Hey!look here =)

9.12.10

Jalan terus ok?~

Tak lama lagi nak masuk tahun baru...semua orang bercakap pasal azam baru...kadang-kadang ada yang sinis bertanya..azam tahun dah tercapai ka nak set azam untuk tahun depan??....

To be true...i never set any resolution...im 'go with the flow' type...pernah la jugak set goal untuk dicapai pada satu2 tahun tu...tapi rasa macam fake...it wont motivate me anyway...but what really did was things that happened along through out the year...sesuatu yang unsangkarable....sometimes im amazed hows funny this life took its 360' turn....completely change....seperti benda yang dulu tiada kini ada...dan sebaliknya.....

As muslim,im already in a new year...maal hijrah...again i didnt really set any goal..precisely....what i have in my mind just prepare to be a good-better-best teacher for years to come...gosh..all of sudden~im so living with memories....sometimes i feel like those memories are too sweet and too much till they suffocate me...anyhow i resist to let them go...for that i will never call them burden but memories...

Stepping in the new phase of life...next year i'll be a worker....more responsibilities i guess...furthermore,i'll be warden! i dont know what to expect...plus,nowadays there are so many people ask me when to get marry?...aiyak....its still to early for that...my answer will be 'dont know yet~smiling'...it will stop them right there...no further question...huf......

Seriously i need expertadvisor to plan/manage my financial....anyone?...huhu.....macam la harta beribu-ribu nak ada advisor...hehehe....tapi apa salahnya kan....aku takmaulah susah d kemudian hari....baik plan betul2....

Guess its time for me to end this blog for now....there are some errands to do....miss to write a long entry without any constraint.......sigh.....but life must go on...no matter happy or sad...aite?!

Happy blogging people~

1.12.10

Short note!

Two more days before 1 week orientation is over...here i am stranded in SMK Gunsanad, Keningau with my two new cool friends..Kaza and Yana...luckily im not alone alone here or else i'll be dead from bored...I cant write long for the moment as im using Yana's laptop..just for the sake of this blog...here i am..writing some simple update...hope i've some time to spend here...I wanna go home =(

Btw....Happy blogging people!

20.11.10

Sound in my head~

Kasi bunyi dulu blog ni...enjoy~


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com

19.11.10

Terasa palui sekejap...


Arini aku plan nak p bangunan KWSP sebab nak pegi sendiri pejabat Jabatan Pelajaran untuk tanya sendiri pasal taklimat minggu depan memandangkan surat,segala hitam putih pun xda lagi untuk dirujuk....

Aku pun pegi sorang-sorang lah...naik bas sahaja...nak dijadikan cerita..aku sebenarnya tak pernah pun pegi KWSP tu dengan bas..jadi agak ragu-ragu juga nak turun kat mana...tup-tup aku terlepas perhentian bas..terpaksa turun di terminal bas wawasan...aku jadi blur sekejap...jadi bengong...nak kemana seterusnya...

Aku cuba call JPN...tanya pasal taklimat tu...jawapan yang aku dapat cuma 'tunggu surat minggu depan'...sungguh aku tak paham...entah bila surat sampai..tak tahu nak prepare apa...tarikh taklimat pulak dah tetap...haish..............

Akhirnya aku decided untuk patah balik..naik bas...sekali lagi aku terlepas tempat untuk turun....rasa macam mo lempang diri sendiri ja....haish..............akhirnya pulang ke rumah gitu ja....

thats the story of the day.... sambil katuk2 kepala sendiri...-_-"

16.11.10

berkhidmat untuk negeri


Alhamdulillah..walaupun sudah tahu berita baik ni..tapi aku gagahi juga ke CC untuk tengok sendiri keputusan yang aku nanti-nantikan..harap-harapkan selama ini....sekali terpampang.....

My name..IC...dan tempatnya...SABAH....

Syukur alhamdulillah.....akhirnya termakbul juga doa aku..terimakasih juga apda kawan-kawan yang prihatin dengan rungutan aku tempoh hari.....ini juga berkat doa kawan-kawan.....

As i said earlier in my FB....penantian sudah berakhir tapi diganti pula dengan lembaran baru.....inilah susahnya bila tidak pernah statik....sentiasa saja perlu sesuaikan diri dengan tempat baru...bila sudah serasi..terpaksa pula pergi tempat lain...macam tempat aku kerja sekarang ni la....Uncle Biscuit...baru 2,3 hari ni aku dah tahu buat semua keja...akhirnya aku terpaksa say Good Bye juga...my boss Ms Yong pun paham yang aku keja sana as part timer ja...berkenaan dengan pengalaman aku keja di sana..banyak benda yang aku belajar..mungkin kalau ada kesempatan, teringin sekali untuk berkongsi di sini....

23hb ni aku dah start kursus...24hb nanti baru la dikhabarkan kami dapat sekolah mana..harap2 dipermudahkan segala urusan..jangan aku disuruh ke kinabatangan atau tempat2 teda line tepon sudah la....cedera emosi aku nanti...huhu

Walaupun penempatan aku di sabah ni adalah berita yang cukup menggembirakan tapi sebenarnya aku dan dia sedikit hampa sebab apa yang kami impikan nampaknya terpaksa ditangguh lagi..sebab kami berdua mengharap aku dapat Johor supaya jarak kami dekat..tidak la macam 6 tahun ni...selalu jauh...terpisah lautan pulak tu.....aduh....tapi Allah punya rancangan yang terbaik untuk hamba-hambaNya..aku redha kalau ini lah terbaik untuk kami berdua....

Apa2pun, once again....aku minta kawan-kawan doakan kejayaan untuk kita semua...semoga apa yang kita rancang dilaksanakan tanpa masalah yang berat2....

Untuk kesekian kali aku nampak jalan aku kemana....anda bagaimana?....wah!...macam tek2 saja......hahahaha...ok lah..got to go..my uncle sudah call..malam ni sudah mo berangkat balik Beaufort..syukur banjir d beaufort sudah surut.....

Sebelum tutup cerita kali ni..saya Neesa Jun ingin mengucapkan..

SALAM AIDIL ADHA....

korban-korbankanlah...huhu

Happy blogging people =)

12.11.10

Perlu sokongan moral.

Aku rasa aku adalah orang paling lemah sekarang ni....rasa sedih..kecewa..gara-gara apa yang aku harap-harapkan tak menjadi....rasa macam bongok ja frust menonggeng macam ni...baru diuji macam ni dah rasa hati berkecai-kecai pecahnya...napa nama aku takda dalam list posting d sabah??waaaaaa..........sukar untuk diterima......nak nangis pun rasa macam tak berbaloi...jadi buat muka muram ja lah....erm..........
Arini 2nd off day aku...dah hampir dua minggu aku keja kedai bakery tu...kejanya mudah..tapi banyak..kadang2 rasa macam robot ja...asyik buat pergerakan sama tanpa bercakap berjam-jam lamanya....nasib la ada new worker baru masuk, Yan namanya...terkeluar jugakla suara aku masa bekerja..kalau tak, aku lebih banyak diam umpama simpan mutiara dalam mulut...huhu....
Aku rasa macam sponge kering yang nak absorb air sebanyak yang mungkin dalam masa dua minggu ni..tau sajalah sebagai orang baru ni banyak benda tak tahu..benda simple pun terketar-ketar nak buat...aku paksa diri cepat belajar..sebab dengan cara tu ja aku rasa selesa untuk buat kerja sebab aku tau apa yang aku perlu buat...takda la duduk tercongok menunggu arahan..mengharap orang....
Sepanjang kerja ni juga macam-macam karenah orang aku jumpa...ada yang nice..ada yang memaksa..ada yang cerewet...ada yang snobbish...tak lupa juga ada customer yang langsung tak tahu cakap bm n english...tau cakap mandarin ja...maunya jadi ayam dan itik bila aku communicate dengan customer tu....nasib la ada Yan...dia leh paham mandarin...rupa2nya customer tu nak tukar duit seposen2 dia kepada dua posen bulat....adeh....
Macam2 realiti lah yang terjadi di kedai tu..ada juga yang tak disangka-sangka...mungkin akibat terlalu lama berkurung di umah...terkena culture shock sekejap bila dapat tahu peel anak remaja sekarang...apa2pun...i'll always be resilience..insyaAllah...walaupun aku sentiasa menjadi yang lain daripada yang lain.......huf.........
I guess thats all for today..if anyone read this post..pray for this girl..pray that her name will be listed in posting list this 15 nov.....
Happy blogging people................

