Hey!look here =)

27.12.11

This is serious business

Hanya dua perkara saja yang boleh buat aku putus daripada berfikir perkara meresahkan hati iaitu membaca dan menulis.Perkataan yang tercantum menjadi ayat yang bijak bagai melintasi minda mencetus buah fikir yan menggoncang rasa yang telah lama tidur di dalam dada.Aku berkobar-kobar ingin menjalin ayat-ayat yang bermain di fikiran yang keluar kadang kala sembarangan tak kira masa dan di mana.Jika tidak dicurahkan, akan rasa sesak dada umpama menahan rindu pada orang jauh.sakit tak tertumpah rasa.Bait-bait ini ku persembahkan bukan untuk menghibur kamu pembaca ku..tapi untuk jadi pendampingku saat sedih dan pengisi saat kosong.Tiada teman yang sudi bertanya kenapa, tiada orang lalu lalang yang berhenti mahu mengerti.Hidup ini berjalan nampak rata.Naik dan turun itu juga dirasa di dalam sahaja.Bukanlah dilambung bukanlah ditanam.Tapi hidup ini mengajar,cuma kita yang enggan belajar.Cinta penuh dengan janji yang tak kesampaian usahlah dijalani lagi kerana ia hanya indah sementara namun bila kebenaran terserlah lebih sakit daripada kehilangan harta kerana saat itu satu jiwa sudah tertipu, sudah hancur dipijak janji manis yang mengundang bahagia dibelakangnya sengsara.Apalagi diharapkan pada tahun ini yang sudah mahu ditutup oleh manusia.Angka baru hampir mula dibuka.Aku bukakan hati pada mimpi baru.semoga ia membuai jiwa kosong ku ini menjadi realiti.harumnya dapat jua ku cium bukan sekadar ilusi yang ku bina di fikiran mati.

24.12.11

What 2011 mean to me (part 2)

4.Listen

This might be the hardest part coz im kinda stubborn person. I barely listen to others' opinion if dont agree with them..BIG GRIN!...kadang2 sampai ketap gigi tahan hati yang sedang geram.Tapi at the same time i try to listen and understand wha they have to say...well..this is still my big problem..i refuse to listen but insyaAllah i try to be more patient and
BE A GOOD LISTENER...

5. Appreciate

Compliment is something that i keep within myself..so i learn people love some appreciation..show it or at least say it...my students like it...


6.Time
Late!rushing!...still rushing....sigh....buku masih belum bertemu dengan ruas!

actually there are lot more things but i suddenly lost the momentum to continue this entry...wishing everybody HAPPY NEW YEAR...SEE YA NEXT YEAR...ASSALAMUALAIKUM...

23.12.11

What 2011 mean to me?

It means a lot...i learned A LOT!..it doesnt mean years before that i dont learned but this year is another turning point of life...GREAT TURNING POINT...maybe next year i will say it again.HAHAHA!..

1st: Teach.

Being a teacher is not an easy thing.At some point i was so frustrated with myself..i cant control my students..students cant give back the answer i've expected...i feel like a loser standing in front of the class n keep nagging and show fierce face towards my students. I was hungry for their attention..but from time to time..i step back..observe senior teachers around me and the students too..how and why they do it...psychology is important. maybe i need to learn more facts for subject i teach in future.lack on that part too.and JOKES.who doesnt like jokes?? =) and know the right time to show them whose the BOSS since i confront with naughty kids.


2nd: Responsible.

Working in organisation, having a boss, colleagues makes me take RESPONSIBILITY seriously. I used to take it lightly but NOW!i got it straight to my face if i take it lightly im not the only 1 who gets affected but almost the whole organisation!gosh!im super dead if i do that again..so i learned a lesson.Do whatever I got to do.

3rd:Love

Love is suck!..hahahahaha. dont u dare ask me to clarify that.its clear and straight to the point =). but maybe u can put "sometimes" at the end of it.nicer.

TO BE CONTINUE!

19.12.11

1 month to go~


People might looking forward for Christmas...New Year...but im looking forward to see HIM with my bare eyes...in front of me...live

18.12.11

Hello reality!




Twilight view!..enjoying life at kampung...nothing much and just being an observer...masih belum buat apa2 untuk preparation for that E day...my aunt advice selagi tak confirm..jangan diheboh-hebohkan berita tu demi menjaga air muka..so saya bisik-bisik saja lah di sini..cant say it out loud!.....

Im at sipitang literally...thats why im able to be online...somehow i feel bit 'healthier' when im away from virtual world..the Internet!which i depend on so much when i was alone back in keningau....it feel so good to get in touch with my real world..communicate direct to people....ahhhhhh(relieve)

so, plan for tomorrow will be...1st:service my kancil..wow..mengaku itu kereta saya..haha...yaa...somehow memang kena service kereta tu..dah hilang lajak..stress gila bila mo pandu laju2 especially masa mo overtake...2nd :settle roadtax itu kereta juga. So...i got 2 things saja la besok ni.huhu...



Currently sudah 12.16am...tapi mata masih belum mahu pejam...my lil bro buatkan cornflakes+milk for me..we both masih belum tidur ni..dont know why this mata tidak mahu tidur..macam mo cucuk2 sejaaaa rasa...haish....tengok tu betapa borednya kami..makan pun mo digambar..haha...till then! see ya next week!


14.12.11

Note 1

I keep this quote in my blog...so in future..my daughters n sons can read this and understand it....



We need to teach our daughters to distinguish between :

a man who flatters her & a man who compliments her,

a man who spends money on her & a man who invests in her,

a man who views her as property & a man who views her properly,

a man who lusts after her & man who loves her,

a man who believes he’s a gift to women & a man who believes she’s a gift to him..

And then we need to teach our sons to be that kind of man..



Credit to a person who write this..

p/s: itupun kalau blogspot masih ada la.. ='( sedih...semua entry aku di Yahoo 360 kena telan internet...tidak dijumpai d mana-mana...hurmmmmmmmm

13.12.11

Yang dikendong berciciran, yang dikejar..dapat kah?

Terlalu banyak impian tapi satu pun tak jalan..susah jugak kan?...these days aku banyak sangat complaint..pastu bad mood...example?

Scene:Dalam kereta on the way to kimanis....

Ummi: Berapa dulang hantaran?...

Me: 5-7.

Nenek: sikitnya...aritu kawen si Jal banyak ja.

Aku tetiba jadi sensitip!terus sentap.....humpph!

Me: tu semua adat ja tu..kalau boleh, taknak buat pun, menyusahkan ja...

Aku berkedut terus sepanjang perjalanan...

I dont know since when i stop enjoying my life...by the way, aku ajak nenek aku to stay over with me at keningau for 3days...kesian juga dia...makin bored....but! to my surprise..she still humming while cooking! atau tengah buat keja apa2 lah..lipat kain ka..kemas dapur ka.....i dont know about u guys...but aku hanya humming bila aku gembira ja!..haha...dan aku dah lama tak buat macamtu..maybe since i fell in love kot.ceh~...huhu.Malu la..warga emas pun hati manyak sinang..aku muda2 lagi asyik moody ja..cepat tua la alamatnya....

