Hey!look here =)

29.11.09

Cerita Aidiladha ku


Aidiladha tahun ni jadi medan untuk berjumpa dengan keluarga sebelah ummi...walaupun tidak la ramai tapi riuh rendahnya boleh tahan juga...lebih-lebih lagi masa aktiviti makan...the group is getting larger dan semua orang nak bercakap pada satu masa...huhu...bersahut-sahutan lawaknya...aku tumpang gelak ja...dan hari tu aku lebih kepada tolong tengok ja....tak buat apa sangat pun...tak pakai baju raya pun...just wear t.shirt and tracksuit...

Sempena Hari Raya Korban, dua ekor kerbau tumbang...dan sesi melapah daging diselang seli dengan cerita-cerita ceria..tup2 dah siap semua kerja...penat juga kerja menonton ya...huhu...Di samping tu, dapat jugalah jumpa dengan 'kembar' aku..dia risau dengan berat badan dia...i said u look fine...tak gemuk pun....sekali dia tunjuk perut dia...mak aih..terkejut I...ingatkan dia dah jadi preggie mum...rupanya belum lagi....kena diet la nampaknya deh...well..dia tu xda la gemuk mana pun....perasaan ja tu..perempuan memang takut gemuk kan?...aiyaaaa.....

Dan raya kali ni family Uncle Aciel ja yang balik...yeah...bagus juga la...so raya kali ni tak da la sunyi sangat bila ada tiga orang budak tu...tambah2 lagi dengan kenakalan si Nasha...tak lupa juga Tasha si Kakak dan Ariel si mata besar...huhu..asyik2 cakap pasal Nasha ja lately...uiks..hampir terlupa..keluarga Aunt Nas pun ada datang....hoho....

So...what else pasal raya aaa.....erm....macam biasa...dapat banyak daging..so lepas ni boleh la aku bereksperimen untuk masak lauk daging...masa cuti semester adalah masa untuk aku polish skill memasak sebab bila berada di dapur rumah sendiri baru selesa nak bergerak sana sini...the kitchen is mine konon...ohya...hasni@mek...if u read this...aku mo update pasal resepi icecream OREO yang aku tanya ko tu...the result:PASSED!...hehe...cuma satu ja komen dari orang2 di rumah..dorang cakap icecream tu keras..x cukup gebu....huhu..memang aku blend kejap ja pun...tapi apa2pun...thanks to hasni for the resepi...

Pada pagi raya ummi dan Aunt Nas buat donut..aku tolong goreng dan makan ja...the best part was donut tu dicelup dengan coklat...tak tahu la kalau gambar ni cukup untuk menyampaikan mesej kesedapan donut tu tapi nak tunjuk jugak..



Align Center
our kuih raya~


Erm...salah satu perkara lagi mengenai aidiladha iaitu Hukum beri daging korban kepada Non-muslim...jika dirujuk kepada keempat-empat mazhab yang ada...kita dapat lihat berbagai2 hukum....i read it here. Sebenarnya ada sebab kenapa aku search pasal hukum ni....telah terjadi satu perbualan di rumah pasal hukum ni...bila ditanya kenapa haram?...jawapannya ialah...memang hukum dia macamtu...huhuhu...mungkin mendatangkan rasa kurang puas dengan jawapan tu...tapi whats the best answer for the common people like us?...aku suka jawapan ustaz zaharuddin. Again i come to think about differences among mazhab...mazhab bukanlah ciptaan agama baru...perselisihan pendapat pula hanya berlaku pada cabang2 agama tapi keempat-empat mazhab ni masih berpaksi pada Al-Quran dan Sunnah...keempat-empat imam setiap mazhab itu sendiri mengakui bila berlaku kesilapan dalam pandangan mereka maka tinggalkanlah...well...im not trying to say that giving the Korban meat to non muslim is halal..but im interested on difference among 4 mazhab...selalu juga berlegar2 di kepala...adididi....i need someone to talk about it supaya nda gila isim...hahahaha....

Guess sampai di sini saja update kali ni....perlu dihapuskan dulu segala cookies dalam laptop ni...babai....take care all =)



24.11.09

Night of memories~

Ini time dinner utk Biology Students...aku kehabisan kata...jadi upload gambar saja lah...



four of us~



girls...gonna miss both of you..especially you dear zura...lepas ni jumpa masa konvo ja laa.....sayang my dear ni....terkilan sangat sebab tak dapat peluk dia malam terakhir kami jumpa....


aduiii..speechless nak describe picture ni..sweet!



kalau ketagih tu...di mana2 pun boleh...




Charles-king of the night....you got the x-factor la charles...or was it your coloured hair?cool~....aja-jurumekap kami..thanks aja!nanti boleh save bajet untuk kawen..minta tolong aja mekapkan..FOC...kan aja?




If emma was the QUEEN of the night...then i'm the only PRINCESS of the family for a lifetime...hahaha...mau jugak kan!..haih...pindik...pindik....padahal pakai heels sudah ni..masih kalah juga....




thats all...thanks pada dib sudi email me the pictures....hundreds of them...mati la kalau mo upload semua...tapi still not enough...mesti ambil gambar dari kamera zura nih..huhu..

sekian saja....aku kehilangan kata-kata...LOL!


17.11.09

Si cute~nasha ^__^

Masa mengemas folder2 dalam laptop...tentukan mana nak delete...mana nak simpan...kutip JPEG,Word,video,mp3 file yang bersepah2....put them in folder they should be....sebelum tu kena check dulu..bukak satu2..then terjumpa this video dalam folder raya2009..hahaha...she's cute!lovely...all of the family member love her....i wrote about her once...upload her cute pictures...now versi video plak....

aduii...bila baca balik entry ni...bahasa in rojak style!...hahaha...i just love it...aku hanya cinta ia.hahahahaha..


Again...presenting nasha for few seconds..hehehe...


video

14.11.09

Movies,Quotes&Best scenes

Yesterday i've watched 4 movies in a row!..wuhuuuu...it was a movie night..oooyeaaaah~~....so i have 50 1st date,The Holiday, The Kite Runner and Shaun of the Dead on the list...by watching these movie made my mood jumble up~...i laughed,i smile,i fell in love, i frowned, i confused,i cried, smiled again,and laughed almost all of the time for the last movie..hahaha...

I seldom watch british movie..listening to British accent is pretty FUNny...love the way Jude Law say word "all"...it sounds...owl~hahahaha..cute!....and i barely understand when Ed,one of the character in Shaun of the dead said "Cornetto"...ko' ne' tho~hahahah....btw,we're suppose to use Queen English arent we?..huhuu....

Ok..back to main purpose..I believe everybody has her/his own definition of best movie..some might say great combination of actress,actor,music,cinematography,storyline can make a movie become the best they ever watched....but for me..i just look for the storyline...which can touch my heart...that can make me cry,laugh,worry,happy,scare....and i love movies that come with good quotes...words uttered by characters in the movie...something that funny,true,wise and sort of like 'hey...thats me.."....credit to the scriptwriter....so...for the sake of updating my lovely blog today...here are the movies i've watched, the quotes that i liked and the best scenes along the movies~

  • 50 1st date

Quotes~

Henry: I don't think that's an option, Lisa.
Linda: Linda.
Henry: I know. I changed your name for your protection.
...........................................
Lucy: I don't know who you are, Henry... but I dream about you almost every night.
[apprehensive pause]
Lucy: Why?
Henry: What would you say if I told you that notebook you read every day used to have a lot of stuff about me in it?
Lucy: I would say that that makes a lot of sense.
Henry: You erased me from your memories because you thought you were holding me back from having a full and happy life. But you made a mistake. Being with you is the only way I could have a full and happy life. You're the girl of my dreams... and apparently, I'm the man of yours.
Lucy: [barely able to contain herself, she reaches out and shakes his hand] Henry. It's nice to meet you.
Henry: Lucy, it's nice to meet you too.
.........................................
Henry: Pardon me. Sorry to interrupt, but I notice we were both eating alone and I thought perhaps I could sit with you, maybe build a syrup Jacuzzi for your waffle house?
Lucy: Oh, that would be nice, but I have a boyfriend. I'm sorry.
Henry: You're making up a boyfriend so you can get rid of me?
Lucy: No. I'm not.
Henry: What's his name then?
Lucy: Ringo.
Henry: Is his last name, Starr?
Lucy: No. McCartney.
.........................................


Best Scene~

The best scene was when lucy watch the video that Henry made for her just to tell her the truth that she had an accident and lost her short term memory...




