Hey!look here =)

20.2.09

Anak2 saleh

Salam..

Busy gila dua tiga hari ni....tiap minggu ada test...lepas tu assignment satu satu perlu disiapkan...ditambah pulak dengan keinginan2 yang tidak perlu dilayan tapi biasalah...nak buat jugak..huh!...maka makin sibuklah aku..hahahaha...

erm...aku nak tulis tentang sesuatu...sesuatu yang bersarang dalam hati ni..makin dibiar makin berat...makin runsing...tapi....biarlah dulu..aku pernah alami perasaan ni...kalau dulu aku terlalu melayan perasaan ni...hampir gila rasanya masa tu..tapi kali ni aku just go with the flow....cuma aku perlu betulkan kemudi kalau2 aku hampir hilang arah macam dulu..sekarang ni aku masih pasti dengan perasaan ni...huh??...

abaikan...abaikan...fokus..fokus....sebagai penggantinya..aku nak cerita pasal anak2 adik aku...hahaha..tahun lepas Saleh beli dua ekor arnab di Gaya Street...seekor betina dan seekor jantan..memang sengaja beli jantina gitu..sebab nak dibiakkan...mula2 excited jaga arnab ni..tapi makin lama pandai boring..aku plak jadi mangsa tolong sapu taik mereka..i mean taik arnab2 tu..everytime saleh lepas mereka dalam rumah...aduiii....makin lama arnab kami ni pun makin besar...mereka pun dah pandai mengawan...

eyp!...lupa pulak share nama mereka...yang betina kami panggil Cici sempena nama Stacy AF..hahaha...dan yang jantan kami panggil Bunny atau Bun Bun!...akhirnya Cici mengandung...kami tak perasan pun sebenarnya..sehingga lah satu malam..Cici bolos dari kandang mereka dan masuk ke dalam cushion...dua tiga hari lepas tu..kami perasan banyak bulu Cici keluar dari cushion tu...sekali check...waaaaaaa... Cici telah selamat melahirkan anak2 yang comel..4 ekor semuanya...2 minggu kami biarkan Cici dan anak2 di situ..sebab Uncle Mus bagitau yang arnab ni pantang anaknya di tengok..nanti dia makan anaknya sendiri..huh...nasib la Cici pandai jaga diri..sebab dia tak tinggal dalam kandang...setelah 2 minggu berlalu..kami keluarkan anak2 Cici...cumil2!!!..huhu...ini lah anak2 Cici dan Bunny...



Yang ini anak kedua..kami buat anggapan sendiri..hahaha...sebab masing2 ada saiz sendiri..dan yang ini kedua besar...dia takda nama lagi...



Bila kami kuarkan empat2 ekor...mereka ni mesti stay in group..bersasak-sasak bah urang kampung bilang!..hahaha...mungkin mereka ni nak panaskan badan kot...cumil2.....



Ini yang ketiga...masih takda nama jugak..dan masa mula2,hidung mereka ni terangkat ke atas macam hidung babi...bukan menghina..just describing..dont get me wrong ok...tapi makin lama makin turun...




Gambar mereka berempat lagi...kumpul2..gigil2...hihiiii....sebenarnya kan...takda seorang pun yang ikut color parent dorang..Cici warna putih..Bunny plak warna kelabu..tapi anak2 mereka banyak warna coklat lembut dan tengok tu!...hitam!!....



Haaaa...yang ni ada nama...nama dia black!...nenek yang mula2 panggil dia macam tu..kami layankan ja..haha..black ni sangat hitam tau..kalau letak dalam gelap, mesti tak nampak!..haha...bulu dia sangat cantik....dan dia nampak macam bear tau..iya..beruang hitam...hahaha...



yang ini...aku dah confuse anak no berapa..tapi letak ja lah...sebab dia anak2 saleh..hahhaa..aku dah ada anak buah...



hurm...tapiiiiiii...nak bela arnab sangat la leceh..hurm..xda la leceh mana pun..tapi ntahla..arnab tak begitu responsive macam kucing...kucing kita boleh bawak main2 tau..tapi arnab ni macam buat bodoh ja...aku yang penat nak kasi arnab ni teruja..tapi setiap haiwan ada kelebihan kan...aritu masa Cici nak beranak kan..dia pandai buat persediaan sendiri tau..dia gugurkan bulu2 dia untuk jadi tilam anak2 dia...dan bapa nampak dia tarik seluar yang dijemur d pagar depan rumah dan bawak masuk dalam port sementara dia..jadi lapik untuk dia beranak..maybe...hehehe....


BTW..kalau tengok kalendar Cina..aku lahir pada tahun arnab!...hehehe...erm...gitu la mengenai peliharaan Saleh yang menjadi kesayangan seluruh keluarga..sebenarnya ada jugak permintaan dari orang kampung nak beli anak2 arnab tu untuk bela...tapi Saleh kata dia tunggu next birth...baru dia akan jual...huhu..sedih la plak...hurmmm...aku xda pelihara apa2 binatang...keadaan aku yang ulang alik empat bulan sekali antara perak dan rumah tidak begitu mengizinkan aku ada pet..tapi..ada seekor binatang aku tinggalkan di rumah..cant wait to see it again...binatang itu ialah...my KUNGFU PANDA!!..hahahhaa...dia tak berak,kencing,makan..senang nak jaga dia...tempek ja dekat tingkap keta..dia tolong jaga keta..sapa2 berani nak pecah masuk keta...jaga2!....wachaaa!!!!alamak..panda ni senyum plak...emm....


Wah..panjangnya entry nih!..xpa2...pada yang sabar baca sampai abis...makasih yaaa...nah,aku jamu kek..i know it doesnt look appealing... tapi sedap..semestinya!siapa buat??aku.

5 komen masuk:

yaya|azura berkata...

comelnyaaaaaaaaaaaaaaa! bak sekor leh? :D

Khambeng Madu berkata...

wah...comellll...i ada gak bela arnab ni..dulu 2 ekor..skg ni tggal sekor jer..dah 2 tahun i ngan cuteh..cuteh skg duduk umah mertua i...dah gedabak besar cuteh tu...sian dia duk sorang2...isk lama gak hayat bunny ni eh..hmm

neesa_jun berkata...

huhu...

cik yaya..nanti kita tunggu cici beranak lagi yer..heheeee...

K.E..hihiiii..nama dia cuteh eh?..2 tahun??..wow..lama2 nya..mesti besar gedabak kan??

Tumish berkata...

First of all.. Arnab is a delicacy. Orang kata Arnab rasa cam ayam but more lembut dari ayam.

Second: Bulu Arnab boleh bagi budak kici asma.. macam kucing.

Third: Sudah kah saya tulis yang Arnab is a delicacy?.. hahahahha..

Fourth: I like "Black" macam RockNRolla lah.. but i guessed daging "Black" pun a delicacy juga.

neesa_jun berkata...

huaaaaaaaaaa...saya x makan arnab.serius!:(

 
Aim for 50! - Simpl3 Grey Template - Design by [P0L5K4H4CKR3W]