6.11.10

1st day off

Finally dapat cuti!setelah beberapa hari kerja 14hours a day...i really surrender...i need a break...dengar2 15hb nanti dah leh tau posting...just have to wait n see...............

26.10.10

Sudah dapat!

Alhamdulillah..im one step closer to pursue my short-term plan....sebenarnya begini..sebelum aku pergi konvo aritu aku ada berazam dengan diri sendiri yang aku nak cari keja lepas dua minggu balik dari konvo..

Tapi selepas ja balik dari konvo, aku ubah fikiran...aku tak jadi nak cari keja sebab dengar khabar angin keputusan posting akan kuar 21 okt lepas....sekali ditunggu..khabar angin tetap khabar angin....langsung tak betul.....jadi makin kecewa la aku..urge nak dapatkan duit sendiri pun makin meninggi walaupun kadang2 rasa berat nak tinggalkan rumah...well...home is home..no place like home....tapi sampai bila macamni...duduk rumah menunggu bulan jatuh ke riba....tahi burung pun belum tentu jatuh kalau tunggu macam ni.....

Maka langkah demi langkah aku gagahi..tinggalkan teddy kesayangan di rumah......pergi ke KK...find a job...and now i got a job...day after tomorrow baru start keja.....rasa bersyukur dan berdebar sebenarnya.........sebab i dont really telling them detail. about my background..huhuhu..dia yang salah faham.........bukan salah ku.......

Actually, masa aku apply tu aku kena isi form...basic procedure..dan bahagian education dalam form tu aku letak SPM ja....then pengalaman keja plak letak pengalaman keja kilang dulu...

Dah siap isi borang tu, datang lah boss ni...tanya pasal aku punya pengalaman keja....pastu tanya pasal aku punya education.....dia tanya "lepas u berhenti keja dari kilang...u buat apa?"...aku cakap la sambung belajar...pastu dia tanya....."dalam bidang apa?"....aku cakap education....muka dia dah berkerut..mungkin dia tak paham....pastu dia tanya balik..."education?".......ya.......aku jawab ragu2 sebab aku malas la nak bagitau aku apply pendidikan tengah tunggu posting......

"Education..."..rupa2nya boss tu masih cuba untuk faham...aku pun cakap..ya education..sambil aku tunjuk borang yang aku isi....tiba2 plak boss tu kata...."ooooo...ok2...."

sekarang aku pulak yang tak paham apa yang bos tu paham.....huhuhuhu....apa2pun aku dah mula start keja lusa...esok ada masa untuk prepare....alhamdulillah.....harap sangat 1st day wont be so bad...insyaAllah.............

so....Happy blogging people!

21.10.10

Cerita aku konvo

Alhamdulillah..my Graduation day went very well...semua orang gembira...rasa terharu bila kami, para graduan berarak masuk ke dewan disambut dengan tepukan gemuruh..mostly daripada ibu bapa graduan sendiri...aku mencari-cari mana umi dan bapa...aku tengok tempat duduk untuk parents nampak macam dah penuh ja...ada tempat ka lagi ni..aku mula risau kalau-kalau umi dan bapa tak dapat masuk dewan sebab dah penuh...rugi la nanti.....tapi elok saja aku sampai ke tempat duduk..aku nampak umi dan bapa di bawa masuk oleh pegawai...lega dan tersenyum...alhamdulillah....umi dan bapa boleh jadi saksi bila aku naik atas pentas nanti....

Sungguh seronok bila diraikan...aku percaya walaupun keluarga aku tak dapat nak tunjuk secara zahir...tentu dorang gembira hari tu......dan semasa konvo jugak, aku dan dia telah naik ke satu lagi tahap perhubungan.....si dia datang pada malam sebelum konvo...ini adalah kali pertama di si dia berjumpa dengan family aku...walaupun pada awalnya sedikit kekok tapi alhamdulillah keesokan harinya semua orang dapat menyesuaikan diri....dia menjadi dia...aku menjadi aku....tak da maknanya nak control2...hahaha.....kehadiran si dia juga telah mengurangkan beban family aku kali ni...naik saham la nampaknya pakcik tu ya....huhu.....i think he did great as this was the first meeting....tak sangka dia boleh kamceng dengan nenek aku.....boleh bergurau senda lagi eh.....

guess this is the only time i have to update my blog...before i go...i really want to share these pics with all of you....selamat menengok...hahahha........broken BM.



My school~nenek n saleh in action



Speechless for this photo~



I wouldnt be here without them~



Dah ramai kawan2 tanya...bila nak langsung?....malunyaaaa~hiksssss


Sekian sajalah entry kali ni....bapa pun dah ajak balik....aku dalam mission ni....KK!here i come!

Happy blogging people!

13.10.10

Akhirnya aku konvo

Setelah 4 tahun bergelar pelajr..akhrnya sampai juga masa kami akan bergelar graduan......
Hari konvo aku tanggal 16 oktober..hari yang sangat dinanti...hari untuk meraikan kesudahan 4 tahun belajar....kemarin aku dah berkesempatan jumpa kawan2 walaupun tak ramai yang datang tapi dapat jugalah melepas rindu....UPSI pun dah banyak yang berubah..ada yang dah tak ada..ada pula yang baru wujud.....
15 hbnya pulak akan jadi tarikh bersejarah bila si dia dan sepupunya datang ke Tg. Malim nanti..dan tarikh inilah akan menjadi saksi pertemuan si dia dan my family..im a bit nervous about it..tapi insyaAllah harap semuanya berjalan lancar.....rasa macam janggal juga sebenarnya..i want to stay young but time fly fast...huhu...apa bulih buat.....
I dont know what to mumble anymore...its abit uncomfortable when we're using other's property...so its kinda not appropriate to sit in front of the computer for long time.....
ohya..just want to spill this out from my head...yesterday...i suddenly felt like i was being left out...maybe i felt that way because not many of my close friend come during the rehearsal....so i just stood there where others were busy talking and taking pics with their clan....
I felt lonely.............i have to move on if this you want it to be..............
whatever it was, I should be happy!!shoudnt i??!huhu...cant wait this coming friday.......

7.10.10

senang ja cakap

senang nak cakap daripada buat....kadang2 mudah kita nak bagi nasihat pada kawan..tapi sebenarnya kalau kita terperangkap dengan situasi yang sama..kita juga akan buntu...

senang nak cakap daripada buat....kadang2 mudah kita nak menabur janji..tapi payah nak nampak realiti...mudah kita nak kata istana tergantung di langit akan ku bina untuk mu permaisuri...mudah kan?..tapi realitinya nak beli sebuah rumah kecik pun bukan murah sekarang ni...janganlah berjanji manis..tak perlu bermadah guna ayat yang mustahil...semua orang mahu yang realistik..a house which comfortable,safe and sound is much better dari istana angan2....

senang nak cakap daripada buat...kadang2 bila baca tentang kejayaan orang lain..bila tengok macamana orang kurang upaya mampu hidup walaupun payah..kita mudah menanam azam..dan itu bukanlah kali pertama..sudah berapa kali menanam azam...tapi langsung tak berbuah....nak naik gunung la..nak buat bisnes la..nak tulis buku la..rasa macam rubbish!...mungkin salah aku...x fokus...semua benda nak buat....kononnya i can do it all!...i should focus...i NEED to focus...i NEED guidance...i NEED booster....

thats y i dare myself to get out from this comfort zone...get a job!any job!i'll sick if this continuely happen...

maka dengan itu!aku mencabar diri sendiri..be indipendent!mesti dapat keja lepas balik konvo..within 2weeks..jikalau tidak,botakkan kepala!.....or do something which more appropriate...hehe....

lets prove what has been said,will always be done!

happy blogging people

28.9.10

Ku temui kerja~


Ini kisah seorang budak yang melantik diri sendiri menjadikan dirinya seorang pengembala kambing yang tidak bertauliah....huhu....