  • The Holiday

Quotes~

Arthur Abbott: Iris, in the movies we have leading ladies and we have the best friend. You, I can tell, are a leading lady, but for some reason you are behaving like the best friend.
Iris: You're so right. You're supposed to be the leading lady of your own life, for god's sake! Arthur, I've been going to a therapist for three years, and she's never explained things to me that well. That was brilliant. Brutal, but brilliant.
................................................
Iris: Because you're hoping you're wrong. And every time she does something that tells you she's no good, you ignore it. And every time she comes through and suprises you, she wins you over, and you lose that argument with yourself, that she's not for you.
Miles: Exactly, and on top of that there's the old standby, I can't believe a girl like that would actually be with a guy like me.
....................................................
Miles: Iris, if you were a melody... I used only the good notes.
...................................................
Iris: I understand feeling as small and as insignificant as humanly possible. And how it can actually ache in places you didn't know you had inside you. And it doesn't matter how many new haircuts you get, or gyms you join, or how many glasses of chardonnay you drink with your girlfriends... you still go to bed every night going over every detail and wonder what you did wrong or how you could have misunderstood. And how in the hell for that brief moment you could think that you were that happy. And sometimes you can even convince yourself that he'll see the light and show up at your door. And after all that, however long all that may be, you'll go somewhere new. And you'll meet people who make you feel worthwhile again. And little pieces of your soul will finally come back. And all that fuzzy stuff, those years of your life that you wasted, that will eventually begin to fade.
...................................................
Iris: Shush. You broke my heart. And you acted like somehow it was my fault, my misunderstanding, and I was too in love with you to ever be mad at you, so I just punished myself! For years! But you waltzing in here on my lovely Christmas holiday, and telling me that you don't want to lose me whilst you're about to get MARRIED, somehow newly entitles me to say, it's over. This - This twisted, toxic THING between us, is finally finished! I'm miraculously done being in love with you! Ha! I've got a life to start living.
.................................................

Best Scene~

Amanda run back to the cottage....she was looking for Graham and Graham appeared with tears.....owwwww...sangat touching!




  • The kite runner
Quotes~

Young Hassan: For you, a thousand times over
.....................................
Baba: There is only one sin, only one. And that is theft. Every other sin is a variation of theft... When you kill a man, you steal a life. You steal his wife's right to a husband, rob his children of a father. When you tell a lie, you steal someone's right to the truth. When you cheat, you steal the right to fairness.
....................................

Hassan
:[Hassan wrote a letter to Amir] I dream that my son will grow up to be a good person..a free person. I dream that someday you will return to revisit the land of ourchildhood. I dream that the flower will bloom in the streets again and the kites will fly in the skies
...................................

Best Scenes~

Amir sit at the cafe,side of the street...as he read Hassan's letter..he cried...I cried too....... nangih




  • Shaun of the dead

Quotes~

[Shaun has just fought a zombie unassisted]
Shaun: [sarcastically] Feel free to step in any time!
Ed: You did all right.
David: I didn't want to cramp your style.
..........................................
Ed: [Directing Shaun on where to shoot] There!
Shaun: Where?
Ed: Three o'clock!
Dianne: Oh! Over there again. Quarter to twelve.
Shaun: What?
David: Eleven forty-five!
Shaun: Keep it simple!
Ed: Top left!
.........................................
[Shaun is surprised to see that Liz has a pack of cigarettes]
Liz: You left them in my flat.
Shaun: Yeah, in the bin!
Liz: I was desperate.
Shaun: Sneaky monkey...


Best Scene~

The hillarious part in the movie when the jukebox in the pub play "Dont Stop Me" by queen and they start hit the zombie,owner of the pub according to the music beat.



hahaha...wow...what a long review...by the way...credit to google for the movie posters and quotes are taken from imdb website while the best scene was chosen by me....Bah...mana lagi cerita mo ditinguk ni?...Bring it on!!!....hahahaha....ganas kunun....

3.11.09

Supercalifragilisticexpialidocious

Bagus pula perasaan begini bila sekali sekala berjauhan dengan laptop..blog..YM..FB....walaupun hakikatnya...hehehe...

Yesterday..rasa macam malas gila mo study...malas gila mo buat apa2....aku paksa diri ni tatap buku...baca tanpa paham...baca 1 page untuk 8jam...bagus kan?...i got to do something juga....selepas di'brainwash' oleh kawan....rela dalam paksa, aku pon berniat nak ke library...teringat pula offer si Zihah untuk overnight di rumah dia setiap kali ada exam....aku msg zihah untuk tanya boleh kah bermalam di rumah dia...sebab aku x boleh study...zihah terus call...first thing dia cakap "Ko pehal?"...hahaha....zihah memang macamtu...Garang...tapi garang2 dia..dia baik ati sangat2...aku tetap ngan childish aku...bagitau napa aku tak boleh study...lepas tu lembut la hati zihah...katanya..datang ja lah...aku siapkan katil untuk ko...yeah....

So kemarin..seharian spend time dengan Zihah..we eat,we study,we sing together....she just know how to cheer up..especially part nyanyi lagu Supercalifragilisticexpialidocious!!....aku try sebut word nih tanpa tersekat2...tapi tak boleh....so funny....rupa2nya ni adalah salah satu lagu dalam cita Mary poppins...excuse me kalau ejaan movie tu salah....tapi try la nyanyi...sebut sekali lalu...laju2...fuh!...best...aku dah berjaya buat....kadang2 aku kena marah sebab balik kepada mood jiwang...alahai minah ni...sudah2 la tu...kata zihah...hahaha....

before tidur...aku sempat mencurahkan apa yang buat aku jiwa kacau pada zihah...kami cakap sampai penat....lepas tu aku tidur dulu....esok pagi,which mean pagi tadi..kami sambung study lagi...Zihah goreng mee untuk sarapan...kan dah kata..Zihah baik...Zihah sempat tanya aku...

ko malam tadi mimpi apa?...
napa?aku mengigau ka??
Takla...aku tengok muka ko berkerut..macam tension gila...
Owh...takda apa lah...

dan actually memang mimpi buruk pon..mimpi apa tah...tapi for sure buruk..hahaha...adeh...see..dalam mimpi pon aku tension..kesian betul.

Agak2 dah jam 2pm...kami besiap ke tempat exam...jalan kaki ja...hari ni baru nampak muka2 classmates selepas seminggu studyweek...

soalan2 yang keluar?...wow...boleh tahan...ada yang aku xtau langsung....hebat soalan tu.

Masa tengah jawab exam tu...HP aku vibrate...siapa call neh?...2x call...

dah selesai exam...aku tengok HP....owh...call dari......

dan ada call lagi....its a call that i've been waiting for...tapi serious....aku tak tau nak cakap apa....

and dear friends...if you read this....take care ok....senyum

31.10.09

ingin bercuti?

Alhamdulillah...im getting okay sudah ni...be +ve...+ve..+ve...letting go some of the things that stick in my head really help me to calm myself...people around not remember much the memories of ours which made me feel like a memory storage..hahhaa...sebab aku kan sentimental..there is nothing wrong being sentimental actually..its a blessed attitude because some memories can be a reason to smile and go on with life..but sometimes it comes with uneasy feeling...sooo..im slowly go on with life and dont think too much about it..its so stupid bah...definitely im getting over it...

ohya...aku baru lepas baca entry one of my fav.blogger..bvlgarigirl..blogger ni org semenanjung tapi belajar di Sabah..she wrote about "kenapa perlu ke Sabah" sebab ada someone tanya dia pasal tempat2 di Sabah..its interesting to read all the places that listed..even kelapa bakar di Tuaran pon ada?...haaa..itu baru namanya jalan2 di Sabah...hahahah.. I mean pelusuk2 kecil pon dia dah pegi..erm...if I myself as a tourist..teringin nak pegi tempat2 makan yang best..yang only local people know..bukan setakat shopping mall..bangunan2..too boring..im not into shopping..lainla kalau tempat tu dapat lagi murah..hahaha...MURAH tapi LAWA ...ataupun..LAWA dan MURAH...sama ja ka ni?...hahaha...arghh..i sound so cheap!..hahaha

erm...I started to think nak bukak tourism guide company...ada ka term ni?.. =P antam jak!....dan target aku adalah pelancong tempatan...kalau dapat pelancong luar negara...itu sudah bagus!...aku percaya ramai Sabahan pernah ditanya dengan soalan2 yang macamni..

-berapa tambang?
-mana tempat yang best?
-kalau mo naik gng. Kinabalu, berapa bajet?

Mostly pasal tempat dan bajet..hurm...tak smua yang pergi bercuti tu punya bajet berkoyan-koyan..sekadar yang ada tapi boleh la dibawa belayar..dan sebenarnya melancong bukannya mahal sangat kalau betul2 merancang..kalau overbudget tapi bermakna..tak apa..tapi kalau tertipu?...aiseh....

aku pernah terfikir..kan bagus masa dorang tanya aku soalan..aku boleh bagi jawapan macamni...

