Hey!look here =)

15.7.10

AKU DAN DIA: SAYA IKHLAS NAK KAWAN DENGAN AWAK

Bekerja di kilang ada pasang surutnya…ada masanya rasa senang sebab tak ada masalah yang menggangu…ada masanya pulak rasa tertekan dengan karenah orang…kerja banyak….

Di kilang ni terbahagi kepada bahagian-bahagian tertentu…berbeza bahagian…beza produknya…setiap bahagian dipanggil Line sebab membentuk barisan yang panjang. Tempat aku pulak dipanggil Tetra Line..Di Tetra Line bercampur-campur pekerja. Ada permanent workers yang berpakaian batik hijau dan ada contractors macam aku yang berbaju biru dan pekerja yang baru masuk cuma aku dan Ida. Waktu rehat aku and Ida sengaja diatur biar sama supaya kami boleh pergi café sekali, join group Liza and the rest of the gang yang kerja di Line depan. Waktu rehat barulah masing-masing boleh bercerita sesuka hati..kalau time kerja,semua jadi bisu terus!...huhu..tak la semua…mungkin aku ja…Waktu rehat kalau tak ke Café, kami keluar duduk di kawasan locker sambil sembang-sembang melawak tak ingat..betapa rapatnya kami masa tu walaupun baru kenal kat situ..except Liza and I lah..

Semasa buat kerja, there were few times I was pair up with Ida. Aku tak kekok dengan Ida sebab dia memang peramah. Ada saja yang dibualkan dan yang aku perasan, dia selalu cerita tentang sepupu dia yang seumur dengan aku. Dia selalu jogging dengan sepupu dia…dia minta tolong sepupu dia menyamar jadi tunang dia..sepupu dia ni suka buat lawak la…dan macam-macam lagi. Pokoknya dorang memang rapat lah..bagai isi dengan kuku gitu. Tapi aku tak ambil pot sangat cerita Ida..cuma sekadar mendengar..lepas Ida bercerita, aku pun bercerita juga..tak mau kalah…hahaha…sudah begitu rapat, kami mula bertukar-tukar no.telefon. Masa tu aku masih bergantung harap dengan HP bapa..jadi kalau apa-apapun guna HP bapa..sebab bapa sporting sikit.hehe..Bapa pun faham dengan keinginan anak perempuannya yang satu ni..lagipun masa tu aku bukan guna HP sangat. .meaning that still not worth it to have my own cell phone that time.

Mahu dijadikan cerita, suatu malam..ada satu SMS diterima. Kebetulan HP bapa masa tu ada di tangan. Berdebar-debar bila baca mesej tu. Habis satu rumah aku jaja isi SMS tu. Rasa takut, hairan, lucu, suka pun ada…hehehe..SMS tu berbunyi..

Assalamualaikum Hanisah…boleh kenal?..Saya ikhlas nak kawan dengan awak.SAIFUL ASWAD BIN MARZUKI.

Dalam mesej tu dititipkan gambar sekuntum bunga ros.

My mum tak kasi I reply the SMS…

Malam tu jugak I even asked my bestfriend Rasslenda about the message. She advised me jangan layan orang tu..kan Nisa nak sambung belajar…kena kejar cita-cita dulu katanya….so..i decided not to layan and delete the message but before that!.....i wrote down the number on a paper…hehehehe….terasa kurang asam kaaaan??...Hati ni memang teringin nak tahu siapa sebenarnya secret admirer nih…sebenarnya aku dah suspek seseorang…nanti nak tanya dia!
Jadi..pada hari bekerja…sehari selepas aku terima SMS tu…aku dapat chance untuk buat little interrogation…cewah!....

“Ida, ko kenal tak orang nama SAIFUL ASWAD BIN MARZUKI?”

Ida buat respon terkejut…. “Haaa??”…katanya tapi dihujung bibir dia dah meleret sengih…

Aaah…tak boleh jadi ni…mesti Ida tahu sesuatu nih!.... “ Ida cakap betul-betul…ko yang kacau aku aritu kan?...”

“Aik..napa aku pulak…”

“Ya lah…lepas aku bagi no.fon kat ko..tak lama lepas tu terus ada orang yang nak berkenalan..ko kenal ka tak ni??”….sambil aku tekan-tekan bahu dia sebab Ida dah mula tergelak…bukankah dah separuh terbukti tu?...hahaha..

Ida akhirnya mengaku..tu nama sepupu yang dia selalu cerita tu…Ida yang bagi no.fon aku kat dia…

“I see….”…dalam hati berbunga-bunga…hehehehhe….

I cant remember what happened next…and the day after that..I think we haven’t contact each other until SPM result was out…

Aku tak dapat pi sekolah masa result keluar sebab bekerja…Liza yang tolong tengokkan result aku sebab dia off haritu….result aku masa tu ialah…………………..TEEEEYYYYTTTTTTT!!!!.....Takda la excellent pun…kwang3….malu nak cita…tapi result aku and Liza lebih kurang ja…sebab kami pi tuition sama-sama kot…hehehe….
Nak dijadikan cerita, petang tu bapa yang datang jemput aku balik kerja…aku dah tak naik bas kilang dah sebab dah pindah rumah lain dan takda bas kilang yang lalu kawasan rumah baru masa tu…so kembali minta dijemput dan dihantar oleh orang tua…masuk ja kereta, bapa bagitau tadi ada kawan hantar SMS…Aku check inbox HP bapa..ada satu SMS yang tak bernama..Cuma keluar nombor…dan masa tengok no.fon sender tu aku dah jadi berdebar-debar….I read the message and definitely it was for me…ucap tahniah untuk result SPM aku…walaupun aku rasa macam tak layak ja ucapan tahniah tu.huhu…..I bet orang ni bukan tau pun result aku nih…huhuhu….dan itu adalah SMS kedua dari si dia….

Ingat juga dia kat aku eh………..sejak tu selalu terfikir dia ni siapa sebenarnya…orangnya macamana………tapi malu nak tanya Ida lebih-lebih….hmmmmmm……………

Bersambung……..

2 komen masuk:

meo188 berkata...

lama tak dtg blog nie...

how r u? :D

neesa_jun berkata...

hello...im fine.how are u?..thanks for coming..as please come again ya...

 
Aim for 50! - Simpl3 Grey Template - Design by [P0L5K4H4CKR3W]