Tanggal 15hb september...datanglah hari sekumpulan tambing-tambing(pelat kazen aku, nasha..umo 4 tahun) dari bandar berhijrah ke kampung Lawa...tapi sudah ditakdirkan..cuma 9 yang selamat menjejakkan kaki ke tanah kampung bertuah ini...di mana lagi 2 ekor sudah meninggal dunia di pertengahan jalan....sayang seribu kali sayang....tapi 9 ekor tambing bukan calang-calang untuk ditangani.....apatah lagi dengan dengan kehadiran seekor Boer jantan....tanduknya bukan untuk mainan...silap-silap ada yang patah tangan dek terpulas dengan serangan tambing Boer...

Sudah menjadi lumrah manusia memberi nama pada binatang peliharaan.....ada yang dipanggil Junior, Buyun(Gila),Smile, Carpet, Mr. Brown, Kelari, Kerudut dan Boer tetap Boer.....

Dan sebenarnya istilah senyum kambing memang sangat benar kewujudannya...Goat do smile........dan senyuman kambing memang manis sebenarnya...sebab tu la ada yang dinamakan 'Smile' sebab mukanya senyum memanjang...percayalah.......

Dan kenyataan yang kedua...kambing memang berbau...ada significant smell....huhu..tapi datangnya bau kambing ni adalah dari air kencing dorang...urggghhh.....baunya memang hebat.......

Fakta seterusnya...tak susah nak cari makanan kambing di area kampung ni...sebabnya kambing-kambing ni suka gila makan daun kelapa sawit.....dengar bunyi daun ja..mereka ni terintai-intai dari kandang...terjulur kepala mencari daun...huhu.....

Awal-awal ni masih seronok lagi tengok ragam kambing....sapu tahi kambing hari-hari pun takpa....kadang-kadang boleh sembang ngan kambing....rawatan psikologi..hahahaha.......they are good listener..im telling you.....

Maka hidup tidaklah terlalu bosan seperti sebelumnya...sejak ada kambing ni...makin rajin nak buat apa2....termasuklah mandi....haha......

Oklah....sebagai penutup....tataplah senyuman-nampak-gigi dari pengembala kambing.....





Happy blogging people!

Alhamdulillah



As far as i could remember, this was the 3rd time (out of 23) my bday was celebrated...no..i wasnt complaining...just to tell you how rare it was to have my own bday celebration...rasa macam spoil bratt saja bila ada sambutan hari jadi ni...but im telling si dia..it was worth it...after everyday sapu tahi kucing...kekekekeke...so this is one kind of appreciation...

Finally impian semua orang untuk makan cheese kek tercapai jugak...bukan buatan sendiri macam tahun lepas tapi ditempah oleh Ummi...tapi alang2 anti Nor sudah beli cheese...harus dibuat jugalah nanti cheese keknya....


I love family gathering...tak kisah la on what occasion....yang penting kita beramai-ramai...happy bertukar-tukar cerita....usik mengusik...everybody has smile on their face...sekali sekala pecah berderai ketawa....

I wish i could share this happiness with others...aku percaya pada rise and fall...konsep roda..kejap di atas kejap di bawah.....penah dulu aku rasa bosan nak mampus duduk d kampung...rasa macam nak ke bandar ja...padahal hari ni aku nampak reason kenapa aku masih d sini....sebab...............................ada pekerjaan mulia menanti...Tuhan nak bagi aku pengalaman ni.... =P

Alangkah indahnya kalau aku ada lebih panjang untuk kongsi...tapi nanti lah...insyaAllah.....



Happy blogging people!

p/s: Thanks to my dear friends for all fine bday wishes....seronok bila diingati...wink!

22.9.10

Pass by to drop wishes =)



Its has been a long time i didnt update this blog....

since its still syawal....

SELAMAT HARI RAYA!....

n

Since its 22nd SEPT....

Happy birthday to myself and anyone who born on the same day....
=)

Wake me up when its september.... =P

i'll be back with more stories....miss the old times n always looking forward for the future....

to my heart...i love u~


Happy blogging people!

4.9.10

Cerita makanan dan tak puas hati

Sebelum terus membebel..allow me to reveal our menu last Thurday nite....drumroll..........


Yang pertama....


ya...karipap......

dan yang kedua......main dish......

yup!soto ayam......

Semua adalah gambar pinjam semata-mata..saja nak menjamu mata siapa2 yang lapar ketika baca entry ni...hehehe...

Ya..begitulah..fikir punya fikir akhirnya dua makanan ni yang kami pilih dan adalah hidangan sampingan kami serve malam tu....soto ayam dibuat sepenuhnya oleh Bapa...the expert....tapi yang bab kuih karipap tu...aku yang buat (angkat tangan sambil tunduk)....huhu....kali pertama buat kuih karipap ni..masak kuih ni pun study resepi 5,6 kali...baru start memasak...tapi dengan bantuan bapa...hehehehe...rasa bangga gila bila inti karipap yang aku masak tu mengeluarkan bau yang harum....rasanya Allah lebih mengetahui....dengan yakinnya menabur segala rempah ratus...bahan2 yang diperlukan...dah siap inti..buat doh pulak.....aiseh...lenguh tangan menguli tepung....rasa macam uli fibroid ja...huhuhuhu.....sekali lagi dengan bantuan bapa...siap juga dohnya....tu pun dah abis masa berjam-jam....kemudian.....masa untuk membentuk karipap....wah!sangat mencabar...dipendekkan cerita...selesai lah 58biji karipap buatan pertama aku..bangga nih...bangga...tapi bila dah sampai bab menggorengnya...karipap2 tadi dah melekat satu sama lain...terus jadi cacat....ada yang dah transform jadi bentuk lain dah...hukhuk....dah sampai waktu berbuka...adalah chance nak taste karipap tadi....resultnya?....pedas gilos!!....sangat2 pedas!! sampai ke kerongkong lekat pedasnya...huhuhu...dah tu..tak rangup pulak...sedih..sedih...aku gagal lagi pada percubaan pertama....walaubagaimanapun...kui karipap pedas tu tetap dihidang ke orang2 kampung semasa di masjid........

Sedikit kelamkabut waktu menghidang..syukurlah ramai orang2 kampung yang tolong menghidang.....ini yang best tentang kampung.....di dalam majlis begini, orang2nya sentiasa ringan nak membantu....soto habis licin dihidang...my karipap tak berapa laku...tapi boleh tahan juga sedikit saki bakinya...huhu....Tapi aku tetap rasa bersalah malam tu....sebab aku rasa macam aku dah mendera seluruh kampung untuk makan karipap tu.....ada la seorang pakcik komen dengan bapa..."Berpeluh makan malam ni...soto panas2...karipap pulak pedas...rasa berdesing telinga"....huhuhuhu...maap la pakcik dan orang-orang kampung na....Lain kali cheq buat yang sodap the bomb! huhuhu.....

Aduii...aku sangat suka blog..tempat aku melepas segala...walaupun bukan pasal kuih karipap yang aku tengah fikirkan sekarang...tapi mood tengah nak cerita pasal karipap pulak yang datang.....sebenarnya aku cukup tak faham kenapa ada orang suka marah2....nada selalu keras..tinggi...barang di baling..di humban....muka sentiasa ketat.......ok..if orang tu stress....kenapa dia nak menambahkan stress lagi....marah pada benda yang simple2....yang remeh...benda tu lagi sedap didengar dengan nada mesra....rasa semakin bodoh bila dilayan macam tu....dan aku rasa macam aku pun dah ada simptom2 suka marah2......aduii.......dan one more thing yang aku cukup pantang...iaitu menjadi sinis....aku tak faham kenapa setiap perkara yang diucap mesti ada berbaur sinis....sinis itu bagus dan kalau kena pada gaya...menjadi sinis menjadikan seseorang itu nampak bijak....tapi kalau sinis KETERLALUAN...aduiii....menyesakkan kepala orang.....tak boleh ka cakap straight to the point......huffff.....dan kenapa perlu sentiasa fikir orang dapat lebih baik apa yang dia ada....kenapa sanggup menghina-hina diri sendiri sedangkan apa yang sudah ada di badan tu dah elok dah.....aku sungguh tak paham...kalau aku paham pun....i want it to stop.....sebab makin lama aku rasa aku makin mirip dengan apa yang aku tak suka mulanya...aku cepat melenting...kadang2 im being cynical....aduiii...ridiculous!

sudah la...panas banget ni...nda mo memanaskan hati....hehehehe....