(senyum dulu)..nak pergi Sabah ka?..bagusla..pertama sekali tentukan ko nak pegi bercuti tempat yang macamana?...nak ber'shopping'?..nak yang nature?...gunung..pulau..snorkling?...nak yang extreme?..white water rafting....4WD...Scrambler?...lepas tu tentukan bajet...(kasi dia respon..)

(senyum lagi) Kalau betul2 berminat..saya boleh tolong sebab saya tahu perkhidmatan yang sediakan pakej percutian macam yg ko mau tu...bla..bla..bla...

hahahahahaha...adeh..way too far sudah angan2 nih...tapi tak mengapa...kawan aku cakap..sebab angan-angan la DISNEY wujud..tapi perlu ada usaha jugak la...

Hurm...angan-angan sudah ada ni...tapi part USAHA tu...where should I start...take a course?..atau kerja d mana-mana tourism comp.?...hoho...perhaps!...ohya..baru teringat nak cerita pasal TERATAK RIVERVIEW... akan dibuat jugak tuh....

Percutian bukanlah benda yang kita perlu hari-hari..tapi ada satu-satu masa rasa macam mo escape ja kan?..huhu

haih....

Ada suatu petang masa tu..aku dan ummi were on our way nak pegi pekan beaufort..kereta kami berselisih dengan dua van tourism berturut-turut...something caught my attention..setiap van tadi tertulis OIB.....ketinggalan zaman bah ni..jadi aku pon tanya ummi...

"ummi, apa tu OIB?"...
"Yang mana?"...
"Tadi di van tu..OIB..OIB stand for what?"...
"Owh...itu..Only In Borneo.."
"Owh...nice..." aku senyum....

Like myself..only in borneo..not in paris...not in rome....aduii..mau juga baaah...hahahhahaa....




29.10.09

I'm leaving part 2

Aku rasa macam lutut-lutut kaki aku ni dah longgar skru..lemah longlai nak melangkah....aku terlantar di katil saja arini...tambah lagi semalaman tak tidur...memang sengaja tak tidur pun sebab nak study Chemistry...dan paginya pulak aku dah janji dengan Kak Ema..budak Sarawak...untuk sama2 angkut barang untuk dipos ke kampung halaman masing2....barang Kak Ema sikit ja..ringan2 pulak tu..barang-barang aku...Ya Allah...berat gilaaaa...terimakasih pada Kak Nik dan Kak Fiza yang awal2 pagi lagi terpaksa kerah tenaga..tolong angkat barang...

dipendekkan cerita...setelah bersusah payah nak sumbat semua kotak dalam satu kereta..akhirnya kami sampai ke post office..aduh..kena angkut lagi...thanks a lot to uncle Raju sebab tolong angkat kotak2 yang berat itu sampai ke dalam bangunan...kesian tengok uncle Raju angkat kotak2 tu...bersusah payah dan memang nampak keberatan gila!!..terpaksa dia angkat laju2..itu lelaki...bagaimana pulak gayanya kalau kami yang perempuan ni angkat kotak tu...oh!jangan bayangkan...lucu gila kalau nampak....uncle Raju memang baik...aku dah memang jadi customer tetap kereta sapu dia...kalau aku nak g mana mesti call uncle raju....dah namanya pelanggap tetap...mestila dapat diskaun kan?...hahahaha...

berbalik kepada cerita tadi....barang2 kak Ema semua lepas..i mean berjaya di pos...but when it comes to my boxes.....1 out of 5 boxes telah rejected...sebab overlimit...had berat sampai 20kg ja...kotak aku tu 25kg....patutla setengah mati nak angkat!...selepas tu..habis rosak plan of the day....kami decide untuk balik rumah dulu..meaning that..kena angkat berat lagi..azab gila masa angkat kotak tu naik semula ke tingkat 3...jatuh tergolek saja tidak masa nak naik tu...huh.....

selepas tu mula la episod kepala lutut bergegar...dengan penatnya..tak sarapan...mengantuk..aku terus jadi lemah longlai...nak lepak kat bilik tak boleh sebab ada Lucky Laki..huhu..bantuan dari BF roomate diperlukan untuk baiki printer my roomate...maka aku pun melepak di bilik sebelah...bermula la episod mendengar seleksi lagu pilihan my dearest friend tuh...hehehe...thanks....tak tahu nak gambarkan macamana arini...but it was fun and it was our first time dengar playlist gitu kan...senyum

erm....maka dengan itu dimaklumkan bahawasanya...aku dah tinggal sehelai sepinggang...hahaha...tinggal baju yang nak dipakai saja untuk 3 minggu nih dan 4pasang baju kurung...selebihnya aku telah relakan mereka pulang dahulu..tapi tengokla siapa yang sampai dulu...mesti la tuannya...harap2 saja tak ada yang hilang/tercicir....

erm....tiba2 aku rasa arini i've been exposing myself too much all this while...the pictures...this blog....keletihan fizikal aku harini turut menggugah emosi...tiba2 aku rasa macam...i should have to do it like normal people..like what people expect me what to do...define normal .norm?.....aku perlu sedar diri...jangan sampai suatu hari nanti aku meminta yang lebih....i should stop it...patut sedar di mana aku berdiri...fokus pada life target...aku paham situasi dia...kalau aku berada di tempat dia mungkin aku akan buat perkara yang sama but today i was too exhausted sampaikan aku rasa rimas for being......erm....ya being that way and have that kind of feeling...maybe i think too much bah ni..dan lately aku terlalu memanjakan diri for being too expressive...kalau sedih terus rasa nak nangis...kalau marah terus memaki...kalau suka..terus ketawa...masa type blog ni kadang2 rasa macam overreact....tapi bila fikir..fikir...bila masa berjalan...baru dapat berfikir rasional....wow....macam aku menulis blog masa tengah high pulak kan...hahaha....erm....it is...

sesebuah entry yang aku tulis akan menjadi lebih mengarut kalau aku tulis dalam keadaan emosi tak stabil...yes...you can tell...

kalau pada satu-satu masa tu otak aku tengah ligat berfikir...emosi pula tengah meledak...tapi TIADA chance untuk menaip/menulis at that moment....fikiran tu akan berhenti....emosi akan reda...in the end it just an overeaction.....haih....aku pernah jadi orang yang berhati batu actually...hati batu!...no feelings....tidak benci dan tidak pula suka...tidak cemburu dan tidak pula sayang....sampaikan ada orang tu rasa dipermainkan..."you are with me..but i never hear any single line I love you from you..are you serious with me?"....okla..sudah2 la nih...im leaving...im leaving....

before im leaving this blog...let me share with you this one sentence..ok before that let me explain...in Nuffnang...there is section where telling us how people can find our blog...whether it is thru direct link or keyword from search engine...dan hari ini ada seorang hamba Tuhan telah sampai ke blog aku dengan keyword ini....dia telah meng'google'...


Terus ingatan aku melompat pada 3budak tuh...dan tidak ketinggalan juga ada yang pernah 'google' this word...cerita lucah....WTH!

Family joke: Bakugan

Perbualan ni terjadi antara dua orang berusia budak 5tahun...ingatlah kids memang innocent with pure heart...hehehe...

Acip: Aqeel...acip ada bakugan.Kalau aqeel mo beli...ada tu di atas2 sana..di Giant(si acip bercerita dengan serius)

Aqeel: Apa tu bakugan.Taik ka??

Hahahahahaahahahahaha!!....

Bulih2 dia bilang taik??...

Acip: Apala aqeel ni..bakugan pun TAK tahu.

si acip ni memang semenanjung celup...instead of indak..dia suka cakap tak...hohoo...

haih...

tersenyum sendiri aku ingat cerita ni....its a family joke masa Hari Raya Puasa tempoh hari...sampaikan kami yang tua2 ni balik2 sebut soalan si aqeel....hehehe....

this is bakugan toys which actually based on japanese anime series, Bakugan Batoru Burōrāzu....


dapatkannya di pasaran sekarang!...hahahahaa....

28.10.09

I'm leaving part 1

huhu...yeah..this is part 1 and definitely im going to write part 2 next...well..this is my final year...and this is the last semester i'll spend in UPSI because next semester, I'll be in school for my practicum...4months there....SMK Sri Kurau, Bagan Serai,Perak..this time is north perak pulak...after 4years on south of perak...huhu..