Point to ponder...why do i need to be sad?...fake a smile isnt hard to do..tapi to smile from heart itu la susah....i think i better shut up for a while....i've done too much talking..too much complaining...patutnya kena banyak outdoor activity ni!..kena focus on that E!...for God's sake!...that E??!....piang3!tampar muka sendiri laju2....huhu....

8.12.11

True Color


"Eh, ingatkan pendiam...tapi agak nates (read it backward) juga ko ni"
"Wa..nampak ja baik...tapi kepoh juga makcik ni..."
" Napa baik sangat eh??...semulajadi ka buat-buat?"
"Eh.ingat alim..rupa-rupanya bertanduk juga"


I got that alot...dari dulu sampai sekarang..dari zaman sekolah sampailah zaman kerja.

I dont know..if people see me as im playing hypocrite game here...well i am not.this is me.I am not that type of person who become so friendly and bubbly during 1st meeting..well..depends...all this 'nates', 'kepoh', 'tanduk' what ever u call it is in me....and i love to show it with people that i am comfortable with...

And each of us has dark secret..well..u will be less human if u say u dont have one. As saying that..i do have particular secrets which i only share with people i SUPER SUPER TRUST...im abit saddened when people i trust says as if im pretending being alim when im not..

Im not to be alim...im no angel...ma'sum..im not free from making mistakes...i do write about religion..i do talk about it...practising it when i do and i do advice and remind some people in my life regarding religion...yeah..just advice and remind but not preach i guess....

Im a mess frankly speaking...i got stumbled more than thousand times..i repent and i did the wrong thing again and again...im going crazy over it...all i want is inner-peace within me.so i try to find it in religion...i havent found so called inner peace yet..i dont really know if it really exists..but im trying.that is what bring me closer to my religion.that is why maybe i look alim..but im not.im not here to confess but just to clarify things..i am as u see i am.


Two of my friends in Uni contact me today...they miss me i guess.Isnt that good out of sudden ur friends come and ask sincerely how do you do? =) do that often if u say yes.

6.12.11

berhenti untuk berfikir

Lee Seung Gi fever is over..its finally cured.Lagu2nya sudah menjadi lagu2 biasa yang saya dengar sepintas lalu...which i will sing along only when im in the mood...bukan seperti selalu...bila dengar saja, terus rasa mahu bingkas bangun dan menari. Not anymore...the excitement finally fade away....saat ini aku terasa benar pesanan orang tua-tua...bila suka pada sesuatu,sukalah berpada-pada..jangan terlalu teruja.Kelak yang kamu suka itu mungkin jadi apa yang kamu paling benci..erm....

Aku berfikir dan berfikir....i cant stop thinking.....if only, what if...silih berganti datang menujah minda......keyakinan ku goyah....kasihku menjadi hampa.....


2.12.11

Im having Lee Seung Gi fever rite now!



Ok....i dont really wanna be cured...i want to stay in fever lah kalau macam ni...hahaha....music that we like really depicts our mood at the moment kan?...so for now...err..yes for now...im crazy over this talented-sweet-guy...he can act, he can sing, he is funny..no, i don't understand korean language..totally depends on Eng-sub but i'm obsessed with chinguhanja word at the moment.haha..continue,he is not fall in handsome-category but he is soooooooooooooooooooo sweet n looks humble...why malaysia doesnt has at least 1 performer like him?..ohya, plus....he got soooo smooth skin!...and no plastic surgery..no make up, mascara,heavy dye colour or earrings...he doesn't need them anyway....he is simple!..ok....seee...i cant help it. so guys n girls...today i already invite Lee seung gi to sing two songs for us....do enjoy...sing along if u know..and dance,move ur shoulder atleast.haha!...give around of APPLAUSE!!!!!!LEE SEUNG GI~!!! YEAAAAHHHHHH!!!!!!(HISTERICALLY SCREAMING!!!)...



Will u marry me?







Like the first time

28.11.11

Orang putih cakap melayu!

Dulu PPSMI..sekarang MBMMBI..Memperkasakan bahasa melayu, memperkukuhkan bahasa inggeris!... Apa pun dasar, biar putar belit macamana pun para pelajar dan guru2 menjadi bahan eksperimentasi dasar, secara asasnya...kita TIDAK BOLEH MELUPAKAN bahasa Melayu dan TIDAK BOLEH MENOLAK bahasa Inggeris. Saya suka belajar bahasa dan loghat/slang. Di Malaysia kita sendiri ada banyak slang..slang johor, kedah, kelantan..walhal di Sabah.. ada slang dusun, bugis, bajau,bisaya. Tahukah anda berapa bahasa terdapat dalam dunia hari ini?? Jawapannya: Lebih dari apa yang anda sangkakan! =P

Seronok sebenarnya belajar bahasa dan disebabkan bahasa, orang boleh jatuh cinta!... tapi kenapa?...sebab tanpa bahasa, orang tidak boleh berkomunikasi..macamana mau jatuh cinta kalau tidak boleh guna bahasa orang yang kita suka tu faham...setuju tidak?...kalau tidak setuju, pegilah bercinta dengan monyet.(muahahahaha)

p/s: bahasa-bahasa yang saya maksudkan tadi termasuklah bahasa tubuh dan bahasa isyarat.


Bahasa lebih senang dipelajari bila selalu digunapakai dan suasana belajar bahasa tu seronok!...seronok macamana??ala...seronok macam dalam video ni!..haha...








Done watching?

So...hey..orang puteh pun suka cakap bahasa melayu..takkan kamu yang makan belacan pulak malas nak cakap?? tapi pada masa yang sama..hey...orang puteh boleh belajar cakap melayu...takkan kamu yang tengok english cartoon since birth (cinderella,snow white,batman,superman,spiderman etc) pulak tak pandai cakap english??...hahaha....but dont end up like me..in the end rojak!..hahaha...but we can work it out later. Ayuh kita dukung dasar MBMMBI....(macam wakil rakyat ja...@_@)

Bah, see u next post!