InsyaAllah, next entry baru mo membebel pasal raya!

Happy blogging people!

28.8.10

Masih dalam ramadhan

I thought previous entry would be the last one in my life regarding the current situation for which I'm in at the moment. Rasa macam malas gila dah nak aktif either blog or FB..but i guess, this girl never given up easily and stubborn too.

As all know, raya lagi dua minggu dan kami masih takda kuih raya...huhu..tapi masalah sekarang ni, we have problem on deciding what menu we should provide masa jamuan lepas solat terawih dan tadarus hari khamis nanti..its our kampung tradition, mungkin juga di tempat-tempat lain di mana each family in here akan takes turn untuk sediakan sedikit jamuan di masjid selepas terawih dan tadarus...giliran kami adalah 24 ramadhan, jatuh pada hari khamis, 2hb september....

Susah nak putuskan menu apa disebabkan ada beberapa perkara yang perlu diambil kira dan mungkin juga kerana kami nak lain dari yang lain....huhu...if we go for the simple one like kuih muih...mungkin 'masalah' dah lama selesai....tapi no worries lah.....when the time come, it will happen juga tu...it must be...kan?...

Alhamdulillah, ramadhan kali ni menjadi medan untuk aku buat sedikit perubahan dalam amalan....harap2nya semua tu akan meninggalkan bekas dan memadamkan kotoran hitam yang ada dalam hati....for this time again...i admit adakala rasa cemburu, geram. menyampah, rasa nak cekik orang ada terlintas di benak ni...evil sungguh kan?....harap2 aku tak menakutkan orang dengan statement ni....huhu.....sekarang ni bila nak rasa semua benda negatif tu, aku cepat2 cuba redakan all those feelings...cepat2 tanya why so?....sebab kadang2 langsung tak berbaloi.....

Im at a peace place and peace i should feel........

Its saturday, means everyone is at home and I'm on leave today....hehehehe....perasan ada kerja la ni kunun....bukan apa....just passing the apron to others.....sekali sekala nak juga rasa orang lain masak kan....barulah ada kepelbagaian.....tidaklah orang rumah ni makan masakan yang sama saja....

Aku ada dua amanah dan satu perkara yang harus dilunaskan....tapi tak tahu bila ada kesempatan....asyik bertangguh sampai lupa ketiga-tiga benda tu....rasa berat hati nak raya sakan kalau dua amanah tu tak tercapai sebelum raya....harap2 sempat sebab dah lama aku simpan....sejak bulan 5 haritu....hurm..........1 hasrat aku tu pun tak tau dapat disampaikan ke tak.....harap2 juga....insyaAllah.........

Jadi, sempat tak? apa menu untuk jamuan?.....tengoklah nanti...............huf............

Ohya..arini juga ada tetamu istimewa nak datang berbuka di rumah.....precious and the oldest one...hehehehe....Petuo akan sungkai di sini....he is my greatgrandfather....kalau mau dengar cerita zaman jepun, sejarah2 lama, asal-usul bisaya, belajar main gambus,dengar pantun-pantun lama, lawak zaman berzaman, bermain silat, minta tolong tengokkan barang hilang.....haaaa...inilah orangnya.....hehe....

Isnt he precious??.... baiklah.....

Happy blogging people!

21.8.10

Shopping+ perubahan

Peluang sebegini datang sekali sekala sahaja...huhu..arini kuar shopping lagi....kali ni jadi tukang pandu saja lah...ummi jadi co-pilot...mak pulak jadi jadi Gabenor Bank Negara...hohoho.....seronok gila bila kena tanya mana satu kita nak..pastu men angkut ja....aish....gitulah rasanya bila sekali sekala shopping....orang kata rezeki jangan ditolak.....jangan melebih-lebih tapi jangan pulak malu-malu...huahuahua....

Tapi tadi tak tahan nak berjalan-jalan lagi...cuaca makin panas menggigit di pekan Beaufort ni...so, stay di dalam kereta lah....full aircond...walaupun bercampur dengan bau cempedak...tapi berbaloi juga lah...owh.......nyamaaaaaaaaan~

Di kesempatan yang ada, aku pun online lah kejap....browse gambar2 kawan yang baru di'accept'.....sedikit terkejut dengan perubahan orang yang aku kenal. nih........hati ni macam tak percaya......walaupun dah lama tak jumpa kawan baik ni...tapi rupanya masih boleh aku cam.......keadaannya sekarang SANGAT BERLAWANAN dengan prinsipnya dulu........segala kenangan bersama kawan baik ni mula menujah fikiran.....zaman sekolah dulu...betapa rindunya pada dia....pernah juga plan nak jumpa selepas 7 tahun terpisah tapi maklumlah...aku memang susah nak akun dengan mana2 temu janji...takut tak menjadi....dan memang tak jadi pun...tak dapat jumpa dia....

Memang aku tertanya-tanya kenapa dia berubah......tapi siapa aku nak hakimi dia....mungkin aku pun dah berubah pada pandangan kawan-kawan aku.......apa-apapun rasa terkejut masih belum hilang.....erm.........cuma luarannya dah lain daripada dulu.....keep in mind, berubah tak semestinya dari baik kepada jahat ya......terlalu luas skop perubahan tu......tiada apa yang boleh dibahas tentang perubahan orang.....sebab dia lebih mengetahui....yang baik jadi ikutan, yang kurang baik jadikan sempadan....

I want to stay to be who i am...please jangan minta aku berubah....tapi any change for better will be considered...hehe......

Happy blogging people!

15.8.10

Shahri Ramadhan!

What a great morning!...alhamdulillah! im so greatful today!! =D sebabnya??.....sebab masih hidup lagi....hehehehe.....well, it will always feels great when we could breath in fresh air, free from pollution while sounds of birds chirping very soothing and pleasant to the ears...u name it..tekukur, murai, raja udang (just guessing..ehehehe!) and never forget the crickets (ya...not in birds/aviant family...clevernya kamu =D) ....and u can still see the tiny dewdrops on leaves.....and please imagine morning fog too...eventhough its not that heavy macam yang di Ranau but it makes a little bit chilly here...all these came from Allah..thank you Allah......

U know what...while im writing this...tiba-tiba ada bunyi "SPLASSSHHH!!!!".... they are here!! jumping from tree to tree...gosh!.....no........no.......i wont let those monkeys spoil my mood on this lovely morning.....lets ignore them for seconds.heh!

So whats up this morning?? Apa cerita??...i know its sunday morning but since i came home...biarlah sunday morning ka...saturday morning ka...or monday ka...its doesnt make any big difference...maklumlah orang tanam anggur nih...berlainan dengan orang yang bekerja...sunday means rest....but for me, everyday is rest day...kekekekeke....oh,speaking of that..kesian kat si dia yang kena kerja juga arini...but he will doing fine...insyaAllah....and kepada si dia...sorry..i didnt go straight to bed tadi sebabnya terasa nak blogging lah pulak pagi nih....

Its already 5th Ramadhan....i still didnt have the chance to go to bazar...terperuk di rumah saja....and never failed to prepare juadah berbuka....huhu...of course la kan....dah tak pergi bazar maksudnya masak sendiri lah....dan semua makanan bukan dimasak oleh aku seorang-orang saja tapi atas kerjasama semua ahli keluarga. Seingat aku dah lama tak sambut ramadhan dengan family macam ni...kali terakhir masa zaman sekolah kot...sejak masuk matrik tahun 2005, dah jarang dapat bersahur dan sungkai dengan family....

