Hey!look here =)

10.7.09

Sambung cita~

Semalam kunun2 nak share pendapat pasal mansui2 man2 sui tu haaa...hahaha..tapi tergendala la plak...sekarang ni nak sambung cerita la...harap maklum rakyat Malaysia..bahawasanya Pengajaran dan Pembelajaran subjek Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris akan dimansuhkan secara berperingkat bermula 2012...kalau x silap ler....hihihi..nah, maksudnya...kedua2 subjek tu diajar dalam bahasa Melayu la...dan bahasa Ibunda masing2 bagi skolah Tamil dan Cina...

Dan sebagai bakal guru Sains..pendapat aku adalah...mula2 sekali frust jugak la...dan mungkin ada kebaikannya...pada aku dasar yang Dr.Mahathir perkenalkan ni adalah untuk jangka masa panjang..maka hasilnya juga agak lama lah untuk dilihat...ramai yang struggle disebabkan dasar ni..baik cikgu mahupun murid...sebagai akuan...adik aku pon memang x paham apa yang cikgu Sains dia ngajar...even ngajar guna bahasa campur2...BM & BI..permasalahan lain mungkin ada kaitan dengan kemerosotan pencapaian pelajar2 dalam subjek2 ni...dan salah satunya adalah bahasa....siapa tahu...bila guna bahasa Inggeris ja dah ada orang yang anggap benda tu susah...kadang2 geram gak aku...its just a matter of language...yang penting kemahuan belajar...mungkin kerana kita ada pilihan dan mungkin sebab itu orang membantah..maksudnya kenapa nak guna bahasa asing sedangkan kita ada bahasa sendiri..kenapa nak seksa anak2 kita sedangkan bahasa melayu lebih mudah mereka paham..dan ada yang kata orang dulu2 pun belajar Sains n Math guna bahasa Melayu akhirnya berjaya jugak....dan mungkin penggunaan English akan merumitkan pemahaman asas pelajar2 tentang konsep2 yang ada dalam subjek Sains n Math daripada yang mudah hinggalah yang kompleks....dan tidak lupa juga dasar ini dilihat sebagai satu ancaman kepada bahasa ibunda kita..bahasa Melayu kerana bahasa adalah suatu identiti kepada sesebuah bangsa...agak memalukan bila ada orang mengaku orang Malaysia tapi tidak mampu bercakap bahasa Melayu kerana itu adalah salah satu identiti sebagai seorang rakyat Malaysia...mungkin situasi sebeginilah yang terbayang di fikiran pencinta bahasa....bahasa Ibunda menjadi bahasa kedua....

tapi pada sisi lain...aku setuju juga pada dasar ini....ok..begini..pendidikan pada peringkat tinggi..contohnya University...umumnya orang akan buat andaian pelajar lulusan universiti harus pandai berkomunikasi dalam english...kalau tak...barangkali ada juga yang mengutuk...belajar tinggi2...itupun tak tahu...aku ada pengalaman sebegini...dan pelajar2 yang kononnya boleh berkomunikasi dalam english ini memang boleh diberi harapan untuk bersaing lebih jauh mungkin sejauh peringkat global...maklumlah...dah belajar tinggi2 kunun....huhu...maka begitulah jua dasar yang Dr. Mahathir perkenalkan ini...pendedahan diberi seawal sekolah rendah mengenai penggunaan BI dalam penyampaian ilmu...agar anak2 kecil ini lebih terbiasa dengan istilah2 ilmu dari barat...dan bila sudah dewasa nanti mereka bersedia menembusi dunia global dengan yakin kerana bahasa global adalah Inggeris...tidak lagi seperti zaman Kesultanan Melaka dulu...begitu ramai penutur bahasa Melayu...kerana mereka ingin bersaing dan berniaga di Pelabuhan Melaka...

Mungkin saja dasar ini terlalu berat..dan ramai yang belum bersedia dan jelas sekali ramai yang tidak dapat menerima....mungkin saja langkah pemantapan bahasa Inggeris itu sudah berada pada tempat yang betul...perkasakan pengajaran subjek itu sendiri...BI la subjek yang paling boring waktu aku sekolah dulu...asyik belajar grammar tak sudah...cikgu BI pulak mesti yang garang2...sebab tu grammar aku sampai sekarang tak pernah lurus...asyik bengkok ja...huhu...

Apa2pun aku menyambut baik keputusan TPM kita...agak sayang sedikit tapi anak2 pasti belajar suatu hari nanti..secara praktikalnya...kami kena belajar terma2 baru untuk scienctif terms...switch back from english to malay...memula kekok juga rasanya...

akhir kata...maapkan kerojakan dan kerosakan bahasa dalam entry ini dan blog ini seluruhnya...hihi...

salam...

3 komen masuk:

woodstacker berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
chentatiku berkata...

harapnye lepas ni dah tak tukar dah..fening kepala budak2 kejap english, kejap malay. yang untuk adalah syarikat percetakan buku!

best gak buat bisnes printing..(tiba2)haha~

hasni berkata...

aarla nees
sian dorg
masa skolah blaja bm masa u blaja bi
adei
xfaham aku
tp bnda ni kalu kita redha ok jek pon
pndai2la hdup
hahaa..komen y bengong bkn???(T________T)

 
Aim for 50! - Simpl3 Grey Template - Design by [P0L5K4H4CKR3W]