26.11.11

Just write it out here


Deep down i always believe i can be a good writer.. i can fascinate people with my writing and stories i have in hand...but...THERE IS ALWAYS A BUT...the word 'but' ni pun sudah rasa macam ada obstacle..i need to say this...BUT..my inspiration is not around...i need that pulse!....today i've done nothing much..just bloghopping n reading...not blogshopping ok...its...blog hopping...hop from blog to blog..and i came across with few good blogs...im impressed and deep down...(lagi2 guna deep down..haha) i wish i can be like them!....but! lately..."DONT COMPARE" is a strong word that really affects me. It's a point to ponder...termenung saya berfikir.dont compare like they got better life than i do..like they happier than i am...they luckier than i am...DONT COMPARE...im looking at myself...im glad i was born as a girl, the only daughter, i got a JOB..teacher pulak tu...one of the noble job i can say...i can write, i can read, i can speak, i can eat normally, i can be considered healthy but no so healthy lifestyle.hehe.im a lover n believer.i got a guy who gonna love me even if im a dark, fat, short girl.my family are with me through thick n thin.I got best best bestfriend in the world who always besides me.I laugh out loud.I cry hard when im sad which means my emotions respond well.sometimes they fail me.haha.I can drive. Mount Kinabalu sudah ku tawan, Gua sudah ku selusuri. I can freely speak out my thoughts.so why COMPARE kan?....





So, next time if u are jealous with someone's life and wish u can be in that person shoes...DONT COMPARE...look within urself...thanks for the reminder!!it means a lot........ =)

24.11.11

Before balik

No exam tomorrow so that also mean Im free!!..bukan free tiada harga aa..haha..jadi plan hidup saya sekarang adalah memenuhi tanggungjawab dengan balik ke pangkuan keluarga di kampung.Tambahan pula my uncle getting married this weekend yaw! dont know what to expect tapi for sure kena berkerja keras untuk memastikan majlis berjalan lancar (duii..skemanya ayat)

Since i'll be away for 4days..so i wanna make sure tiada kain busuk belum dicuci..tiada pinggan mangkuk yang tinggal di sink...yang paling penting.....fridge dikosongkan dari sebarang makanan yang sudah expired...much to my surprise, almost half of those items in the fridge sudah expired dan masih belum di makan...saya beli 10 biji telur dan it remains 10..expired date dia adalah 4hari lalu...paling hebat...tauhu jepun sudah expired 3 november lalu...wergh!...what a waste...membazir itu amalan Syaitonnnn! ish3.....

Saya sangat ghairah kalau shopping barang makanan...tangan gatal ambil itu ini...idea mencurah-curah mo buat itu ini...shushi la..pasta la..tomyam la..kek la...last2 balik rumah..penuh fridge, penuh kabinet...idea2 tu lesap ditelan kemalasan.haha...sampai la barang2 tu expired. Kalau saya buat pun, mesti saya hanya makan sedikit saja..the rest simpan dalam esbok..last2..macam naik berkulat..berbau saja fridge...tu la kekurangannya bila tinggal alone..tiada tukang makan..so, please understand kenapa orang bujang seperti saya lebih suka makan diluar... =) betul tidak bachelors n bachelorettes sekalian?? hahaha...geli.geli.

One more task sebelum balik adalah...gantung langsir...know what?saya sudah tinggal rumah ni for 11 months baru sekarang mo pasang langsir..haha...kalau ada peminat ni, sudah lama dorang boleh freely intai..but sebenarnya i never bothered to pasang langsir sebab pagar yang keliling rumah ni sangat tinggi...namun atas kesedaran possibility orang still boleh nampak saya berjalan2 di rumah ni...wuhuu..jadi i've made some effort pigi cari langsir...now kena iron cantik2 spray febreeze sket..dan gantung.....after that, i can walk around freely.. not to mention in any condition.. =P

Bah, got to go.





12.11.11

Bermula di sini

Pada muslim perempuan a.k.a muslimah di luar sana...pernahkah kita terfikir tentang benda2 yang sering dipandang ringan seperti aurat, tingkah laku,gerak tubuh,lunak suara, sentuhan antara bukan muhrim...benda2 ni selalu di'halal'kan sebab sudah menjadi kebiasaan.

Semuanya bermula dengan aku yang bersalam dengan dua orang pelajar lelaki tingkatan 5..My BF tegur..kenapa salam sedangkan tak boleh?..aku tersentap malu sebenarnya masa dia tanya begitu.Ada benarnya tegurannya itu.

Maka harini sekali lagi ada majlis Perhimpunan Akhir Tahun Asrama.Slot yang terakhir ialah semua pelajar asrama bersalaman dengan para warden..Aku sedikit gentar..namun aku tetapkan hati.Apabila semua pelajar lelaki asrama berbaris bersalaman dengan para warden...bila sampai giliran aku..aku menyatukan kedua tapak tangan sambil menunduk sedikit sebagai ganti salam aku.Mula2 agak janggal..ada yang menghulur salam.budak2 kecil.namun aku tolak cara baik..kesian tapi itulah cara yang betul.Ada juga yang membalas dengan cara yang sama..cara ini aku perhatikan dalam Ayat-ayat cinta.Bila ada bukan muhrim menghulurkan salam..Mas Fahri(watak utama) membuat salam tanpa sentuhan.In the end..pelajar2 ini faham juga..Alhamdulillah....benda yang dipandang ringan tapi memberi dosa kecil.

Mungkin ada yang melihat aku sebagai cikgu 'alim'..padahal tadi pakai Kebaya Nyonya.Haha..but i guess..semuanya bermula dengan langkah yang kecil...

Walaubagaimanapun.....

Diharuskan berjabat tangan dengan bukan muhrim dengan dua syarat- Qaradhawi



9.11.11

Cikgu, sudah siap!

Gue diTag!nggak percaya sih..hahaha...thanks cikguden.saya akan langsaikan hutang TAG ini...terimalah....

1.You must post this Rules

2.Each person must post 11 things about themselves in their journal
3.Answer the questions the tagger set for you in their post and create 11 new question for the people you tagged to answer
4.You have to choose eleven people to tagged and link them to the post
5.Go to their page and tell them you have tag HIM/HER
6.No tag back !
7.No stuff in the tagging section about “YOU ARE TAG IF YOU READING THIS” YOU LEGIMATELLY (a.k.a REALLY,TRUST WITH ALL HONEST)have tagged 11 people

11 perkara tentang saya
1. Saya seorang cikgu
2.Ni baru Tahun pertama saya bertugas sebagai cikgu
3.anak ketiga dari 3 org adik beradik
4.Anak perempuan tunggal
5.Minat sheila On 7!
6.Tak banyak cakap tapi bila sudah bercakap,merapu
7.Belum pernah nampak hantu
8.Minat blogging sejak 6tahun lepas
9.Pandai melatah bila terkejut
10.Sangat sensitip.cepat merajuk.
11.Suka marah2.haha.

Mari Jawab soalan cikguDen...