Today im a bit content because i fully utilize the time...langsung tak tidur...up until this hour...4.19am!during the day...i spent the time with my bestfriends...zura and Sue...it was a coincidence actually didnt really plan to go to the campus...but yeah..its was great to spend time with them...tambah semangat nak study....

and i planned to revise biotech at night...but i end up like packing up some of my stuff...yeah,im sending my stuff home...mostly books...i'll post them this thursday... saja xnak kacau minggu exam which will start next week and my first paper will be on....3rd Nov....

it took me all night just to clear the tiny book shelf and sort things out....dan kerja makin lambat sebab bila ternampak barang2 yang terkumpul sejak sem 1...aku mula la merungkai memori lama...hadiah dari kawan2...hadiah dari dia...nota2 kuliah...text book...kenangan dalam kelas...lawak jenaka lecturer...susah payah buat assignment....aduii...kalau kenangan dengan kawan2...xpayah cakap la....sedih nanti.tadi pun aku tak sanggup nak dengar lagu Friends forever-Vitamin C..sedih...apatah lagi part chorus tu....sedih...apa2pun jadi lepas ni...kami tak akan ada kelas lagi..assignment lagi...discussion lagi...aduii...sometimes i hate myself for being me...i mean for being sentimental...haish....


Kenangan di UPSI bukan semata-mata berkaitan dengan study tapi berkaitan dengan hidup...for sure these 4years dah menjadi sebahagian dari cerita hidup dalam diari aku...perhaps..semasa di UPSI aku mula blogging...Yahoo 360!...semasa di UPSI...aku kenal ramai org....and some of them dah meninggalkan peristiwa terbaik dalam hidup ni...we become bestfriends...semasa di UPSI juga aku belajar untuk survive...semasa di UPSI juga hubungan aku dan dia makin berkembang...ada pasang surut..tak boleh lupa ada sekali tu kami clash..wah!...dan x lupa juga...aku dapat peluang utk ulang alik dari Tg.Malim ke Gombak utk jumpa dengan family makcik yang sebenarnya aku x begitu rapat dan selalu elak actually..tapi from time to time...aku dah jadi kesayangan anak2 makcik... =)

Erm....terlalu mengantuk untuk teruskan entry ni...sebelum hamba pergi beradu...ni nak share tips...huhu...konon2la tips...tips utk pack barang...

1-better bubuh dalam kotak kecil2..walaupun banyak barang...sebab senang nak angkat.kalau kotak besar,memang boleh nak sumbat semua..tapi nak mengangkatnya...Ya Allah...berat gila...talking from experience la ni...sigh...

2-label each kotak yang dah seal...label apakah isi2nya dan tempek kat kotak tu...nanti kalau nak cari barang senang...melainkan anda memang rajin unpack barang terus.

3-boleh pos barang melalui udara atau laut..harga xpasti..tapi post melalui laut lebih murah tapi lambat berbanding pos melalui udara yang lebih mahal tapi cepat (2minggu)...ini POS malaysia..xtau la kalau FEDEX..atau courier yang lain.

4-pastikan kotak/bungkusan yang nak dikirim tu diikat dengan tali...huhuhuh...


tips percuma dan mudah dari saya....

ohya sebelum tu nak show off t.shirt yang baru aku dapat Isnin lepas...huahuahuahua....

Terhangat dipasaran tshirt neh...ada member dah jatuh cinta ngan t.shirt neh...hoho...no...no....minta la apa saja...but not this one...ok? =p


zoom sket...lawa2...nak pakai bila ni ek?..nak pakai masa dinner dak bio nanti.sempooi...


erm...itu saja...x boleh riak meriak lebih2...kang ditimpa musibah baru tau...huhu....

26.10.09

ini entry keagamaan sikit..hoho..

Yesterday someone that related to me had sent me these…

Msg 1

Assalamualaikum dpt sms ni? à RM0.How can we improve national unity according to the 1Malaysia spirit? Type 1M

Msg 2

1Malaysia tu ok. Tapi hakikatnya 1ISLAM=perpaduan yang mulia dan benar. Namun Allah tidak mentakdirkan semua insan menerima Islam. Tidak ada permusuhan sesama insan melainkan jika ada penentangan terhadap Islam. Tidak pula paksaan. Tidak juga kompromi. Allah tidak mengiktiraf selain Islam. Kenapa org Islam mencemarkan aqidah dengan menyambut perayaan agama lain? Kejahilan ini patut dibendung, jika tidak semakin parah. Dulu sekadar ucapan ‘selamat..’ sekarang turut makan, minum dan bergembira dengan mereka atau utk mrk yang kufur atau musyrik. Jika masyarakat Malaysia ikhlas dan bersikap terbuka, tentulah dialog antara agama dpt diadakan dengan aman kerana hendak mencari kebenaran tapi sampai sekarang jadi isu kerana takut kepalsuan terbongkar dan kebenaran terserlah. Walaupun ada golongan murtad tapi mereka bukannya menemui kebenaran tapi sekadar ingin kebebasan melakukan maksiat atau kerana kemiskinan. Ya muqallibal qulub sabbit qulubana ala dinik.

Tamat.

I was really into this thing long time ago…berminat dengan comparative religion….tapi lama kelamaan aku sedari yang diri ini masih banyak kekurangan dan masih banyak perlu belajar…aku berhenti dan cuba mengikhlaskan diri untuk mendalami agama…dulu aku selalu jadi pemerhati di mana-mana forum yang ada perdebatan agama. Tujuan masa tu adalah untuk melihat both side…I used to read forum di cari.com bahagian agama..di sana ada perdebatan antara seorang murtad dan mualaf…how contradict is that…the end of the day..tiada siapa yang menang atau kalah..masing2 ada pendapat…akhirnya masing2 pulang dengan kesimpulan sendiri…sama ada tetap pada aqidah…atau sudah tergoyah…oh!...adakah kita ni dilahirkan atas dasar agama..ataupun agama tercipta untuk tunggu dipilih oleh manusia…sepanjang yang aku tahu…setiap agama dalam dunia mengatakan agama mereka terbaik dan manusia2 lain perlu diajak kearah kebenaran iaitu mendalami agama itu…

If u spend time reading a forum..mula2 seronok sebab banyak org dalam dunia ni masalahnya serupa dengan kita rupanya….dorang tanya macam2 soalan yang bermain2 di minda…tak kurang juga masalah2 hukum halal haram..kenapa aku kata seronok?..seronok sebab kadang2 rasa puas hati dengan jawapan dorang tapi kadang2 serabut tengok forum yang bermula dengan aman tapi akhirnya dah jadi perang saudara..kecewa..kecewa…macam wasted pulak bila ilmu yang dorang ada tu diguna untuk menempelak orang lain. Sebagai contoh..

A:telan air mani tu boleh ka x?..

B: Hukum minum air mani adalah HARAM kerana Allah mewajibkan kita mandi apabila keluar air mani sedangkan hadas kecil hanya perlu istinjak dan ambil wuduk shj. Jadi sudah tentulah air mani itu lebih najis dan jijik berbanding air kencing, tahi, hingus dsbnya.

A: tapi air mani kena pakaian leh bawak solat...kategori najis yg cemana tu bro

B: Dalil yg tuan kemukakn itu adalah dalil hadis kalau xsilap saya. Sedangkan dalil saya adalah dalil dari AlQuran. n.

Kemudian Dia menjadikan keturunannya dari saripati dari air yang hina. As-sajdah:8.

A: dalam Quran cuma sebut hina..tak sebut najis..apa pendapat ko dr sudut tafsir?..kalau ikut pemahaman aku..hina tu merujuk kejadian manusia supaya jangan sombong bangga riak dll...

And the debate continued…yang ini jenis mild punya...among muslims..bukan yang gaduh2..hehe...best juga baca forum..eye and mind opener..tapi jangan datang ke forum sewenang2nya…kang keliru..susah...nak baca kisah selanjutnya…sila ke sini.

Ya, mungkin ada satu pihak salah pemahamannya tapi kenapa tidak ditunjukkan hikmah berdakwah tu…royal rumble??!..hahaha…tapi tak apa..aku paham…kita manusia…kita manusia….

Dalam hidup yang serba canggih ini..tidak dapat dielakkan bahawasanya kita akan belajar agama melalui internet…bahkan ada yang MENCARI AGAMA melalui internet…bolehkah macam tu?...pada aku boleh tapi tak PUAS!...dan internet ni ala-ala pembuka bicara untuk mencari ilmu…some are reliable some are not…becareful of that..i remind myself…kadang2 tu forumer dalam forum pon bukan betul…dengan kepala hotak sendiri..lepas tu nak gaduh…shoot!!!