Bab terawih pulak, alhamdulillah belum pernah lagi tinggal..untuk tahun ni lah....20 rakaat pulak tu...memang habis maximum la tuh....dulu buat sampai 16 ja....memang kena disiplin abis kalau nak habiskan 20 rakaat tapi sebenarnya kena muhasabah balik diri ni...kita solat terawih, mengaji sebab apa...sebab ikut-ikutan saja? faham tak apa yang kita buat ni? bila faham...redha....baru rasa keikhlasan nak buat amalan2 sunat....

I have my own goal for this ramadhan...antaranya ialah mengikis sifat terlalu cepat marah dalam diri ni...it never brought anything better for me but worse....i was hurt and it hurts other people too...especially yang tinggal dengan aku ni ha....gosh....macam out of rational sudah.....sometimes i was so overreact...cant help it...wish i could flush that attitude away from me...from my soul....hope that in future my face will always be like this =) instead of =|

To be shared with u, there has been something that i feel from the 1st ramadhan....i dont know....is it what we called 'calmness' or 'emptyness'?.....sometimes i was so sure and sometimes i wonder...is everything has been in its own place?....should i keep fighting or should i stop and lets see where this life is taking me to?....it may sound like pasrah but sometimes we need to be like that...wait and see..and the time will come....depends on what we're looking for.....

Aduhai....kenapa sad ending thing.....ingat goal =) =) =) hahahaha......jangan sampai aku lukis senyuman badut kat muka ni dah laaaaaaa....kwang3.......

Oklah...guess i should continue enjoy this morning dengan berlayar ke dreamland...........huuuuuuuuuuuuu.......................

Happy blogging people! and fasting too! =)

12.8.10

Kisah Klasik untuk masa depan

Rasa macam x tahu mana satu yang nak diceritakan..is it to lame to be told or any other way i can make it simple as possible...so i choose a better way, the popular one, which is "pictures will do the talking"...hehehehehe....padahal bukan banyak gambar pun....lagipun ini jugalah yang akan direnung di masa depan...senyuman yang mungkin dirindui saat sedih..ish....tiba-tiba emosi....apa2pun....mari mulakan....



Bapa dan umi =)



Inside Convocation Hall di USM...



Three of us...jarang-jarang berlaku =P



Ambil kesempatan jumpa kawan baik, Rasslenda =)



Padang kota penang..always be the centre of attraction =)


Tu ja lah gambar yang nak dikongsi...sebenarnya ada lagi..tapi nanti-nantilah....terlalu expose pun tak berapa bagus.....muntah hijau karang.....hahahaha....padahal dalam FB bersepah-sepah gambar...erm.....baiklah.....jumpa di kemasukan(entry) seterusnya =D

Happy blogging people!

5.8.10

Kami di sini~

Dah dua hari jejak kaki ke sini baru hari ni ada kesempatan nak update blog...entah kenapa rasa macam teruja nak update blog as if ada pembaca yang ternanti-nanti di mana keberadaan aku sekarang...hahaha...ish...insaf..insaf.....



Sekarang ni ada kat penang....sempena convocation umi....alhamdulillah..kali ni dimurahkan rezeki dan diberi kelapangan masa..maka dapatlah kelima-lima ahli keluarga datang meraikannya....konvonya hari Jumaat tapi kami dah datang sejak ari Isnin lagi...tak termasuk aku yang lewat sehari sebab urusan temuduga tempohari...

Saja datang awal sebab nak ronda penang lagi sambil mengimbau kenangan silam...all i can say penang adalah surga makanan...huhu.....sampai sakit perut makan memacam sejak sampai aritu...badan pulak sengal-sengal ja rasa...minta-minta la tak sampai demam....erm......

Minta maaf kepada si dia...tak dapat nak bergayut lama-lama....minta excuse sebab penat sangat...cakap pun tak berapa nak betul dah....one more thing i like about penang is i feel like he is here with me....jalan-jalan di tengah kota...aish......

Wish i can write more about this trip tapi belum ada kesempatan yang panjang....nantilah bila dah balik KK.....

kata-kata akhir....

Happy blogging people!

3.8.10

Free~

Alhamdulillah everything went well....interview sudah lepas...pasal minor accident kemarin tu pun dah settle...ayah Vera tidak tuntut apa2pun...sangat lega rasa.......walaupun sebenarnya tadi aku berjaya mem'famous'kan diri dengan datang lewat ke Ujian INSAK.....patutnya datang 8.00 tapi arrived there jam 8.30....tak nak salahkan sapa-sapa sebab salah aku juga tu nda get ready awal....boleh pulak sakit perut awal2 pagi...hurm.........

Interview tadi berjalan seperti biasa...aku rasa yakin tapi masalahnya ialah kerusi yang aku duduk tu....aku boleh pulak selamba pusing2kan kerusi tu....TERLEBIH selesa pulak duduk dalam tu...dorang tanya...jawab ja lah.....orang kata TARAAAAAAAM ja....hahahaha....
Boleh pulak ajar Sir yang interview macamana mo sebut BEAUFORT....i said 'sama macam mo sebut beautiful......beau.................' hehehehe.........

Jap lagi mo p airport dah...flight jam 6pm ni......nanti jam 8.40pm baru sampai.....insyaAllah.........kemana destinasi aku kali ni??apa tujuan??.....tunggu...................................


Happy blogging people!

2.8.10

Dont think too much

Sebenarnya baru sebentar tadi aku terlanggar kereta kawan my cousin yang park depan rumah...it was my fault...aku nak parking sebelah kereta tu tapi tak cukup site last2..ter'cium' juga bumper kereta dengan pintu kereta orang tu...wargh!....mula2 tengok tu syukur takda apa...i mean no dented...ndada kumpit...tapi rupa-rupanya ada ngingis kereta orang..panjang pulak tu...i started to panic....owner kereta lagi la panic.....bila kes macamni berlaku...apa lagi...make a call lah........i called my parent yang sudah sampai di semenanjung....tangan menggigil jugak...huf...........

Vera, tuan punya kereta tu masih dalam panik...kami sama2 macam pening2 apa yang harus dibuat dulu...i talked to bapa...bapa is more calm...... bapa pesan tengok kerosakan pastu bincang macamana...biasanya hantar p workshop pastu claim...Vera panik sebab tu kereta daddy dia....and her dad was in meeting that time....erm...must be somebody tu kali.....i try to convince her jangan takut sebab yang salah adalah aku....bukan dia....tapi dia bagitau daddy dia strict orangnya....bukan ditanya siapa yang salah tapi siapa yang drive....kesian tengok dia..walaupun sebenarnya aku yang patut lebih kesian sebab dah calarkan kereta orang.....akhirnya sama2 setuju balik dulu dan nanti apa2 baru contact....

Aku jadi tak selesa....tengok muka brother si Vera nampak cam bengang ja... ya lah..sapa suka keta calar2......jadi cam lemah semangat aku terus padahal hati dah tenang sebab segala urusan dokumen akhirnya settle....tapi alhamdulillah takda la fobia nak bawak keta...

Lepas semua dah settle....i called bapa lagi....told u bapa sangat tenang orangnya....tak marah pun....so reda sikit bimbang dan takut ni........tak suka betul rasa bersalah ni.........tak sukaaaaaaaa.........wargh!.....apa mungkin aku terlalu fikir semua ni?......hurm....harap-harap Vera's dad wont upset to much about it.......harap-harap...........

Sekarang aku dah tambah satu lagi koleksi cerita pasal drive kereta ni yang tentunya akan jadi bahan nanti........

sigh...dont want to think so much about it................

Mohon doa =)


Aku dah pening2 lalat ingat fakta pendidikan ni...macam tauhu sumbat sudah otak ni.....kan di sumbat segala macam dasar..paksa2 ja masuk...huhuhuhu...nampak sangaaaat................bila baca bahan tu ayat ja berbunga-bunga lebih tapi point dia cuma satu ja.pendidikan memang untuk melahirkan individu yang seimbang dan bersepadu dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek...tapi kena ambil tahu jugak bab2 ni...