1. Betul ke nak soalan ni?
Betul
2. Tak menyesal?
Tidak.hehe
3. Suka tak jawab soalan?
Tengok gak soalan apa.Kalau ditanya benda kita tak tahu.xbes plak.
3. Nak soalan susah ke senang?
Yang sonang la kalu buleh.
4. Rasa cikguden ada soalan tak?
Ada kot.
5. Tak kira la. Kena jawab juga. Nak berapa soalan?
Seberapa sikit yang bulih.
6. Ok la. Apa nama manja korang?
Takdok.HAHA.rahsia besar.
7. Korang suka buat apa bila bosan?
Online.Nengok FB walaupun makin tambah boring.
8. Korang ngadap blog korang tiap-tiap hari ke?
tak jugok.
9. Berapa jam sehari?
3-4 jam.kalau ngeblog la..
10.Apa yang korang dapat dengan berblog ni?
dapat buang masa.haha.
11.Apa impian korang?
Nak p bercuti dengan my lhusband..my BF ler..nanti kawen jadi asben juga kan =)

Orang yang ditag...
11 orang halimunan.. =)

31.10.11

Trainwreck..keretapi berlanggar dengan Lori SHELL

credit to GarScott Methodius

my friend told me about the incident..terkejut juga la sebab ini laluan utama. Mana tau kebetulan sesiapa yang aku kenal berada di sana...cerita awal memang agak kabur..banyak rumours..sampai sekarang pun berkenaan pasal ada yang maut atau tidak....




Ingatkan these kind of incident only happens in movie tapi rupa-rupanya boleh berlaku dalam real life pulak....laluan yang selalu aku lalu pulak tu..laluan kalau dari beaufort ke KK....

Walaupun kebenaran tentang sebarang kematian bagi kejadian ni masih lagi misteri dan teka teki....apa yang penting sekarang ialah langkah pencegahan...we want safety!


pray for KK

Butter and Tiramisu

it has been a while since my last update on this page. well, im content with quite busy life recently.actually i purposely made myself busy so i would not have the time being alone and start missing someone,being angry like angry birds and start do something bad for health like...hm..hm..hm...u guess what =)

Life is so weird or is it me who is the weird one?have you ever feel where u know something is wrong and know what you suppose to do about it but then u didnt do the right thing and u keep doing mistakes..SAME MISTAKES instead..?? well, if u do, welcome to the club.LETS SHAKEHANDS and exchange smile~like i-know-what-you-feel-smile.

Its good to know im not alone!..

i got problems been bugging me the whole time..i cant spell them specifically here i mean the details atas sebab-sebab menjaga tatasusila orang sabah..haha..tapi lets call them BUTTER and TIRAMISU...errmmmmmmmm.....sounds yummy~

ok...BUTTER represent the problem of heart..being jealous and feel alone and wanna smack someones face. =|

"Your time is limited. So, dont waste it living someone else's life"...sound familiar?well quote it from my late uncle Steve Jobs.. its a fact where one can be such an inspirational person when they are dead.The death bring the bigger spotlight and deeper digger of one's life story. I start to make Steve Jobs as my idol right after i know his life story and how brilliant he was.brilliant people with right mind and never had an exception from mistakes and problem but he moved on and become 1 of the best human in our big home, EARTH...but having said that does not mean i already got APPLE product in my hands rite now..mahal =(

i know im wasting my time being jealous with others because they have what i didnt.i thought they are happy im not.they had superb life but mine is lame.how bad is that?...it sounds SO UNGRATEFUL AND IMMATURE.i know.its stupid to judge my life.punish myself AND feel sorry to myself for being me.pity myself while i had waaaaaaaaaaaaaayyyyyyyy tooooooooo muuuccccchhhhhhhhh to be grateful.

Now lets talk about TIRAMISU...my second dessert...TIRAMISU is something that will be 1 of the cruelest things i did to myself..its bad for health.im addicted to TIRAMISU.i was hardcore TIRAMISU-addict but time to time it becomes lesser and lesser...but the TIRAMISU is still there..it wont comes out easily.told u its bad for health so i feel sick after i had this TIRAMISU...sick of myself =)

i have become a major whiner..i complaint about this and that...and im a TIRAMISU-addicted...i can see..all this happened when i was all alone.until i got sooooooo muuuuuuuuchhhhhhh time to think about matters which i dont know are they deserve to have my thought.and i will be just fine if im busy till i skip meals and shower =p i should do that often!...no......not that skip meals and shower part...i mean being busy.so do u think i update this blog is a wasting time??? no its not~ its just to make myself busy.busy fingers.busy mind.but never busybody.HAHA!


p/s: some said only time will heal.but i dont have that much time.my time is limited.my idol said so.

19.10.11

Jom derma untuk Rumah Aman! =)

Disclaimer: This is sponsored post by TLC debit.Thank you TLC debit =)


Bila seorang muslim itu mati..ada 3 benda yang tidak terputus darinya sehingga hari kiamat…

1.doa anak yg soleh..

2.ilmu yang diamalkan ..

3. amal jariah semasa dia hidup..

Highlight yang no.3 tu yer kawan-kawan..cara nak beramal jariah ni banyak kawan2..derma sana derma sini…kali ni melalui nuffnang pun kita leh menderma…tak susah…click jer…just by 1 click…

Just by 1 click u can donate to Rumah Aman untuk penambahbaikan infrastruktur di sana.

All you have to do is;

- Log in to your Nuffnang account and head on over to http://www.nuffnang.com.my/tlc-2011/
- Select the amount that you wish to donate from your Nuffnang earnings (you can choose from RM 1, RM 5 or RM 10) - Hit the submit button, and you’re done!

Copied from nuffnang page~

Seronok bila dapat buat benda baik…percayala…saya dah derma!..anda bila lagi… ingat kawan-kawan…ini pelaburan untuk di’sana’ .. =)



12.10.11

Nak buat kejutan!

Hari ni bufday my partner!..so i plan dengan dak2 asrama nak kasi surprise sama dia...

so here's our plan...nanti nak dekat2 jam 10pm...dua org dak form 6 akan wat kecoh...pura2 gaduh la macamtu...dijangkakan my partner ni akan kasi reaction baek punya...kitorang harapkan dia marah dak2 form 6 ni...haaaaaaa....masa tu...dak2 asrama yang lain akan berkumpul kecoh2....eventually, dak form 6 ni akan kuar line "Ko ingat aku nda pandai nyanyi kaa??"....dari situ bermula la semua nyanyi ramai2....HAPPY BIRTHDAY TO YOU!!...bersama2 kek yang dibawa keluar oleh student asrama....Cheese Cake yg aku buat semalam...ak harap xsakit perut depa...adei.....

Thats the idea for surprise birthday celebration...not party...besa2 ja....so, menjadi ka tak...sama2 kita tungguuuuuuuuu..........huhu!

8.10.11

Short Movie Review: The 3 Musketeers

Hye semua!ok,arini adalah Ladies days out kitorang!..walaupun cuma berdua tapi tetap joli sakan!...shopping,bowling,watching movie,karaoke..yes, we did them all!..haha...not to forget, we indulged ourselves with foods that can never be found in the place where we work at...macam lepas geram pulak kan...well, thats not what i want to share..the real business is movie review..The Three Musketeers!