Nak belajar agama, memang kena berguru…tapi aku nak berguru dengan siapa?..erm…ada ja kelas tauhid tiap ari minggu di kolej aku neh…tapi malas nak pegi…salah siapa?.aku.hahahaha…erm…aku nak seorang yang boleh aku rujuk setiap kali aku sakit kepala memikirkan soalan2 agama gini. Alhamdulillah aku ada kawan gitu…tapi dia pesan kat aku…banyak bertanya tu bagus tapi kena la beramal..jangan bertanya saja…hehehe…betul jugak kan…biarlah soalan kita tu demi menambah iman…jangan fikir nak condemn. ja...nanti tak pasal2 gila isim kita dibuatnya…hahhaa…memang kadang2 kepala hotak aku ni memikirkan yang pelik2…tapi bila dah jadi gitu…kena fikir semula…apa hasil aku dapat kalau aku tahu jawapannya…tak semua soalan ada jawapan..there are some things that left unknown sebab manusia ni terbatas akalnya…

Aku kagum pada orang yg kuat imannya..aku xnak judge orang gini..sebab selalu sangat orang kata kononnya berkopiah..bertudung labuh tapi perangai macam aish....aku xnak judge orang lain pon!sebab mengetahui diri ini sangat cacat sial!..yeah….hell yeah!!..so, biarlah aku memperbaiki diri ini…dan sudilah berdamping denganku wahai2 orang2 soleh dan solehah…ohooo…dramatic abis!

Sebagai balasan kepada SMS yang aku terima tu aku ucap terimakasih dan aku beri satu soalan pada dia..dia reply..di penghujung SMS dia tulis…faham ka?.. entah kenapa aku jadi kurang berkenan pulak dengan pertanyaan dia tu.macam aku orang dah sesat pulak.huhu..aku paham penjelasan dia tapi aku tak reply.aku biarkan.biarla dia buat conclusion.hahaha..

Komen kepada dua SMS diatas..yes, I know it I realize it and I agree.

23.10.09

someone's bday

aku baru saja bangun pukul 3a.m tadi...sudah terbiasa begini...tidur awal jam 10pm atau 11pm kemudian pukul 2am-3am akan bangun semula...penangan dari minggu-minggu lepas semasa bertungkus lumus menyiapkan thesis...waktu tu aku memaksa diri untuk berjaga demi mengejar duedate menghantar thesis kepada second reader...sekarang biological clock ku sudah terbiasa begini...tapi tak apalah..tiada yang perlu dirungutkan...boleh lah study waktu-waktu begini..

semalam telah berlalu begitu saja...ohya..i managed to solve my simcard problem...i dont really know whats really happened but seems that my simcard cant be detected...once i insert the simcard,the phone still ask for SIM...damn!...but its okay...yesterday i made an offer in YM whoever want a freeride to BILLION since i will be going to celcom centre which next to BILLION...eventhough im serious about it, i didnt really expect anyone will be interested....tau2 saja, my friend Hajar respond to my YM status...dia nak join...boring katanya...."jomlah" i said.."naik apa?"tanya hajar...."naik taxi,aku bayar..jom.."aku pancing hajar lagi...and yes...actually i was looking for accompany...walaupun aku boleh saja pegi sorang2 tapi this time ajak la sapa2...manalah tau ada orang sama tujuan dengan aku aritu..."ok..aku bersiap"balas hajar....yes,dah ada teman... =)

I paid rm8 for a new simcard but still my previous number...019402...which actually only cost you rm5..tapi orang kedai tu nak ambik untung ka apa tah....but i got no choice...i just want my number back...sayang nombor nih...aku guna sejak mula2 guna HP sendiri..i wont change it...and with a new simcard its also mean i need to let go all the old msgs that i kept for years and some numbers i saved in sim just gone like that..i'll try to retrieve some of the numbers...i will...

right after my new simcard was on..i send msg to him...inform him about that and not to forget my mum...and mum replied this.."Bah,ok.. birthday abang" what that i understand...she try to remind me that 22 Oct was my brother's bday...well...i wont forget that...since that my bday is on 22Sept and his is 22 oct..just one month apart and on the same date...but after received that SMS i didnt wish abang straight away...i mumbling instead..."Birthday aku tak wish pon...nak aku wish bday dia plak"....i miss him actually...miss the old him...masa kecik2 dulu suka gaduh2...sampai pecah botol sos segala...until 1 day, he went off to Kuching for two years....bila balik rumah masa tu..alahai...manjanya dengan semua orang...dengan aku lagi la manja....dia siap baring atas pangkuan ku lagi...minta tolong picitkan kepala...masa tu 1st time dia balik dari Kuching...depan semua org di ruang tamu...sambil tu kami sama2 buat flashback tentang zaman kanak-kanak..."Ko ingat lagi ka ko ada ponteng sekolah dulu..aku tolong coverline"tanya ku pada abang..."Ko ingat ka lagi aku kasi pecah botol sos lepas tu ko nangis2..."balas abang mengungkit salah satu kenangan kami..."ingat!lepas tu aku yang kasi bersih...sempat lagi cakap...kita bukan orang kaya..."hahaha...berderai ketawa kami...banyak lagi la cerita...dan saat paling mesra abang dengan aku ialah masa aku masuk matrikulasi di Kedah...dia sanggup potong rambut yang dia memang malas nak potong sebab nak nampak kemas...dan sebelum famili aku balik ke Penang...aku salam abang...kemudian...tangannya keras mengenggam tanganku sebagai tanda enggan lepas...dia pandang mataku...aku faham dia ada sesuatu untuk dikatakan..."Belajar rajin2...jangan sia2kan peluang....ini peluang ko..masa depan ko..." aku senyum dan anggukkan kepala..hampir pecah ketawa masa tu sebab abang tak pernah begitu..tak pernah serius dan emosi sebegitu dengan aku...

Bertahun berlalu...setelah 2 tahun di Matrikulasi...kini aku sudah tahun keempat di UPSI...pesan abang masih ku ingat...tapi keadaan berubah...abang dah berubah?...tidak..keadaan yang berubah...abang tetap abang..mungkin sebab aku bukan sentiasa di rumah dan abang pula ada hala tuju hidupnya sendiri...aku dengan abang tidak la semesra dulu...entah kenapa kadang2 bengang dengan panas barannya...sampaikan aku pun terjangkit sama dengan penyakit dia tu...marah tak pasal2!...huh....

kesimpulannya baru tadi aku send msg ucap Happy belated birthday pada abang....

19.10.09

aku, dia dan KL

Sebelum apa2...aku nak tulis sesuatu kepada 3 person yang wujud dalam dunia ni.....

Kepada fanie,hasni dan marx...terimakasih...kalian memang terbaik....sangat2 terbaik....aku benar2 maksudkan ayat tu...sangat2 terbaik....dalam hidup ni aku beruntung Tuhan bagi peluang aku untuk kenal dan berkawan dengan kamu semua...erm...nanti sambung cerita di entry lain...

petang2 gini dalam keadaan tak tahu nak buat apa...aku nak bercerita tentang sesuatu..iaitu hal dating...bukan cerita sedih...simpanlah tissue tu...nak cerita yang happy2 saja..sebab kadang2 cerita sedih itu cuma satu tapi dah jadi terlalu overshadow sampai terlupa yang sebenarnya ada sesuatu yang baik juga berlaku....

ingat sentiasa kata2 kawan aku...no matter how sad...how happy...life must go on.....

so here i am...continue with the life that i had infront of me....yes, i made mistakes...and those mistakes really eat me up...but life is life.....what do we expect...ohya...teringat kata2 sue plak...expect the unexpected...haha...enough of this...lets continue with the story...

sabtu lepas aku dan si dia berjumpa..setelah 2bulan tak jumpa....dia kata macam dah 20tahun tak jumpa...huhu..ya la tu....dan masa jumpa dia...aku sengaja pakai tudung dan guna bag yang dia bagi...hehe....

one thing about him..dia memang suka buat lawak....tapi kadang2 sakit jiwa jugak la melayan loyar buruk dia...aku yang memang suka loyar buruk ni pun dah surender nak buat lawak ngan dia..tapi sekali sekala tu keluar taring gak la....lepas tu rasa malu plak sebab jarang buat lawak bodoh depan dia...dengan kawan2 leh la....huuuuu

antara lawak yang masih aku ingat...

ni tengah sarapan mee goreng ayam...than sambil sembang2...aku dengan susah payah nak koyakkan daging ayam guna sudu dan garpu...sekali tu...zas!...hampir2 ayam tu terkeluar dari gelanggang...hahaha...sikit la nak terkeluar dari pinggan...lepas tu si dia yang tengah rancak bercerita...secara spontan ja dia cakap...aik?hidup lagi??...hahahaha....

