Hey!look here =)

12.1.09

Roh & Jiwa

salam...

erm..sejak semalam..aku rasa tak tenang ja..rasa dungu, tak tau apa2...sebabnya ialah aku rasa keberatan nak lalui semester 6 nih..terlalu berat rasanya courses yang aku amik semester ni...dan yang menambah gusar di hati adalah betapa 'bertuahnya' aku dapat Dr. Maria yang pernah jadi Ketua Jabatan Biologi masa aku semester 1 dahulu...kali ini Dr.Maria jadi lecturer untuk salah satu subjek yg aku amik..

sebenarnya aku ada sejarah hitam dgn dokter ni...sampai aku menitis air mata depan dia..waktu kejadian tu..aku cuba bertahan, air mata yang bertakung akhirnya tumpah jua bila emosiku terasa ditekan2 dengan 'teguran' dokter tika itu...hakikatnya memang aku yang salah..aku terima semua tu...memang la sedih masa tu...aku rasa kesian pada diri sendiri...hasil daripada teguran berapi dokter tu...aku menjadi apa?..aku ingat sampai mati untuk lebih bersopaaaaaan when i have to deal with someone who is new to me...

setelah sekian lama...pada khamis lepas,tercengang aku bila dokter jadi lecturer aku...

"hah,dokter ni??"

dib kata .."ko baru nak takut??,aku dah lama takut..budak2 umah aku bagitau dokter ni ngajar subjek ni semester ni.."

huhu...aku cuba tabahkan ati...the dokter appeared as she always be...very2 strict,loud and clear..semua kecut..bila dia tengah bercakap...semua stiff cam kayu,patung,batu..tapi bila dia membelakang kami...its such a relief!..dan tak sangka...apa yang tertanam di mindaku turut jua tertanam di minda dokter 2..as she talk about attitude..dokter tu leh recall balik sejarah hitam yg aku sebut tadi..she didnt mention a name..but i know it was me she was talking about...memang sesuay la jadik pengajaran semua org..tapi apa perasaan aku sebagai anonymous tadi??.."akulah yang dia maksudkan tu.."

aku rasa sedih..malu jangan cakap la...n few friends of mine know that story..of course they knew it from me..i spread it among us because let my mistake wont be others'...its kind of warning story too...so on the bright side..maybe the dokter want to do the same thing too..still, im upset about it..

so semalam, around 12am..aku nanes sedih...aku sms ummi..sebab nak call ummi pon payah nak dapat line dan mesti dorang dah tidur...so,dalam tu aku ngadu ngan ummi about everything..dan balik2 minta ummi doakan supaya aku leh lalui semester ni..doa ibu mustajab!insyaAllah....

esoknya baru ummi respon...

"jangan xsuka dengan guru..nanti roh tak serasi dengan roh guru.Kalau roh pelajar serasi dengan roh gurunya, akan mendapat keberkatan ilmu. Amalkan surah al insyirah..."

owh....bertambah2 lagi nak balik rumah...nak ummi!nak bapak!nak saleh!...

tadi sembang ngan Kak nik,my roomate...topiknya samalah..pasal takut dengan sem ni..pastu kak nik sabarkan ja...

"sabar la nisa..Allah takkan uji kita dengan ujian yang kita xleh tanggung.."

betulkan...bila tengok masalah yang lepas2, x sangka aku pernah lalui semua tu..semua tu dah pun berakhir..kini ujian baru...

aku teringat dalam satu statement ni..i read it somewhere..its somehow like this...:

Bila kita berdoa pada Allah supaya jadikan kita bijak pandai,jadikan kita seorang yang kuat..Allah beri ujian pada kita untuk menajamkan akal kita,menguatkan jati diri kita...

begitulah hendaknya...bak kata eross,berhenti kasihankan diri dan bangunlah perjuangkan diri...

4 komen masuk:

Adry berkata...

huhu... sabar jerlaa... do your best.. insyaAllah ok tu...

neesa_jun berkata...

thanks adry..insyaAllah....

Mademoiselle Cynicleopetra berkata...

Surah Al insyirah mamanya feberet tau...kalau runsing dan gusar akan tenang mohon kepadanya...

guru tu eksyen jerr tu...hehehehehe

splendid berkata...

Although there are differences in content, but I still want you to establish Links, I do not
fashion jewelry

 
Aim for 50! - Simpl3 Grey Template - Design by [P0L5K4H4CKR3W]