Sinopsis

Cita ni mengisahkan pasal D'artagnan yang bercita-cita nak ikut jejak bapanya menjadi seorang musketeer..so dia pon p la paris...di sana dalam satu insiden yang menarik, dia berjumpa dengan ketiga-tiga musketeers lagenda (aramis,porthos,athos) scara kebetulan...melalui insiden itu, terserlah ketangkasan D'artagnan. dan sejak itu dia menjadi geng pada 3 musketeers ni.Semasa insiden itu jugalah, D'artagnan jatuh hati pada Constance (cantik ooo), dayang kepada Queen of French Kingdom(saja kasi inggeris tang french kingdom..haha)..
Dipendekkan cerita,sesuatu kekalutan berlaku dalam Istana French Kingdom..lalu si Constance yang cantik ayu ini pergi mencari D'artagnan dan The 3 Musketeers untuk meminta bantuan demi menyelamatkan French Kingdom...persoalannya...apakah kekalutan yang dimaksudkan?dapatkah D'artagnan, Athos, Porthos dan Aramis menyelamatkan French Kingdom?..korang kena tengok sendiri =)


Porthos, Athos, Aramis, D'artagnan(he got sweet face)





Jalan cerita

I give 7/10! This movie fall in comedy-action category...so, there were few scenes made me laughed or atleast i think that is smart...because u watch the unexpected scene..especially the very last one...haa...kena tengok ni.haha



si cantik, constance



Barisan pelakon

For me, all the actors and actresses successfully bring the each of their character to live...fun to watch especially watching watak King Louis tu...annoying gila tapi he gives colours to the movie.haha..

Yang menarik perhatian aku?
  • Kecantikan Constance..sweet actress.
  • fesyen baju2 King Louis dan Duke of Buckingham...
  • Kain baju yang dipakai oleh watak Jussac macam kain songket kita..haha.
  • Orlando Bloom jadi watak jahat


very highly fashionable..tengok seluar King tu..haha!


Patut tengok kalau korang minat cita ala2 zaman dulu...dan ceritanya ringan, komedi dan bersemangat ada fight2 sket.My total rate: 6.9/10.
Last but not least...

ALL FOR ONE,ONE FOR ALL!

6.10.11

I want to believe it.

I find it interesting and very true.I put it here for my self reference in future. Thats why i create this blog at the first place..all i can say...Thank you Steve for ur creative invention.Rest in peace...


5.10.11

Como esta?! Muy bien! =D

hye smua!ya i know Korean Pop a.k.a K-pop is a phenomenon these days...youngsters wanna dress up like one, make hair-do like one, dance like one, try hard to be cute like one or make an effort to learn the language,korean language.. but this time i beg to be differ....despite all this k-pop fever, i wanna talk about Espanol!..hehe...why out of sudden because in future i wanna go there!...hahaha....hey,lets learn some spanish word!...simple one! are u ready?....

Como esta?
How are u?

Muy Bien
fine

tengo gripe/estoy malo
i'm having flu

tengo una amigo(male)/amiga(female)
i have male friend/women friend

Su nombre es..........
His/her name is.........

amante
lover

novio
boyfriend

tengo
i have

tengo 24 aƱos y soy de malaysia
im 24 years old and im from malaysia



Now lets try!

tengo novio. su nombre es saiful aswad... =P could u figure out the meaning??


LIKE! if u r not spanish!hehe

2.10.11

ke mana menghilang?

Hye semua! baru balik dari kg ni~kalau korang dah serabut dengan masalah kerja...antara cara untuk huraikan keserabutan itu adalah..............BALIK KAMPUNG~kalau korang tinggal jauh dari family la kan....

so, aku pun membawa diri yang tidak berapa lara ni balik Kg.Lawa,Beaufort...jumpa ummi dan bapa..adik dan nenek...melawat saudara mara...what?..what??...bowling?tengok movie?...not so me...ceh!bajet perempuan melayu terakhir paling sopan la tu kan?..haha...hiburan ala2 bowling,tengok movie semua tu hanya akan dibuat bila tension tahap meletop KEBABOOM!!...tapi sekarang ni tengah tension suam2 kuku kaki ja....jadi melepaskan tension ala2 minyak masak cap murni..kehkehkeh...

Erm..otak tengah tak betul juga ni..entahla pasal apa...pasal lama tinggal ibadat kot...kwang3....sekarang ni tengah runsing memikirkan future plan yang masih diawang-awangan...katanya tahun depan nak tunang dah...orang tunang happy,aku nak tunang ni takut...takut apa?takut la jadi tunang orang....banyak hati kena jaga...perangai ni pun cam budak2 lagi...aduyai~my financial pon cam terkontang kanting nak urus...ada kenal mana2 tauke balak nak amik anak angkat perempuan??..haha!...

Tetiba teringin nak jadi model sambilan.model katik!...boleh duit masyuk...persoalannya sekarang....LAYAK ker???...sendiri mau jawab....



model spek mato itam!


Adeh....xmau merapu dah...mau layan blues jap!oh~~~~~eh!sambil2 tu aku hidangkan korang gamba2 sekitar lawatan aku ke umah makcik ku di Bunut,Tenom....cantik pemandangannya...nak amik wedding photoshoot d sini pon boleh..indah sekali =D




bunga katung...dont know standard name.




jambatan gantung~




baek punyer control...hahaha...babai!

26.9.11

Do u ever feel like i do?


It has been awhile since i update my blog..life been soooooo sooooooo busy.Yahoo!! Well, eventhough there are so many things happen in my life right now..there still a moment where i feel im alone which literally i am...im all alone in my room staring at the blank white wall...thinking how would it be if friends, family, lover around me right now...and my mind start to wonder..am i ready for future?...am i ready to do the task?..am i ready to settle down?...so many things running through my head but physically im stoned on my bed...

Every soul in this world wants to be happy?...dont u think?..i, myself wants to be happy all the time..i once thought if i buy gadgets that i wanted for so long...i will be happier than ever...i got better things to do...but when i got all these gadgets in my hands...the feeling is still the same...emptyness...bored....am i ungreatful??...astaghfirullah.....


At the moment..im hardly define happiness for myself.gosh!im pretty messup!


smile!im okay~

22.9.11

Happy birthday to me

Hari ni hari ulangtahun aku yang ke-24...tambah setahun..banyak beza dengan usia 23...tahun ni aku dah mula bekerja..dah merasa duit sendiri...sikit2 belajar tanggungjawab pada keluarga...sikit2 ja la..i feel bad about that actually...ya lah..usia2 begini..nak enjoy ja dalam kepala tapi tak boleh pentingkan diri sendiri..kena pentingkan keluarga juga....kadang2 sedih sebab aku sepatutnya tolong keluarga tapi tertumpu benda lain pulak...syukur Alhamdulillah..family sangat memahami....selain bekerja, tahun ni aku rasa lebih berdiri atas kaki sendiri (jangan nak tanya selama ni aku berdiri atas kaki sapa ek??!sepak kang!!..muahahahaha)...ya lah..nama pun tinggal sendirian...sakit pening, lapar, mengantuk, terlajak tidur..smua kena tanggung sendiri....kalau dulu waktu belajar biarpun berjauhan dengan keluarga, ada juga kawan-kawan yang saling jaga menjagai (BM HANCUS~) tapi sekarang ni solo, single but not available! bosan dan sunyi ja hidup...

