Hey!look here =)

28.11.11

Orang putih cakap melayu!

Dulu PPSMI..sekarang MBMMBI..Memperkasakan bahasa melayu, memperkukuhkan bahasa inggeris!... Apa pun dasar, biar putar belit macamana pun para pelajar dan guru2 menjadi bahan eksperimentasi dasar, secara asasnya...kita TIDAK BOLEH MELUPAKAN bahasa Melayu dan TIDAK BOLEH MENOLAK bahasa Inggeris. Saya suka belajar bahasa dan loghat/slang. Di Malaysia kita sendiri ada banyak slang..slang johor, kedah, kelantan..walhal di Sabah.. ada slang dusun, bugis, bajau,bisaya. Tahukah anda berapa bahasa terdapat dalam dunia hari ini?? Jawapannya: Lebih dari apa yang anda sangkakan! =P

Seronok sebenarnya belajar bahasa dan disebabkan bahasa, orang boleh jatuh cinta!... tapi kenapa?...sebab tanpa bahasa, orang tidak boleh berkomunikasi..macamana mau jatuh cinta kalau tidak boleh guna bahasa orang yang kita suka tu faham...setuju tidak?...kalau tidak setuju, pegilah bercinta dengan monyet.(muahahahaha)

p/s: bahasa-bahasa yang saya maksudkan tadi termasuklah bahasa tubuh dan bahasa isyarat.


Bahasa lebih senang dipelajari bila selalu digunapakai dan suasana belajar bahasa tu seronok!...seronok macamana??ala...seronok macam dalam video ni!..haha...








Done watching?

So...hey..orang puteh pun suka cakap bahasa melayu..takkan kamu yang makan belacan pulak malas nak cakap?? tapi pada masa yang sama..hey...orang puteh boleh belajar cakap melayu...takkan kamu yang tengok english cartoon since birth (cinderella,snow white,batman,superman,spiderman etc) pulak tak pandai cakap english??...hahaha....but dont end up like me..in the end rojak!..hahaha...but we can work it out later. Ayuh kita dukung dasar MBMMBI....(macam wakil rakyat ja...@_@)

Bah, see u next post!

5 komen masuk:

cik helena berkata...

setujuuuuu!suka baca!

cikguden berkata...

sokong bahasa kebangsaan...

Sha. N. berkata...

Bila dengar mat salleh or foreigner cakap melayu, rasa seronok dan bangga.
Terus nampak comel dorang.haha

Juliet_iRa~" berkata...

hehe..

setuju sgt!!

:)

neesa_jun berkata...

cik helena: thanks for setujuing!haha...

cikguden: betul3...lebih2 lagi kita yg cikgu ni kan?

Sha.N: dorg comel sokmo.haha...wajib bangga ye...

Juliet ira: waaa...ada yg setuju lg!!high five!

 
Aim for 50! - Simpl3 Grey Template - Design by [P0L5K4H4CKR3W]