Masa jalan2 kat mall...dia tanya la...nak ka benda tu...he was referring to baju kat kedai yang kitorang lalu...aku pun dengan merendah diri la menjawab...xper...xnak lah...konon2 tak nak membazir duit dia....terus dia cakap..kalau nak, nak suruh beli sendiri....huahuahuahua...agak kurengs di situ...kan dah kena lagik...

erm..aku memang agak kejam jugak la kemarin sebab dalam LRT aku tak boleh nak tahan gelak pasal baju dia...patutnya sebagai GF yang baik..kenalah tolong cover BF...tapi masa dalam LRT tu memang xleh blah..aku cuba tahan tapi lucu gila..hahaha...aku gelak dalam sopan...takkan nak gelak terbahak2...dalam LRT yang sesak plak tu...huhu...kepada si dia...i am sorry....

Kitorg menuju ke Times Square sebenarnya...dah masuk times square tu dia berhenti sekejap depan Bakery History...katanya dia ada impian nak bukak kedai bakery...aku pulak jadi accountant...pegang duit..tapi pegang duit ja tau...hahaha...baikla bos...then continue jalan2....nampak gerai yang jual souvenir football club ja dia singgah...memang gila bola dia neh...segala fakta tau....

then bila nampak kedai baju...aku suggest dia beli t.shirt...tuka shirt dia pakai tu...so singgah..dan pilih2 design...dia dah pilih 1 design cantik...dan minta pilihkan lagi 1design untuk dia...ini tabiat dia...rasanya almost semua couple memang gitu kan...minta pasangan tolong pilih...hehehe...tapi si dia ni..walaupun jauh...means bila dia shopping sorang2..dia akan call tanya pendapat...patut pilih mana satu....huhuhu...rasa macam aku ada ja kat kedai tu...

sambung cerita balik....dia dah beli 2 pasang baju...dia juga bermurah hati belikan aku sepasang baju...aiseh...design tu cute...thanksss.....dan kemarin gak dapat 2pasang kasut...wah...murah rezeki...tengah sengkek2 pun shopping lagi...adeh....

sambung jalan2 lagi...singgah jap kat cosmoplay...kalau x silap..saja nak tunjuk kat dia rollercoaster...lepas tu dengan bangganya aku cerita game2 yang pernah cuba...huhu...respon si dia?...geleng2 kepala...cakap yang aku ni macam budak2..bila nak matang....hahahaha...kesian...

time2 dating tu...ummi call..tanya kat mana...dengan siapa...berterus terang jugaklah...bagitau ummi aku kat KL dengan si dia...then bersembang hal2 lain..sebelum nak letak talipon...umi sempat kirim salam kat si dia....wah....ummi dah leh terima ka?....perkembangan yang baik juga la..si dia senyum ja...

Kemudian tu dah penat berjalan...perut pulak lapar...tengah mencari ayamas...aku dah cakap something yang buat dia marah...i know...terus terkial2 la si GF ni memujuk...tapi dia dah terkilan la tu...so...xpala..kita balik ja la...dari Times Square transit ke KL central...tiba2 dapat reply msg daripada si Mamek...sebabnya awal2 tadi dah try call mamek...nak tanya kat mana ada Ayamas...sebab tengah mengidam nak makan ayamas ni....dah memang rezeki petang tu..ditakdirkan kat KL central pun ada ayamas...huhu...jadi si GF ni pun memujuk la si BF supaya makan dulu...

to mamek,actually kami makan kat situ...si mamek saja bikin panik kata dia nak terjah aku kat KL central...aku pulak sengaja menambah takut si dia...aku bagitau...maybe mamek nak datang kot..dari stesen LRT rumah dia 5 minit ja kalau nak mai sini...dia cepat2 kata bagitau la kita dah balik....huahuahuahua...the secret finally revealed...sorry mek...tipu sunat...dia memang gitu...pemalu orangnya....sangat2 pemalu...tak boleh nak dating kalau ada orang lain...

erm...lepas dah makan tu mood dia dah ok la...tapi kena perli la sket...adush....selepas itu ada lagi wat mistake....ish2...minta maaf sangat2...memang agak kurang ajar la perbuatan aku tu...i know lepas kejadian tu mesti dia berfikir dua tiga kali nak amik aku jadi bini dia....huahuahua...apa ku dah buat neh??....hurm.....

apa2pun...begitu la hakikat...i am not the best lover in the best...walaupun aku cuba...tapi kesilapan tu sure ada.....dia ada cakap...susah la ada GF gila macam ni....hahahaha... actually dia cakap macamtu masa tu dia nak amik gambar...aku mula la buat muka pelik2....

hurm...dia baik dan sangat setia....cepat cool...dan selalu fikirkan cara terbaik untuk bahagia...dan aku pulak merosakkannya....i am sorry.......

aduiii....kalau sambung tulis lagi ni mesti sambung jadi entry sedih lagi...jadi..lebih baik berhenti di sini...kalau ada rezeki..kena tunggu tahun depan pulak..baru dapat jumpa...haish...

kepada Mr.Ars....jaga diri baik-baik...Love you....sambung dalam msg...

18.10.09

?

susah nak tido at this hour.esok petang ada test tapi xda mud nak study...starting from last nite i purposely disconnect myself from the cyberworld...and to fanie...i am so sorry for ignoring your msg...yes i admit it...and i am sorry for not being there when u need me...

i know some rather ask whats the problem actually??...i dont know if i can give the answer without making u more confuse...i have something in mind and i thought its not worth it to waste ur time listening to me...call me psycho with split identity who always confuse with herself or whatever u want...well..i really need a friend rite now but then again i dont deserve it...

I know there will vary interpretation about this entry...i need to let this out of my mind..and writing is my best way of therapy...i try to live my life as normal as i could and im certain that without realising it time will show me which direction i should go...

15.10.09

Tamat

Akhirnya selesai sudah program kami!!yahooo...rasa macam nak balas dendam kat katil..kat laptop...nak tido puas2!nak tengok movie puas2!...hoho....tapi tak rindu kat text book pun kan?..hahaha...memang tak rindu pun...

sebenarnya hari ni adalah hari yang agak penting sebab hari ni adalah kemuncak segala kemuncak...kumpulan kuliah kitorang telah ditugaskan untuk handle dua program..iaitu pembersihan sungai Samak dengan majlis penutup...nampak macam tak aci la sebab kumpulan kuliah yang lain semua handle 1 program ja tapi kitorang dapat dua....tapi apa2pun semua redha dalam paksa...hahaha...akhirnya terima juga task tu dengan hati terbuka dan serah jiwa dan raga serta minda sekali sampai semua naik pening dan serabut...


rehearsal nite...semua pretend nak sambut VIP..

Salute dan tahniah pada kawan2 yang bekerja keras...alhamdulillah dapat sampaikan ucapan terima kasih tu kat dorang tadi...


With Tiqah..haih....always be the shorter one..

banyak pengajaran dan pengalaman yang aku dapat daripada program tadi..kena selalu buat follow up..macamana nak handle majlis...text ucapan..segala2 lah...dan masa ni juga la dapat kenal dengan geng2 kuliah..selama ni just say hi and bye...tapi sekarang baru tahu perangai dorang...hoho..semuanya sempoi...


Ajk2 hadiah sedang bekerja keras nak mencantikkan hadiah...


aku rasa lega gila dah selesai semua benda ni...nampak macam kelamkabut...tapi ok la tu...mana ada smua perfect..lagipun xda la buruk sangat....tiba2 rasa rindu plak dengan keja protokol...hahahaha....ya la tu.....


Asalnya nak bergambar bertiga..sekali ada lagi melompat masuk...hoho...

tapi apa2pun aku rindu dengan kawan2 aku....sue,zura,dib,namo...rindu nak spend time dengan dorang macam dulu...walaupun baru this week agak sibuk..tapi rindu sangat....thanks for the HUG zura n sue...aku tau korang memang supportive and terimakasih memahami sebab aku takda masa presentation ecological footprint tadi...

hurm...sejak akhir2 ni banyak post gambar dalam blog...tunggu kena tegur dulu baru berhenti nih...huhu...aku tau dia akan baca blog aku...tak kesah la sebulan sekali..tapi bila dia baca dia akan baca juga yang lepas2....anyway, bukanlah semua cerita akan keluar dalam blog ni dan bukan juga niat untuk tulis blog ni sampai orang kenal aku sebagai orang lain...know people will judge who i am based on my writing and all the picture uploaded in here..there are purposes why i upload the pictures..1st,its for self satisfaction and 2nd, its about telling him something..I Hope its not too late to let him know who i am....this is me when friends are around me.....hurm.....this might be controversial entry....so this can be a stupid or wise action...i dont know...aduiii...sad ending pulak entry nih...dont know what to write anymore...TAMAT.