  • Falsafah pendidikan negara=JERI
  • PIPP=ada enam teras..bina negara bangsa,bangun modal insan, perkasa SK, rapat jurang pnddkan, martabat profsn keguruan, lonjak institusi pendidikan
  • MBMMBI=tambah waktu pnp bi n bm, matrik n form 6 still in bi,SRJK lebihkan bhn BM.
  • NKRA=untuk mewujudkan keseriusan penjwt awam dlm mencapai misi kjaan.akses pddkan berkualiti n bkmampuan.ada 4 sub NKRA prasekolah, literasi n numerasi, sekolah prestasi tinggi,pengetua/guru besar.
  • KBSR..KBSM=Sejarah n kbsr=kemahiran asas, KBSM=kesinambungan dr KBSR dan selari dengan FPK.
  • nama2 menteri...tan sri muhyiddin yassin, dtk dr wee ka siong, dr mohd puad bin zarkashi, tn Sri Dr Zulkurnain bin awang, tn sri dato hj alimudin bin mohd dom
  • ingat2 sket teori pendidikan n kaedah..
  • if dia suruh mengajar..ajar dia cara tulis blog.hahaha....i think i'll go for atom n subatomic.
selain dari ni nda tau sudah mo prepare apa........................

Terpaksa burn tiket hari ni..suppose aku dengan family bah ni..tapi disebabkan ada interview esok...haruslah tinggal sekejap..mula-mula tu ingat mo delay flight....sekali banding harga tiket...lebih baik beli tiket baru....harga lebih kurang ja..lagipun takpayah transit...direct terus ke tempat dituju............apa2pun...nda mo fikir yang itu dlu....selesaikan apa yg penting dlu...............

doakan semoga temuduga aku berjalan lancar dan tampil yakin!...amin............................................................

Happy blogging people!

17.7.10

Whats on my mind?


Langit di beaufort menangis hari ini.......................

Air matanya boleh dilihat....didengar dan dirasa.....

15.7.10

AKU DAN DIA: SAYA IKHLAS NAK KAWAN DENGAN AWAK

Bekerja di kilang ada pasang surutnya…ada masanya rasa senang sebab tak ada masalah yang menggangu…ada masanya pulak rasa tertekan dengan karenah orang…kerja banyak….

Di kilang ni terbahagi kepada bahagian-bahagian tertentu…berbeza bahagian…beza produknya…setiap bahagian dipanggil Line sebab membentuk barisan yang panjang. Tempat aku pulak dipanggil Tetra Line..Di Tetra Line bercampur-campur pekerja. Ada permanent workers yang berpakaian batik hijau dan ada contractors macam aku yang berbaju biru dan pekerja yang baru masuk cuma aku dan Ida. Waktu rehat aku and Ida sengaja diatur biar sama supaya kami boleh pergi café sekali, join group Liza and the rest of the gang yang kerja di Line depan. Waktu rehat barulah masing-masing boleh bercerita sesuka hati..kalau time kerja,semua jadi bisu terus!...huhu..tak la semua…mungkin aku ja…Waktu rehat kalau tak ke Café, kami keluar duduk di kawasan locker sambil sembang-sembang melawak tak ingat..betapa rapatnya kami masa tu walaupun baru kenal kat situ..except Liza and I lah..

Semasa buat kerja, there were few times I was pair up with Ida. Aku tak kekok dengan Ida sebab dia memang peramah. Ada saja yang dibualkan dan yang aku perasan, dia selalu cerita tentang sepupu dia yang seumur dengan aku. Dia selalu jogging dengan sepupu dia…dia minta tolong sepupu dia menyamar jadi tunang dia..sepupu dia ni suka buat lawak la…dan macam-macam lagi. Pokoknya dorang memang rapat lah..bagai isi dengan kuku gitu. Tapi aku tak ambil pot sangat cerita Ida..cuma sekadar mendengar..lepas Ida bercerita, aku pun bercerita juga..tak mau kalah…hahaha…sudah begitu rapat, kami mula bertukar-tukar no.telefon. Masa tu aku masih bergantung harap dengan HP bapa..jadi kalau apa-apapun guna HP bapa..sebab bapa sporting sikit.hehe..Bapa pun faham dengan keinginan anak perempuannya yang satu ni..lagipun masa tu aku bukan guna HP sangat. .meaning that still not worth it to have my own cell phone that time.

Mahu dijadikan cerita, suatu malam..ada satu SMS diterima. Kebetulan HP bapa masa tu ada di tangan. Berdebar-debar bila baca mesej tu. Habis satu rumah aku jaja isi SMS tu. Rasa takut, hairan, lucu, suka pun ada…hehehe..SMS tu berbunyi..

Assalamualaikum Hanisah…boleh kenal?..Saya ikhlas nak kawan dengan awak.SAIFUL ASWAD BIN MARZUKI.

Dalam mesej tu dititipkan gambar sekuntum bunga ros.

My mum tak kasi I reply the SMS…

Malam tu jugak I even asked my bestfriend Rasslenda about the message. She advised me jangan layan orang tu..kan Nisa nak sambung belajar…kena kejar cita-cita dulu katanya….so..i decided not to layan and delete the message but before that!.....i wrote down the number on a paper…hehehehe….terasa kurang asam kaaaan??...Hati ni memang teringin nak tahu siapa sebenarnya secret admirer nih…sebenarnya aku dah suspek seseorang…nanti nak tanya dia!
Jadi..pada hari bekerja…sehari selepas aku terima SMS tu…aku dapat chance untuk buat little interrogation…cewah!....

“Ida, ko kenal tak orang nama SAIFUL ASWAD BIN MARZUKI?”

Ida buat respon terkejut…. “Haaa??”…katanya tapi dihujung bibir dia dah meleret sengih…

Aaah…tak boleh jadi ni…mesti Ida tahu sesuatu nih!.... “ Ida cakap betul-betul…ko yang kacau aku aritu kan?...”

“Aik..napa aku pulak…”

“Ya lah…lepas aku bagi no.fon kat ko..tak lama lepas tu terus ada orang yang nak berkenalan..ko kenal ka tak ni??”….sambil aku tekan-tekan bahu dia sebab Ida dah mula tergelak…bukankah dah separuh terbukti tu?...hahaha..

Ida akhirnya mengaku..tu nama sepupu yang dia selalu cerita tu…Ida yang bagi no.fon aku kat dia…

“I see….”…dalam hati berbunga-bunga…hehehehhe….

I cant remember what happened next…and the day after that..I think we haven’t contact each other until SPM result was out…

Aku tak dapat pi sekolah masa result keluar sebab bekerja…Liza yang tolong tengokkan result aku sebab dia off haritu….result aku masa tu ialah…………………..TEEEEYYYYTTTTTTT!!!!.....Takda la excellent pun…kwang3….malu nak cita…tapi result aku and Liza lebih kurang ja…sebab kami pi tuition sama-sama kot…hehehe….
Nak dijadikan cerita, petang tu bapa yang datang jemput aku balik kerja…aku dah tak naik bas kilang dah sebab dah pindah rumah lain dan takda bas kilang yang lalu kawasan rumah baru masa tu…so kembali minta dijemput dan dihantar oleh orang tua…masuk ja kereta, bapa bagitau tadi ada kawan hantar SMS…Aku check inbox HP bapa..ada satu SMS yang tak bernama..Cuma keluar nombor…dan masa tengok no.fon sender tu aku dah jadi berdebar-debar….I read the message and definitely it was for me…ucap tahniah untuk result SPM aku…walaupun aku rasa macam tak layak ja ucapan tahniah tu.huhu…..I bet orang ni bukan tau pun result aku nih…huhuhu….dan itu adalah SMS kedua dari si dia….

Ingat juga dia kat aku eh………..sejak tu selalu terfikir dia ni siapa sebenarnya…orangnya macamana………tapi malu nak tanya Ida lebih-lebih….hmmmmmm……………

Bersambung……..