Aku jarang sambut birthday...sambut pun sebab nak bersama-sama keluarga...tahun ni tak semua berkumpul jadi september babies in our family sambut sendirian berhad....tahun ni aku tak sambut pun...berlalu macam hari2 biasa tapi yang lain sikit hari ni ialah aku kecewa dengan sikap pelajar....ermmmm.....



at Low's Peak, Mt Kinabalu

22 september cuma tinggal sejarah..yang paling original ialah 22 september 1987...itu yang paling manis...saat aku masih kain putih(kan baby ibarat kain putih..huhu)...sekarang ni aku tak tahu la aku kain bercorak apa dah...hitam,putih,ungu,kuning,biru,hijau,merah...dah corak huru hara agaknya...erm.......

Hari jadi pada aku adalah peringatan untuk kita bersyukur....terimakasih pada ummi, bapa dan si dia yang mendoakan aku......eventhough i said so....aku yang suka mengasihani diri akan menghadiahi diri sendiri dengan sesuatu yang aku dah lama idam-idamkan...apakah dia?.....will update later =)



LIKE! kalau korang nak wish bday!! ^_^

20.9.11

snippets-Menuju puncak Kinabalu

Belum ada kesempatan update pasal naik gunung....so share few pics dulu lah~


di kaki gunung....my background actually is Mt.Kinabalu but was covered by fog..



The girls~before we start to climb...



serenity~subhanallah...

will update later... =)

14.9.11

Nota sebelum........

ok...ini catatan aku sebelum aku daki Gunung...yer Gunung...Gunung apa lagiiiiiii...Kinabalu la.....bukan nak berlagak tapi nak kongsi...nota ni untuk aku baca balik after aku balik dari mendaki nanti....

Aku nervous ni...takut gak. Kawan aku cakap jangan underestimate Kinabalu oooo...bahaya....ketinggiannya satu hal....keselamatan dan alam mistik di sana jangan coba2 ya.....

Duit banyak dah habis beli barang2 persediaan...sekarang ni cuma tinggal windbreaker dan yang paling penting..kasut!...aku nak cari kasut yang tapaknya bagus..ada grip!..maklumlah sekarang ni musim hujan...risau jugak....

Pasal stamina...huh..toksah cakap la...bukan nak bangga...tapi nak nangis ada laaaaaa!!huhu..sebab aku nyer stamina cukup nak naik bukit ja kot...arini kena tawaf sekolah pun dah naik sengal2..sakit2 kaki aku ni ha....ape?training?jogging?...adalah jugak sekali dua...huhu...mampuih.....



Nampak cam xjauh ja kan??


Kawan2 cikgu yang lain cam xcaya ja aku nak daki gunung...like they ask me 3,4 times for confirmation...huhu...ontahla....aku sandarkan pada semangat ja ni...semangat yang aku tanam sejak dalam perut lagi....eh,betul...x tipu....bapa aku pernah cerita...dulu mak aku berkobar-kobar nak naik Kinabalu...dah siap training...tapi tup2 dapat tau mak aku mengandung dua bulan waktu tu..cancel naik Kinabalu....bapa aku tak kasi....sapa x sayang bini oiii....hahahaha(sesuai ke aku cakap camtu??)...korang boleh agak tak sapa yang ada dalam perut mak aku masa tu....hehehhe...yer..aku la tu......kan aku dah cakap...tak tipuuuuuuuuu......

Apa2 pun kejadian...aku tetap bayangkan diri aku berada di puncak Kinabalu dan bersolat subuh di sana..insyaAllah...orang kata cantik pandangan matahari terbit...saaaaaaaangat cantik....so tak sabar jugak ni....esok jam 6pm kami akan bertolak ke Ranau...semoga perjalanan dan pendakian kami seramai 23 org untuk rombongan kali ni selamat...insyaAllah................





Kawan2 pesan bawak coklat banyak2...buat makanan tenaga masa mendaki nanti....



LIKE!! kalau kamu nak naik Kinabalu jugaaaa!!!yahuuuuuu!!!!

9.9.11

Kesah pokok mangga ku yang berbuah lebat sekali...

Aku kira beruntung sebab masa aku mula-mula masuk rumah warden ni..sudah ada pokok mangga besar yang berbuah...pokok mangga wani namanya...sejak sekian lama pokok mangga ni menarik perhatian warga sekolah..ya la..rumah aku ni di tengah-tengah sekolah..iyeeeeee..TENGAH-TENGAH SEKOLAH. Jadi, tak mustahil la semua pelajar dan cikgu2 boleh nampak pokok mangga wani aku ni...sebenarnya pokok mangga ni ditanam oleh cikgu Su yang tinggal rumah warden ni sebelum aku..dia dah 19 tahun tinggal di rumah ni...jadi sepeninggalan cikgu Su...dia wariskan aku pokok mangga wani ni...

Waktu pokok ni baru mengeluarkan bunga pun sudah jadi perhatian...apatah lagi bila dah ada buah...anak2 asrama selalu datang ketuk pintu, minta mangga....sekarang ni lagi makin lah besar mangganya...yang masak tu gedebuk jatuh ke bumi..tiap malam ada ja yang jatuh..paling sikit 3 biji..paling banyak 6 biji!..maka tiap2 pagi aku kutip hasil buah mangga...ada juga aku buat puding mangga untuk potluck hari raya aritu...pastu sedekahkan kat Kantin...

Hari ni budak2 asrama datang rumah..dorang cadang nak buat sambal mangga untuk jamuan raya esok...jadi aku kasi la green light dorang panjat pokok mangga ni..hasilnya sebaldi!ada la dalam 20 biji kot....

Dah selesai budak2 ni...dorang pun dah balik..tiba2 ada bunyi bising kat pagar rumah....rupa2nya ada budak sekolah nak jolok mangga...haish....aku pun tegur...."Kalau mau, minta la bagus2"...berdesup budak tu lari...erm...tu ja aku nak cerita.HAHAHAHAHAHAHA!


LIKE! kalau korang suka gila mangga!!!

8.9.11

Pelajar bengang dengan aku

wuh!lama gila tak ber'aku-aku' dalam blog ni...gini baru la rock!haha...arini mood bengang!rock!ganas!huaaaarrggghhh!!!.....

arini aku masuk kelas 4XYZ..dipendekkan cerita..semasa aku tengah mengajar.tetiba ada pelajar yang duduk belakang bertepuk tampar..maybe bergurau la tu..so aku cuba pisahkan..aku suruh sorang budak tu pindah tempat duduk...Fuh!Punya besaarrr ego dia...dia langsung tak mau...muka dia dah hangus bengang gila dengan aku..kepalanya terpusing sana sini..matanya dah menjeling tanda tak puas hati..aku siap ugut kalau dia tak mau pindah aku keluar dari kelas dorang..kekekeke...cam bodoh punya ugutan..saja ja tu..play along the ego game...