Doa

Hari ni adalah hari yang agak penting...moga hari ni berjalan dengan lancar dan takda kecuaian besar dari aku sampai memalukan diri sendiri...

Ya Allah...permudahkanlah urusan kami dan limpahkanlah kami dengan rahmat mu....amin....

28.9.09

Si cute~

Ni sengaja aku buat entry khas untuk si Nasha Arianna a.k.a nasha...fevret semua orang ni sebab dia ni baby rock!...naaa..macamana tu??hahaha...she is cute...pastu dia ni ada trademark...iaitu suka kasi ketawa orang..sambil tunjuk dengan jari..lepas tu sengetkan kepala..nda tinggal juga hidung dia ditarik tu...raya tahun lepas dia masih baby lagi..raya tahun ni dia sudah masuk 2 tahun..ya Allah..punya jajal!..jajal=nakal...dia ada adik kecil..pandai pulak dia main baaaaachak! sama adik diaaa...

Cute tu memang cute..tapi sekali dia menangis...naaaaa...semua surrender mo pujuk...memang cengeng!..huahuahua...

Raya ni dia berfesyen rambut tingkap..fashion rambut buatannya sendiri...abis rambut depan digunting...terus ada 'tingkap' kecil di fringe dia..

Raya pertama sudah full memorycard camera dengan gambar si nasha sebab si Qila terlalu obses dengan kekiutan si Nasha nih...gila....mula2 kesiukan meninguk...lama2 terasa macam 'ih,gambar dia jak nih!'...hahaha..

presenting...nashaa...

22.9.09

I am 22 on 22 =)

HAPPY BIRTHDAY TO ME...
&
HAPPY ENGAGEMENT DAY TO MY BESTFRIEND...

:eheh:

10.9.09

Akhirnya

Last semester si Zihah cerita kat aku synopsis 1 movie yang baru dia tengok..best katanya...movie ni dah lama tapi aku belum tengok lagi...lagipun aku cuma tengok suggested movies saja sebab aku tau bila tengok cita sembarangan mesti cita tu memang hampeh...tak pernah tengok cerita yang kebetulan best...macam aritu la...TERtengok cita Iloveyouman...haih....huhu...ohya back to the main story...dalam Zihah bercerita tu tentang movie tu...aku pon jadi nak tahu apa akan jadi seterusnya...pastu tengah sedap dengar cerita zihah...akhirnya dia cakap...the rest ko tengok sendiri lah...hahahaha...dan sejak aritu aku bodek zihah supaya bagi aku movie tu..mula2 dia jual mahal...at last....dia bagi juga tapiii baru hari selasa lepas aku dapat movie tu..akhirnya....

dan pagi tadi aku dah azam nak tengok cerita ni sebelum gerak g Gombak petang nanti...huhu...i enjoyed the movie...aku pun ikut teka gak...bila tengok ending tu...terus rasa macam..'haaaaa...dah kata daaaaah'..hahaha...sebab that day Zihah betul2 cerita sampai part klimaks....

gila la...sejak dua menjak ni addicted to movie la...yang jiwang2 pulak tu...hoho...

ohya...movie that i watched this morning was Definitely,maybe...senyum

5.9.09

Triple H breaking fast together

Mukadimahnya..si hasni@mamek and has plan untuk iftar sama2 dengan kawan2 sekolah di SMP dulu...cewah..iftar gitu...tapi disebabkan jihah,fanie and sufinah tak dapat datang..makanya cuma kami bertiga sajalah dapat berkumpul kali ni...pertama kali aku dipertemukan dengan si mamek and has ni time bersekolah di SMP Likas sampai form 3 jak...sekarang ni masing2 sedang menjalani kehidupan sebagai student di tanah Semenanjung...alhamdulillah...hubungan nda terputus begitu saja sebab masing2 rajin contact each other..lebih2 lagi aku dulu memang tiada kawan lain selain dorang masa mula2 di penang..rindu banget...sampaikan aku rajin berutus surat...hoho..ok.tutup mukadimah.



dari kiri:Hasniyati,Hasmiah,Hahahaha(aku la tu)


Isinya...
Kebetulan aku memang ada d Gombak ari jumaat tu..jadi bolehlah join dorang ni berbuka puasa...mula2 tu janji dulu dengan has untuk sama2 naik bas g KL..rasa macam blind date pulak dengan si has sebab sudah 7 tahun x jumpa...tapi alhamdulillah...aku masih boleh cam dia..dia pun boleh cam aku...perangai pun masih gila2 gitu...hahaha...sempoiiiii...

sudah sampai d KL..jumpa plak ngan mamek...memandangkan hari masih awal..jadi jalan2 sambil shopping for raya lah dulu....dan lebih kepada survey harga sebenarnya..aku pun plan sebelum balik raya nanti mo singgah KL dulu untuk final shopping before raya...hehe...



Mamek tengah memilih...si has on the fon dengan mum si mamek...



Ambil kesempatan bergambar dengan tudung pesen baru..ala2 Datuk CT kunun...



Has jadi model sikijap...lilit mek..jangan nda lilit....


Mek,ni pose wajib bah ni kan..hahaha..

Agak2 nak dekat berbuka tu kami pegi Kg.Baru..aku 1st time pegi sana...not bad..ada bazar..ada banyak kedai makan..know what?..kan kalau aku g KL, mesti berlegar area2 pudu...central market...tambah2 pulak aku akan jalan kaki area situ...rasa sesak dengan bangla2...vietnam...india...indon...believe me...cuba la spend time 10minute pun cukup laaa..mesti mereka yang dominasi...aduih...mana org KL nih??..hahaha...bila sampai Kg.Baru semalam...baru la rasa macam "ok...atleast boleh nampak orang tempatan di sini.."


Makanan berbukaaaaaa.....

makanan berbuka...bak kata si hasni..makanan sehari2 pulak ditempah..hehe...betul2...kenapa x terfikir mo order menu yang vah!vah! eh...huhu...apa2pun manyak thanks to ahmoi mamek sebab sula belanja kami makan bukak puasa haaaa...hehehe...malam tu aku tumpang tido di umah mamek...bukan stakat tumpang tido ja...tumpang makan..mandi..online..hahaha...tengkiu2 mek....isk...dunno how to thanks actually....malu neh....apa2pun harap2 hari raya nanti kita dapat berjumpa lagi yaaaa....


Nite in KL...

p/s:Gambar yang teratas tu dicopet dari blog si mamek..cerita yang lebih kurang sama ada di blog mamek juga..hahaha..

29.8.09

Lets do it!

Salam..rasa-rasanya ada orang baca entry aku nih...jadi anggap aku tengah bercakap dengan readers la nih..hoho...jadi mari kita mulakan..

anda perasan tak apa2 yang baru dalam blog ni?...ada perasan tak kehadiran something cute at the corner??...perasan x?...

perasan?...

bagus...anda memang seorang yang perasan!...hahaha...sorry2..i mean anda memang seorang yang prihatin...

well..soalan ini cuma valid pada orang2 yang pernah ke blog aku sebelum ni...

jadi...memperkenalkan...itulah namanya "blog buddy"...tidak diketahui kenapa sebegitu namanya...dan sepatutnya bila anda letak cursor pada blog buddy tu ada link ke blog aku..tapi tak menjadi pulak...lagipun aku rasa tidaklah begitu penting lagi link sedemikian sebabnya anda sudah ada di blogku..tapi diberi lagi ke blog aku...erm...motifnya??...updated:sekali aku cuba letak cursor tadi..menjadi plak link tu...hahaha...

Wah...sopan sekali blog buddy tu kan...im sorry kalau ada yang kurang berkenan dengan entry aku yang sebelum ini...too harsh barangkali...haih..sorry2...jauh sekali aku nak jadikan blog tempat melepaskan marah tapi dah pun terjadi and i dont feel like deleting it...biarlah di situ...aku bukan selalu sejuk hati...lepas ni..dah ada blog buddy yang sopan mungkin kena jaga sikit word masa menaip eh... =P

Abaikan tentang itu...mari teruskan kisah blog buddy nih...jika anda juga ingin meletakkan blog buddy di blog anda...mari lompat ke sini---->>>> tutorial letak blog buddy dalam blog.

ianya melibatkan HTML..so jangan cepat upset ya..lebih2 lagi bulan puasa ni..sabar..sabar...ikut satu persatu panduan yang diberi tu..insyaAllah akan berjaya...

as for me,aku edit gambar yang diambil dari sini makanya jika anda ada gambar pilihan untuk jadi blog buddy anda...sudah tentu boleh..tapi kena edit..resize...dan upload di photobucket untuk dapatkan URL...

Benefit meletakkan blog buddy?...jawapannya sangat simple..iaitu for ur own satisfaction.hehe...