6.7.10

AKU DAN DIA : MINAH KILANG

Aku selalu teringin menulis cerita cinta kami tapi selalu saja ada halangan…boleh jadi tiada mood..Tapi hari ini aku dapat semangat daripada si dia…tulislah pasal kisah kita katanya…dia pun ada hasrat yang sama…jadi alang-alang sudah begitu…kenapa tidak diteruskan….betul tak?..jadi…aku dah ada hati nak menulis..mungkin tidak secara terus mengenai kami tapi inilah ceritanya…

Selepas habis SPM…aku dan Liza teman baikku a.k.a schoolmate, sama-sama mencari kerja….aku lebih kepada mengikut Liza sebenarnya..dia lebih berpengalaman dalam mencari kerja….aku dan Liza pergi mengisi borang di syarikat Manpower...Kerja yang kami pohon waktu itu adalah sebagai operator pengeluaran kilang. Minggu berikutnya kami dapat panggilan telefon yang meminta kami untuk datang ke Manpower dan diberitahu beberapa orang akan diambil untuk bekerja di kilang Motorola. Dalam taklimat hari tu, kami diminta untuk berkumpul di kilang Motorola awal pagi Isnin..jam 6 pagi!

Sampai hari yang ditunggu, aku,Liza dan beberapa orang lain datang berkumpul di Motorola…ramai jugak masa tu…lebih 7 orang seingat aku..kami masing-masing bercerita sambil berkenal-kenal..di sanalah aku berkenalan dengan Ida, Amy, Aida dan seorang lagi aku lupa namanya…Za barangkali…

Dari pukul 6 pagi sehingga pukul 7 masih belum nampak kelibat En. Shahir, ejen kami…rupa-rupanya panggilan untuk datang ke Motorola pagi tu dah dibatalkan..ada yang sudah balik kecewa..kami pulak masih menunggu kerana En. Shahir berjanji untuk datang…akhirnya En.Shahir datang untuk menerangkan kepada kami sudah tiada pengambilan pekerja untuk minggu itu..tetapi kami lantang meminta hak…En. Shahir akur..dia menjanjikan tempat di dalam Motorola....


credit to google.com

Sampailah hari pertama kami bekerja…terkial-kial aku pada hari pertama…aku bekerja di line Tetra bersama Ida..Liza dan yang lain-lain pulak bekerja di Line depan…aku ditempatkan di bahagian menguji Radio(walkie talkie) menggunakan mesin… Sonia(bukan nama sebenar) yang juga contractor dari Manpower mengajar aku menggunakan mesin tu..memang mudah..Cuma pasangkan nat pada hujung radio kemudian masukkan ke dalam mesin..klik pada screen untuk test…lepas tu perhatikan resultnya..sama ada passed..atau failed…aku keliru nak bezakan jenis-jenis radio..kerana lain radio..lain mesinnya…Sonia tiba2 naik bengang bila aku terkeliru begitu…sampai dia berkata ish!...geram jugak aku masa tu…berlagaknya dia….tapi aku pendam dan cuba bezakan sendiri…dia anggap aku boleh tangkap semuanya dalam satu explanation yang laju macam bullet train tu ka??....

Balik ke rumah saja hari itu aku terus mengadu pada umi dan bapa…Matilah kerja macamni!…kerja 12jam!..kena berdiri sepanjang masa!…lepas tu rasa terasing sangat sebab masih baru….haaaah…..betul-betul rasa tak tahan…dah fed-up!..nak berhentiiiiiii…..Tapi umi dan bapa gelakkan aku ja.. “Mana ada orang mati kerja kilang melainkan bahaya..tengok orang lain…ok ja pun…” Betul jugak….tapi aku ambil masa untuk sesuaikan diri…Aku, Liza dan kawan-kawan yang lain sentiasa rehat sama-sama…nasib kami sama…contractor dari Manpower…kami makin rapat..tambah-tambah lagi semua dalam geng ni sebaya…umur tak jauh beza…orang-orangnya pulak suka melawak…macam Ida..Amy…Aida…aku pulak?pemalu…….hehehehehehe……

Hari makin hari aku dah boleh suaikan diri bekerja di Motorola…dengan gogglenya…uniform birunya..tak lupa safety shoes..senior-senior selalu ingatkan “Safety shoes jangan lupa tukar lepas balik keja…kasut ni sensitive..tak boleh pakai di luar kilang…dalam kilang pulak kena selalu pakai google.. kalau tak nak malu pakai goggle macam snorkeling goggle tu…pakai cermin mata yang takda power pun takpa macam akak ni…kat sini dah ada kes operator yang matanya tercucuk tweezer!....” Ya Allah….ngeri!....jadi sebab tu kena patuh pada arahan dan etikanya….

Aku bekerja 2 shift…setiap shift 12 jam…6am-6pm atau 6pm-6am… mula-mula bekerja, aku dihantar dan diambil oleh umi atau bapa…sebab tak mahu menyusahkan umi dan bapa lagi, aku cuba untuk guna perkhidmatan bas kilang. Akak-akak dari Line Tetra banyak membantu… “Adik cari no plat sekian..sekian…bas tu lalu dekat Batu Uban”…Habis kerja waktu jam 6 petang….pekerja-pekerja mula sibuk balik…ada yang berjalan santai…ada yang kelam kabut..ada yang masih sembang-sembang di kawasan locker…petang tu aku tak ambil masa lama di kawasan locker..aku ambil beg..ucap bye pada kawan-kawan dan terus bekejar mencari bas..macam orang sesat saja..terpusing-pusing…terhendap-hendap melihat no.plat…biar dapat bas yang betul..

Alhamdulillah akhirnya dapat juga…bila naik bas tu ada yang pandang semacam..tapi biarlah…rasa nak pulang sangat-sangat masa tu…nasib baiklah bas memang berhenti di bus stop Batu Uban..rupa-rupanya ada juga permanent worker dari Motorola yang turun di situ..aku dah mula menggelabah nak bagitau driver masa tu…memang penakut sikit…huhu…turun-turun ja dari bas..aku kena jalan kaki masuk ke kawasan flat batu uban….jalan sambil tunduk masa tu..penatlah katakan….dalam kepala fikir nak balik rumah…nak balik rumah…nak balik rumah…tiba-tiba aku baru perasan…………………..aku tak tukar kasut….aku pakai safety shoes balik rumah!..wawawawawawawa……….

Bersambung…………

15.4.10

Pembelajaran Kooperatif : JIGSAW

Hufff....sebagai salah seorang yang terlibat secara langsung dalam dunia pendidikan...aku rasa bertanggungjawab untuk berkongsi perkara ni pada sesiapa yang berminat nak tau....or nak paham konsep JIGSAW or nak cuba kaedah ni dalam sesi Pengajaran dan Pembelajaran nanti(P&P)....

Aku takda la nak hurai berjela2 pasal Cooperative Learning (CL) ni sampai nak habaq siapa pengasas kaedah ni segala sebab aku pun tak ingat siapa pengasasnya..huhuhu...tapi sebenarnya nak share cara2 yang lebih baik atau afdhol untuk melaksanakan teknik JIGSAW....

Tapi lebih molek kalau aku bagi intro sket pasal CL dlu....CL ni adalah salah satu teknik mengajar yang student-centered...di mana pelajar2 membentuk beberapa kumpulan dan dalam tiap2 satu kumpulan itu terdiri daripada pelajar2 yang berbeza tahap iaitu tahap yang cemerlang, sederhana dan lemah....kumpulan2 pelajar ini terlibat secara aktif dalam aktiviti P&P dan setiap ahli kumpulan harus memastikan rakan2 mereka memahami topik yang dipelajari....

Terdapat banyak teknik pengajaran dalam CL...antaranya JIGSAW, STAD,TGT...dan arini aku nak share macamana nak implement JIGSAW in classroom..sebab aku dah 3 kali buat teknik ni...dan dari semasa ke semasa dapat la dibuat penambahbaikan...lebih2 lagi selepas dikomen oleh pensyarah aritu...huahuahuahua....

ok...macamana nak buat JIGSAW...

1. Kalau pertama kali buat dalam kelas tu...explain dulu pada students apa dia konsep pembelajaran koperatif and JIGSAW supaya dorang tau apa yg dorang buat....takda la ikut arahan guru semata-mata.