Bila aku dah ugut gitu..budak2 lain terus berlumba2 nak offer ganti budak tu..dorang pulak yang nak pindah tempat duduk...so bila fikir logik..tak guna aku buang masa aku layan budak keras kepala camtu...so i said.."Fine~x mau pindah..x pa..kasi keras la kepala kau sana"...

Aku terpikir gini ka adik2 aku masa di sekolah..haish......aku tegur dia tu bukan apa..aku cuma xmau dia hilang perhatian semasa aku mengajar sebab asyik bermain di blakang kelas....sebab aku tengok budak ni masa aku bagi latihan..kerjanya bercerita..sambil buku latihan kosong tertadah di atas meja...paling bagus dia boleh buat ialah salin soalan..lepas tu bercerita....tapi bila aku suruh dia pindah tempat..mula tunjuk ego..muka tak puas hati.....haih............so, nak aku cakap apa??"lantak kau lah nak jadi apa!" hahaha...betul orang tua2 cakap..."Marah tanda sayang...kalau orang tak marah tu tanda orang tak peduli..."


LIKE! kalau korang pun bengang!!hahaha!

31.8.11

SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN KE 54!!

30.8.11


Saya dengan ini mengucapkan Selamat Hari Raya...Maaf Zahir Batin! Terimakasih kerana membaca blog neesajun.blogspot.com!


24.8.11

18SG-Dibakar hidup2 kerana mencuri!

Saya terjumpa video ni semasa blogwalking....seriously macam "WTF?" sebab curi kentang ja dorang dibelasah (boleh terima lagi) lepas tu dorang dah helpless terbaring on the ground, tiba2 ada yang datang SIRAM gasoline on these guy and SET THEM ON FIRE...whoaaaa!!sadis!!


Watch at your own risk! Jangan cakap saya tak kasi amaran ya?





I try to find the story behind all this..rupa2nya ini bukan kali pertama kes bakar membakar ni...ada beberapa lagi video menunjukkan aksi orang dibakar hidup2 sebagai hukuman...mob jugde/lynching istilahnya...dimana orang awam la yang menjadi hakim dan menjatuhkan hukum....kes ini berlaku di kenya di mana negara tersebut diakui sendiri oleh masyarakat tempatan di mana lemahnya penguatkuasaan undang-undang..polis hampir tiada fungsi..kemiskinan memaksa rakyatnya mencuri untuk terus hidup! Ada pihak mengatakan lynching ini sudah berlangsung sejak sekian lama..sejak beratus-ratus tahun dahulu..cuma sekarang ianya mengejutkan dunia kerana fungsi media yang kita ada sekarang...kalau xda internet macam yang kita ada sekarang..mustahil kita boleh tengok orang dibakar hidup2..melainkan dalam filem aksi lagak ngeri...kan??

Memetik dari pendapat rakyat kenya..ada yang setuju dengan tindakan membakar pesalah ni sebab bagi dorang ini bagi memberi amaran kepada orang lain supaya jangan melakukan kesalahan yang sama.

Tapi pandangan saya...punca semua ni adalah kemiskinan dan peradaban yang pincang...suka2 hati nak bakar orang!aduiiii!!!Dahla dorang belasah si pencuri..lepas tu bakar in public..as if benda ni sudah sudah jadi norma!...pengadilan yang tiada asas!...

Betapa mahalnya tamadun manusia.....nampaknya tamadun bukan setakat orang pakai baju,pakai seluar,berjalan tegak berdiri..ia lebih dari itu....

p/s: jangan main api.

LIKE kalau suka...tq!

23.8.11

kenapa Allah uji saya??

"Kamu ni selalu salah konsep...tertukar sana sini...betul kan?"

"Betul cikgu"pelajar-pelajar setuju dengan saya.

"Ok...kalau begitu sebelum belajar...buat almari yang banyak laci dalam kepala kamu"maksud saya buat bahagian2 kecil dalam minda mereka.

"Kalau hari ni belajar maths bab 9..buat satu almari besar...lepas tu buat laci2 kecil...jadi smuanya akan tersusun cantik...bayangkan kalau kamu sumbat smua kain dalam 1 almari...dan banding dengan kain yang kamu lipat cantik masuk dalam laci...mana lagi kemas?"

"Yang ada laci cikgu.."

"Kalau kamu simpan seluar di laci yang kedua...jadi bukakla laci kedua...tapi kalau kamu sumbat semua dalam almari..kamu cari seluar tapi nanti tertarik baju...betul tidak?"

"Betul cikgu..."

Saya kongsi apa yang saya masih ingat masa ceramah motivasi 6 tahun dahulu. Sedikit sebanyak saya aplikasikan....analoginya logik dan cantik...ianya jadi berita gembira buat saya yang serabut dengan fakta sejarah waktu itu.

Kali ini saya sampaikan pada pelajar2...saya tahu mereka memang ada masalah dengan konsep maths yang terlalu banyak.

Tapi perasan atau tidak kadang2 kita TAHU apa yang perlu dibuat..tapi kita TIDAK buat....saya TAHU saya kena buat almari dalam kepala saya...tapi saya TIDAK buat begitu..malah saya sengaja serabutkan fikiran dengan semua serentak.All at once.keluh kesah jadinya...

saya TAHU saya kena bersabar bila ditimpa masalah..tapi saya TIDAK sabar.saya mengeluh.saya membebel.saya hempas buku.

Dua tiga menjak ni fikiran saya rasa terbeban kerana memikirkan kerugian yang belum pasti, kerja yang bagai tiada penghujung, masa depan yang takut saya hadapi sampai saya lupa menikmati ramadhan...makin dipenghujung ni sepatutnya makin rancak ibadah..tapi saya jadi lesu..tiada suasana saya rasa...samada ramadhan atau raya yang bakal menjelang....saya terlalu terbawa-bawa perasaan.

dan hari ni terungkai satu masalah yang membelenggu....bila saya lihat kembali masa lalu...betapa kecilnya masalah yang saya rungutkan dulu....benarlah firman Allah s.w.t dalam surah Al-Baqarah ayat 286 yang bermaksud:

"Allah tidak memberi kesusahan seorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya"

Saya sesali rungutan saya dulu. Siapa saja ada masalah..cuma yang beza besar kecil masalah yang dihadapi...Allah menguji kita supaya kita beringat....saya terpesona dengan ayat ini...

"Janganlah rasa terbeban dengan bala yang menimpa kerana bala itu adalah ujian yang datangnya dari Allah SWT yang tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya.."

petikan dari KCB.saya pernah post di wall FB saya.