Jika ada apa2 soalan boleh tanya di sini..sedia membantu...NO CHARGE =)

selamat mencantikkan blog!...

26.8.09

This is not the end

I loss a greatest friend in this world while saving a 4years relationship...is it worth it?....i cant tell...suddenly i feel a BIG hole inside me....the words came out without my own will...its just a sentence without question mark..and its no longer a question but a statement... i was about to make it as a question my friend...but i dont know...suddenly i think of testing you..and suddenly it became serious...stupid...as the one who has made the decision...i feel really2 sorry...menyesal yang amat.......and i feel a very deeeep pain inside me....im hurting myself.....i am gonna miss u...let me access to your life in a way that i know...i cant imagine what will happen next...i dont want to think about it...i'll remember ur last word..be yourself...Chubbi butterfly....like i said..one day i'll come back to you when i gain the strength to stand as myself...not what other people want me to be....never say goodbye...Namo....

!!

Kecewanya...damn...dengar lagu di blog mamek lagi buat aku sedih..berjurai air mata...aku geram dan sedih...menyesal??...entah...haruskah aku menyesal....aku lebih kecewa sebenarnya...aku nak menjerit satu ayat ni jaaa...

I AM SO BITCHY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lantak la orang nak fikir apa.arghh!!!Syialllllllllllllllllllll!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

24.8.09

Berbuah juga akhirnya...


Yang ditanam..yang disemai dengan kasih sayang...yang dinanti hasilnya...kadang kala terfikir akan berbuah kah ia suatu hari nanti...kekadang terlupa dan terleka...bahawa diri ini mendambakan sesuatu darinya....suatu hari seakan doa hamba ini termakbul lalu menjadi berita gembira yang ingin ku sebar pada dunia....Ya Allah...moga kebaikan dan kebahagiaan ini kekal sehingga hari kami disatukan...sehingga kami datang kembali pada Mu..ya Allah.....amin......

18.8.09

Just follow?

makluman: Entry ini cuma semacam luahan peribadi,mungkin tiada informasi.teruskan pembacaan sekiranya anda tidak kisah akan entry sebegini.terimakasih.

actually i was already half way writing an entry just mumbling about my busy life..i type then i stop to check my assignment..then i continue write...then i stop...join my housemate..ada hi-tea...hehehe...then i spent time read this one blog..Musing a Muallaf..thats Kak Aliya's blog..i've been following her blog since february i guess...

i love to read this kind of blog or story...meaning to say i love to read muallaf's stories...its because there are things that can only be seen through other people's eyes...sometimes we are to blind to see..or sometimes we realise about it but culture is superior than religion...we afraid to go against the community..we refuse to be different among others...plus, we always believe that we are not perfect...

but through Kak Aliya's stories..i learn something...born as muslim and revert to muslim is different...22years i've been raised as muslim but i admit im not the perfect muslim...sometime i feel regret about things that i have done...rasa nak repent terus..but next minute i forgot about it..and keep doing the same mistake..just like what im doing right now..now im writing how sorry i am for not being a good muslim...then later i dont feel anything anymore...

im not that bad..bukanlah aku ni pembunuh..perosak..pengebom!!...but somehow as human we cant runaway from doing mistake..mungkin aku tak menzalimi orang lain..tapi aku menzalimi diri sendiri..i always try to be good but there is time i come to think..kenapa nak susah2 jadi baik...i am good..at least better than extremist!im harmless!..what else to be fixed??..jahatkan...perasan bagus gitu...but i am not..something need to be done..

there must be a good reason why we have to do things that mention as syariah...sometimes we tend to blame other people...like i do..hohoho...ok..for example is aurat...when we at home..we didnt really cover upand expose aurat when other people come over to our house...especially to yang bukan muhrim...and family member..among cousins...there is like no boundaries because we've raised together since childhood...so we tend to assume them as our siblings...what if one day...i come to my pakcik house and i didnt take off my tudung sampai la waktu malam sebab i always stay overnight di sana...people must said that im ALIM..USTAZAH...people start to expect everything that i do must according to hukum..jaga halal haram..i must know better than them...i cannot jokes around anymore...i cannot talk and laugh loud anymore...this is what come through my mind..its a pshycology matter...always think what people will think about me and do i rather disobey?...sigh...sigh...this is very endless topic for me...always pujuk myself...kesedaran dah ada..bagusla..tapi lebih bagus ada kesedaran dan tindakan...kan??...lagipun kita nak jadi baik bukan untuk dinilai orang tapi untuk mendapat keredhaan..all n all...its easy to TYPE than DONE~~~~~

apa2pun..kalau nak berubah..haruslah dengan fahaman yang betul..ilmu yang cukup..persediaan yang baik dan sokongan dari org sekeliling..i used to change my appearance drastically...mula2 tu excited..lama2 jadi macam menyesal...hoho..sebab rasa diri ni tak layak lagi nak berubah gitu..takut nanti sebab salah aku sorang...habis semua dilabel xbaik...wahzzzz....sudah melalutzz nih....if there is anyone read my blog..thanks..thanks because u had spend ur time read this entry...and sorry coz there is not much to share this time...im looking forward this upcoming ramadhan..hoping for better ya!...im leaving u with this link..its related to what i type just now....click and read here..epp!!...jangan menguap boring aaa...hahahaa...paksa2 ka ni??

salam~

13.8.09

Life is so good

Berjaya menidurkan diri...dan bangun lambat..

By the way..to my dearfriend..fanie..be strong k...im also miss the old you...fanie yang happy dan sengal!..kecoh2...tapi lately ko macam lain gitu...sorry to write this in public but i really hope u really can get back in ur life track...hugss....

walaupun dapat tidur tadi..aku masih sangat mengantuk sekarang ni...erm..bangun pagi tadi terus rasa macam terbeban fikir banyak benda harus dibuat...mungkin silap aku sendiri x list down apa2 kerja yang aku perlu buat..rasa serabut pula...so i take time to sit and write...dan cuba selesai satu persatu...

WAJIB BUAT!!

  • lab report tse(tonite???)
  • Biotech mid-sem test..tonite!
  • draw duit dari ASB..esok pagi.
  • Beli baju baby...pagi ahad.
  • Fieldtrip kuala selangor..besok petang sampai sabtu.
  • prepare utk mengajar Isnin ni.experiment!!
  • ahad petang kena p gombak dah~~
  • kena prepare utk mengajar dua kelas.
  • kira bajet untuk semua aktiviti.
  • kena buat keja utk protokol.kena buat meeting.
  • kena siapkan assignment ecology.
  • kena cari bahan utk mini project biotech.
  • Lab report kimia...hantar ari rabu.
  • Lab report biotek..hantar ari isnin.
  • erm....apa lagi eh....

selain tu kena buat hal2 rutin lagi....makan..BASUH BAJU....kemas bilik...wawawawa...nak online!hahaha...erm...macam aku sorang ja busy dalam dunia kan..perasan busy sungguh!...apa2pun...mungkin aku akan limit masa di alam maya ni...so lepas entry ni mungkin x sempat nak update blog...biarkan hibernate dulu...tapi aku akan tetap lawat blog korang..rajin2 update ya...wish me luck menempuh hidup yang busy ini...


11.8.09

10 amalan yang TERBALIK

Ini bukan tulisan aku....aku terima email ni dari Syakiroh....kandungannya benar belaka...sama2 kita renungkan...ambil iktibar..insyaAllah...

Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan budaya hidup orang lain. Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-

1.
Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

2.
Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.
3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara, kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allahbaik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.

4.
Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan , kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5.
Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin , tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6.
Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun.. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7.
Kalau nak mengerjakan haji , kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik?
Atau kita mempunyai tujuan lain. ??

8.
Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan berpuluh ringgit satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9.
Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam , pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid sedangkan itu ialah peraturan Allah. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10.
Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.

11.
Kita cukup teruja untuk forward kan sms atau emel dalam bentuk jokes, gossip2 artis kepada kawan2. Malah kebanyakkan sms emel tersebut tidak benar dan boleh menjatuhkan maruah org lain. Tapi kenapa susah sangat nak forward emel2 peringatan sebegini kepada kawan2 kita??......

Cukup dengan contoh-contoh di atas. Marilah kita berlapang dada menerima hakikat sebenarnya. Marilah kita beralih kepada kebenaran agar hidup kita menurut landasan dan ajaran Islam yang sebenar bukan yang digubah mengikut selera kita. Allah yang mencipta kita maka biarlah Allah yang menentukan peraturan hidup kita. Sabda Rasullullah SAW: "Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat." (Riwayat Bukhari)
 
Aim for 50! - Simpl3 Grey Template - Design by [P0L5K4H4CKR3W]