2.Bahagikan pelajar2 kepada kumpulan2 yang kecil...contohnya kelas tu ada 20 orang.bahagi la kepada 4 kumpulan...setiap kumpulan ada 5 orang....pastikan ahli2 kumpulan tu heterogenous...jangan bagi depa duduk dengan clique dorang ja...kalau x tahu tahap dorang mcmana....just divide them randomly...cara yang paling klasik adalah....bahagi dorang ikut nombor....bilang 1 sampai 5 untuk 1 kumpulan....keep counting until we get four groups with 5 members and each member need to remember their number.

3. Arahkan pelajar2 duduk dalam kumpulan yang diatur tadi dan cikgu perlu remind student that this is their ORIGINAL GROUP...

4. Apabila ada 5 ahli dalam 1 kumpulan, maksudnya setiap seorang akan jadi expert/pakar bagi 1 topic...maksudnya pelajar no 1 akan jadi expert untuk topik 1,pelajar no 2 akan jadi expert untuk topik 2..dan seterusnya hingga ke topik 5. Ini bergantung kepada berapa topik yang ingin dibincangkan.

5. Seterusnya, pelajar perlu duduk mengikut kumpulan expert masing2 dan berbincang untuk memahami topik masing2....contohnya semua pelajar yang memegang topik 1 akan duduk semeja dan seterusnya hingga topik 5.

6. Cikgu perlu bagi guideline pada expert bagi setiap topik supaya nanti takkan ada maklumat penting yang tercicir semasa perbincangan...cikgu boleh menyelia dari meja ke meja untuk memastikan pelajar2 berada di landasan yang betul.

7.Selepas habis perbincangan...arahkan pelajar balik semula ke ORIGINAL GROUP...dan pelajar ikut giliran mengikut topik untuk ceritakan balik apa yang dorang dah belajar dalam expert group based on guideline yang diberi tadi.

8.Selepas perbincangan dalam ORIGINAL GROUP berakhir, cikgu boleh melakukan aktiviti pengukuhan untuk memberi peluang kepada pelajar mengaplikasikan content knowledge yang diperolehi.

9.selesai.


Hohohoho....bila aku baca balik entry aku ni...aku pun jadi confuse...ni entry ilmiah ka entry tak boleh blah ni....jadi marilah menganggap entry ini separa ilmiah dan tak boleh blah sebab ayat2 pun tunggang langgang dan macam rojak!....erggh....lama tak makan rojak!..ada org kata Rojak di Kepayan sedap..i was looking for that stall...tapi teda pun...haiya.....

ok la..apa2pun...harap2 entry ni beri manfaat sesiapa yg membacanya.......

Salam.........

17.2.10

Just need to let it out

Aku pernah terbaca satu blog...penulis blog tu kata hidup ni simple ja sebenarnya.....manusia yang merumitkan....hari ni aku teringat balik ayat2 tu...in my condition rite now terus aku terfikir macamana orang tu boleh asingkan kehidupan dengan manusia...tanpa manusia...there is no life...and without life...there is no human...manusia tak merumitkan hidup...hidup adalah kerumitan...di dalam kerumitan pasti wujud benda yang simple....manusia sentiasa diuji...uji dan diuji...betapa aku memaksa otak ni untuk berfikiran begitu...aku juga jadi tertekan....kenapa diuji begini.....kadang2 aku berharap ujian yang berada dalam kawalan aku..maksudnya segala masalah berpunca dari diri sendiri...tapi kadang2...aku harap ujian tu berada diluar kawalan aku...maksudnya bukan aku yang mencipta masalah...

erm....kita tak tahu apa yang akan berlaku di masa akan datang...bahkan tak akan tau apa yang akan jadi esok...atau sejam berikutnya.life is really unpredictable journey.....lain yang kita angankan...lain yang kita harapkan...lain pula yang jadi....tapi tak semuanya yang berlaku tu teruk...kadang2 kita takut untuk menempuh hari esok...tapi bila tiba hari seterusnya...berita baik akan muncul....but again..unpredictable....

Tapi bila baca buku La Tahzan, memang logik apa yang tertulis dalam tu...it's sort of like this...gunakan hari ini sepenuhnya....dan hari esok masih dalam angan2...aduii...that is so true!.....kadang2 bilaa memikirkan hari esok kita akan jadi sedih....dan ya....bila fikir tentang hari yang lepas...lagi tambah sedih........la tahzan.....

Aku tak tahu aku membebel apa kali ni...pada siapa yang baca...sangat2 terimakasih...kalau ada la kan...hahahaa....

So long people....im dead...daaa~~~


12.2.10

!!!

Wah!!!buhsan tahap dewa....nda kira berapa jam aku stay d cc...berapa banyak DVD aku tengok...berapa banyak ketul ayam KFC aku makan.....rasa boring ni nda pandai hilang2......orang lain dah balik kampung jumpa keluarga.....partner aku plak balik umah bakal mentua dia....huhuhuu.......boringnya hidupku saat ini....sob3...........................

HAPPY HOLIDAY SEMUA!!CIKGU NEESA CUTI SEMINGGU~~

26.1.10

Minggu kedua

Sekarang dah masuk minggu kedua..jadi 16-2=14...maksudnya lagi 14 minggu aku di sini...huhu...x sabaq no nak balik....bukan apa...harap cepatla semua ni blow over tanpa aku sedar pun....

last week was a long week....rasa macam dah lama padahal baru seminggu berlalu...dua minggu pertama kami cuma buat orientasi di sekolah tu dan kerja paling berat yang diberi pun cuma relief kelas...so far aku dah masuk empat kelas....respond students berbeza2....ada yang teruja, ada yang buat tak tahu ja..definitely effect my mood....huhu....

tapi tak pa..i take it as a challenge.....dan sebenarnya sedikit kecewa dengan sesetengah pelajar yang buat sambil lewa ja latihanyang diberi...but then again...memaksa orang bukan cara yang terbaik...cewah....

aku harap di minggu2 akan datang berjaya diatasi..huh...short of time actually..wish i can write more...

to hasni and marx..thanks...aku tengah jaga diri la ni..masih belum serasi dengan tempat ni....dulu aku pergi mana2 pun takda la rasa macamni...tempat ni lain sket...i feel not completely safe....takut,risau macamana ntah....harap2 ini cuma perasaan ja kan?...

and again to marx..mak angkat cheq ada dua org anak pompuan...hang nak yang mana satu??...hahaha....

keep blogging people...take care.....

18.1.10

update from bagan serai

Hi!after 1 week..dapat juga bersiaran kembali..hahaha...jasad aku sepanjang seminggu lepas berlegar-legar di sekitar utara...penang,kedah,ipoh,bagan serai...bagan serai,parit buntar,butterworth,kedah...huf...lepas tu reverse balik sampailah ke Bagan Serai....

Walaupun hidup kelihatan begitu sibuk tapi hakikatnya hati ni kosong...tenang semacam....dan aku hampir-hampir jadi bisu....aku kurang bercakap dan lebih kepada tersenyum, jawab sepatah dua....

Apa2pun aku bersyukur sebab ditakdirkan berjumpa dengan orang-orang yang amat tersangat baik di dunia ni....mungkin lebih tepat sebenarnya aku menumpang kebahagiaan orang lain...bantuan keluarga mentua Zu betul2 meringankan beban kami...termasuklah pinjamkan motor..sediakan penginapan...tolong hantar sampai bagan serai...dan aku dah ada MAK ANGKAT...wuhuuu.....baik sangat2...belum lagi cerita pasal mak cik Jamilah,mak Zu...baik sangat2...tak tahu nak gambarkan macamana...im not good bila memuji orang...tapi hakikatnya mereka sngat baik...by saying all that doesnt mean aku dah lupa orang-orang yang baik dengan aku dulu...they still in my memory...

Praktikal sort of bermula hari ni...walaupun sebenarnya sekarang ni lebih kepada orientasi...sangat2 boring oo...aku main game di HP saja...berapa kali menguap...hohoho...tapi tunggu la bulan depan bila dah dapat jadual waktu...harap2 tak menggelabah...

otak dah beku pulak bila tulis blog sekerat2 nih...lots of thing to write and share tapi lain kali la...tak tahu bila lagi akan online dan pusing2 di dunia blog ni....so..see ya...please pray for me....



 
Aim for 50! - Simpl3 Grey Template - Design by [P0L5K4H4CKR3W]