Benarkan?...tiada sebab untuk dinafi...akhirnya balik kepada ayat 286 surah Al-Baqarah tadi...

memang susah untuk terima hakikat lebih2 lagi waktu itu kita betul2 tengah runsing fikir masalah..tapi suatu masa nanti....kita akan akur dengan firman Allah s.w.t dan makin percaya diri yang kita mampu dan kuat sebenarnya...always remember...learn from bad decision we make and make it right next time~

p/s: note peringatan untuk saya di masa depan

LIKE kalau suka..tq!

20.8.11

i want to write something..

i want to write something...well actually many things in my head rite now..they keep running in circle..my friend used to say.. "you n i are thinkers and observer..thats why we realised about this(we discussed about pre judgemental issue)..."

note that...THINKERS...that might make us look smart but for real not really...but i can agree with 1 point..I like to think..to give a thought over something...but is it valuable to think of is another story...sometimes to much of thinking is not good for ur health....

Well what i wanna share here are my interests while searching about islam...

1. watch videos of confession of a revert muslims...any kind of it..this makes me a big fan of Yusuf Estes, Brother Baba Ali(ummahfilms), JibreelK(Islam Dunk)...because most of them see Islam differently from born-muslim...in a good way of course..and next great thing is they preach Islam...alhamdulillah...

2. watch the debate of comparison of religion...

3.watch/read stories about other muslims around the world...sense of brother n sisterhood grows in me...subhanallah Islam is beyond region, continental, race and skin colours.....

4. watch any islam related videos..anything that says about the beautiful of islam...

5.sometimes i read books...

6.attend ceramah..well it was long time ago since i attend intellectual talk about islam, Quran during my study in UPSI.

and the list goes on....

soon i realise....i have no real approach towards my own religion in reality......i still feel like im alone in this journey....i have no friends...no guidance...and thats really make me upset.......................thats why there is always a time i want to be damn good n perfect...but the next minute..i give up and thought that its better to stay like this.....at this point all i can say..i dont know what i want!

to be continue...

15.8.11

Tiada anjing tercedera dalam cerita ini!

Tengah saya sibuk memasak juadah berbuka puasa, datang pula Evie, Diana, Lv dan Allisan..menyapa saya dari luar.

"Cikgu..tadi kami sudah ambil anak anjing yang di bawah tangki.." mereka teruja bercerita dengan saya.

Ada anjing beranak beberapa minggu yang sudah.4 ekor kesemuanya. 3 ekor sudah diambil oleh anak-anak asrama ini dan dibawa pulang ke rumah. Maklumlah, dorang adalah non-muslim..tiada masalah dengan anjing..lagi seekor sudah di'reserve' oleh mak guard sekolah.esok dia akan datang ambil.

"Macam mana kamu ambil anak anjing tu?"

"Kami tunggu mama anjing tu jalan baru kami ambil...tadi si Rubiah yang tolong ambil anak anjing tu.." Allisan semangat bercerita dengan penuh aksi!..

Tapi yang menangkap perhatian saya ialah.................

"Apa??si Rubiah??? si Rubiah yang pegang anjing tu??" saya terkejut.Rubiah haram memegang anjing sebab dia adalah muslim.

"Kamu panggil dia sekarang!"

"Tapi cikgu, tadi dia sudah cuci tangan dengan sabun...lepas tu dengan air tanah..lagipun anak anjing tu tidak basah...Rubiah bilang kalau kering, boleh pegang anjing" anak-anak ini cuba pertahankan Rubiah.

"Ya memang betul...tapi cikgu mau jumpa Rubiah sekarang..pergi panggil dia.cepat!" gesa saya.

Rubiah datang menghadap saya...saya dengan muka serius tanya kenapa dia pegang anjing.macamana cara dia samak tadi. Hairan saya.Janganlah pegang anjing kalau tidak mendesak!...erm......

Nasib baik tempoh hari saya ada beli sabun Taharah...sabun samak yang dibuat dari tanah lumpur untuk samak.Saya beri sabun tu pada Ana..minta dia tolong basuh tangan Rubiah sekali lagi...

Arahan saya beri pada Ana begini..

"Kamu ambil sabun ini..buat air sabun.kemudian siram dan basuh sebanyak 6 kali.dan sekali air biasa" saya yakin begitu la caranya.

ada perasan yang benda tidak betul di sini?...........refresh apa yang kamu dah belajar masa SPM dlu.....

refresh....


refresh....


refresh....


refresh....


Sudah ingat?betul ka cara saya suruh samak tu???....

well....

sebenarnya salah teknikal....cara yang betul adalah 1 kali air sabun taharah(air tanah) dan bilas 6 kali dengan air mutlak.

huhuhu..pengalaman pertama menyamak!....dont underestimate ilmu menyamak~
"-_-

Walaupun banyak khilaf tentang anjing yang mana hanya air liurnya saja menjadi najis..tapi sebagai hamba yang lemah pengetahuan ni, maka lebih baik di samak saja.

moral of the story.jangan pegang anjing walau cute banget cam anak patung pastu bulu cam carpet!huhu.Kalau ada yang salah, tolong tunjukkan~


Like kalau suka.. ^_^ tq!

14.8.11

My sunday mini project!

Harini patutnya kuar dengan Kak As sebab nak beli barang untuk moreh.giliran moreh kami ari khamis depan.tapi tuptup Kak as ajak p esok...nak rehat dlu..im fine with it...leh lepak2 kat rumah..xda masalah. Tambah2 lagi arini datang angin kerajinan..maklumlah ada gajet baru.huahuahua....

Kemas bilik sudeh.basuh n sidai baju sudeh. arini basuh selimut cadar smua sekali.heh~Lapang dada tengok bilik kemas..takda kain busuk betimbun..hahahaha..ok..back to real business!serius!serius!...

Dah siap smua kija...otak ni laju ja fikir...nak buat apa arini..mood nak wat keja comel2 datang...ting!mentol 100watt menyala!...AHAH!
Nak buat notice board lah~

Saya ada polystyrene..dapat masa beli peti ais aritu..bukan free gift yer.lawak la free giftnya polystyrene. It is attached kt pintu peti ais tu as protection.

so saya kumpul bahan-bahan yang lain.

-gunting
-soletape hitam(lagi kuat)
-Soletape putih
-Pisau
-Marker
-Kertas warna warni.


sooooooooo..........start!

balut dulu polystyrenenya~ dah siap balut..



HIASLAH SESUKA HATI~


Sudah siap dihias~




Close up!



Tampal pada ruang kosong~..actually board tu besar...natau napa nampak kecit ja.ilusi semata2~

So..next time u got nothing better to do like me on weekend..gi la cari apa2 benda leh recycle balik. moral of the story...be creative! with low budget ofcourse~eheeeee....


Like kalau suka..tq!
 
Aim for 50! - Simpl3 Grey Template - Design by [P0L5K4H4CKR3W]